H πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς ομολόγων προέρχεται από την αδυναμία της κλάσης του περιουσιακού στοιχείου έναντι του πληθωρισμού, όπως ανέφερε ο καθηγητής του Wharton, Τζέρεμι Σίγκελ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά από το πρόσφατο sell-off. Οι αναλυτές έχουν παρουσιάσει σωρεία πιθανών λόγων για την κατάσταση αυτή, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος πως η σταθερή οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη, της υποχώρησης των ξένων επενδυτών από την αγορά ομολόγων και το υπερβολικό δημόσιο χρέος

Ο Σίγκελ, όμως, μίλησε για έναν άλλο λόγο ο οποίος έχει αγνοηθεί από πολλούς: «Τα ομόλογα αποτελούν μία εξαιρετική προστασία έναντι του γεωπολιτικού ρίσκου και των χρηματοοικονομικών κρίσεων, αλλά δεν είναι καλές επιλογές σε περιπτώσεις πληθωρισμού. Δεν είχαμε πραγματικό πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια οπότε όλοι ξέχασαν τον συγκεκριμένο λόγο αυτό».

Η πληθωριστική κρίση η οποία προκλήθηκε εν μέρει από την πανδημία, οδήγησε πολλούς επενδυτές εκτός της αγοράς κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τώρα πια να πλησιάζουν το 5%. Εάν οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε οι αποδόσεις αυτές θα μειωθούν.

Με λίγα λόγια, ο Σίγκελ υποστηρίζει πως η προστασία την οποία προσφέρουν τα ομόλογα σε περιόδους κρίσης στις μετοχές, μειώνεται σταδιακά όσο ο πληθωρισμός αυξάνεται.

«Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι μετοχές αποτελούν καλύτερο hedge. Εάν κάποιος προγραμματίζει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε βάθος 10, 15 ή 20 ετών, οι μετοχές τα πάνε εξαιρετικά σε περίπτωση πληθωριστικής κρίσης, αλλά τα ομόλογα όχι και τόσο», ανέφερε ο Σίγκελ, ο οποίος αν και αναμένει επιβράδυνση του πληθωρισμού, προειδοποίησε πως το αυξημένο δημόσιο χρέος και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε πανδημικά επίπεδα.

Σε περίπτωση δημιουργίας ύφεσης, οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν φθηνές μετοχές, τόνισε ο Σίγκελ σύμφωνα με το Business Insider, προσθέτοντας πως «εάν έχουμε ύφεση, πιστεύω πως οι τιμές των μετοχών θα μειωθούν, όπως μειώνονται υπερβολικά σε κάθε ύφεση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες».

Αρκετοί είναι αυτοί που διαφωνούν με τις απόψεις του καθηγητή, με τον ιδρυτή της Oaktree Capital, Χάουαρντ Μαρκς, να έχει πρόσφατα ενθαρρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, υπογραμμίζοντας πως πολλά από αυτά προσφέρουν παρόμοια κερδοφορία με αυτή των μετοχών. 

Διαβάστε ακόμη

Υδρογονάνθρακες: Πιάνουν…λιμάνι οι έρευνες από HelleniqEnergy, Exxon Mobil, ΕΔΕΥΕΠ

Microsoft: Αυτοί είναι οι μισθοί των εργαζομένων στον τεχνολογικό κολοσσό

Φορολογική ενημερότητα: Ηλεκτρονικά (με παρακράτηση) και για οφειλέτες του δημοσίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ