Η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του οδήγησε σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, θα επηρεαστούν περισσότερο εάν οι τιμές φτάσουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, όπως κάποιοι έχουν προβλέψει.

Την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μια κίνηση που αιφνιδίασε την αγορά του «μαύρου χρυσού».

«Είναι ένας φόρος για κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο», δήλωσε ο Πάβελ Μολκάνοβ, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής επενδυτικής τράπεζας Raymond James.

«Δεν είναι οι ΗΠΑ που θα αισθανθούν τον μεγαλύτερο πόνο από το πετρέλαιο των 100 δολαρίων, αλλά οι χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: Η Ιαπωνία, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία … για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα», δήλωσε ο Molchanov.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, οι περικοπές από τις χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν, θα μειώσουν επίσης την παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent διαπραγματεύονταν 0,57% υψηλότερα στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαμορφώνονταν 0,5% στα 81,11 δολάρια το βαρέλι.

«Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και το σχετικό άλμα της τιμής του αργού είναι εκείνες με υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές και υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στα πρωτογενή ενεργειακά τους συστήματα», δήλωσε ο διευθυντής του Eurasia Group, Χένινγκ Γκλόιστεϊν.

«Αυτό σημαίνει ότι οι πιο εκτεθειμένες είναι οι βιομηχανίες των αναδυόμενων αγορών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές, ιδίως στη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και οι εντόνως εξαρτώμενες από τις εισαγωγές βαριές βιομηχανίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας».

Ινδία

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Μόσχα ως αντίδραση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ιαπωνία

Το πετρέλαιο είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού ενεργειακού μίγματός της.

«Μη έχοντας αξιόλογη εγχώρια παραγωγή, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, με το 80% έως 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Νότια Κορέα

Ομοίως για τη Νότια Κορέα, το πετρέλαιο αποτελεί το κύριο μέρος των ενεργειακών της αναγκών, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Enerdata.

«Η Νότια Κορέα και η Ιταλία εξαρτώνται σε ποσοστό άνω του 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο», επισήμανε ο Μολκάνοβ.

Η Ευρώπη και η Κίνα είναι επίσης «ιδιαίτερα εκτεθειμένες», σύμφωνα με τον Γκλόιστεϊν.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έκθεση της Κίνας είναι ελαφρώς μικρότερη λόγω της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της βασίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο και όχι στα ορυκτά καύσιμα στο πρωτογενές ενεργειακό της μίγμα.

Επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές που «δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τις εισαγωγές αυτών των καυσίμων σε συνάλλαγμα», θα επηρεαστούν αρνητικά από την τιμή των 100 δολαρίων, δήλωσε ο Μολκάνοβ. Κατονόμασε την Αργεντινή, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική και το Πακιστάν ως πιθανές οικονομίες που θα πληγούν.

Η Σρι Λάνκα, η οποία δεν παράγει πετρέλαιο και εξαρτάται 100% από τις εισαγωγές, είναι επίσης πολύ ευαίσθητη σε ένα σκληρότερο χτύπημα, είπε.

«Οι χώρες με τα λιγότερα συναλλαγματικά αποθέματα και οι οποίες είναι εισαγωγείς θα πληγούν περισσότερο επειδή το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάριο ΗΠΑ», δήλωσε η ιδρύτρια της Energy Aspects, Αμρίτα Σεν, η οποία πρόσθεσε ότι το κόστος των εισαγωγών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν το δολάριο ανατιμηθεί.
Τα 100 δολάρια ανά βαρέλι δεν θα είναι μόνιμα

Ωστόσο, ενώ τα 100 δολάρια ανά βαρέλι μπορεί να είναι στον ορίζοντα, αυτό το επίπεδο τιμών μπορεί να μην έχει μεγάλη διάρκεια, δήλωσε ο Μολκάνοβ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να είναι «το μόνιμο ταβάνι».

«Μακροπρόθεσμα, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα» – στην περιοχή των 80 έως 90 δολαρίων περίπου, είπε.

«Μόλις το αργό φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και παραμείνει εκεί για λίγο, αυτό δίνει κίνητρο στους παραγωγούς να αυξήσουν πραγματικά την παραγωγή ξανά», δήλωσε ο Γκλόιστεϊν.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννος Κοντόπουλος (EXAE): Πότε θα επιστρέψει το ελληνικό Χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές

H μόδα που ξεκίνησε από το Τουλούμ του Μεξικού πριν 30 χρόνια και ζει δόξες σε Μύκονο, Ιμπιζα και Καραϊβική

Ξενοδοχείο πολυτελείας της Radisson με αγορά τροφίμων στη Διπλάρειο Σχολή στην πλατεία Θεάτρου (pics)