Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά και μείωση του ισολογισμού της, θέτει στο «μικροσκόπιο» η UBS, η οποία σπεύδει να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. 

Μεταξύ άλλων, η ελβετική επενδυτική τράπεζα διαπιστώνει ότι τα όσα ανακοίνωσε η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφώς πιο «επιθετικά» σε σχέση με ό,τι αναμενόταν, εξηγώντας ότι χρησιμοποίησε μια ασυνήθιστα «εμπροσθοβαρή ρητορική», προαναγγέλλοντας και νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια.  

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το σχετικό report, εκτίμησε ότι ο ρυθμός των επιτοκιακών αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης θα συνεχιστεί για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη.  

Όσον αφορά τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιγξη (QT), δηλαδή τη μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, η UBS χαιρετίζει τη σαφήνεια της Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε μια σταθερή μείωση κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Μάρτιο του 2023 και μετέπειτα.  

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τουλάχιστον ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων στο α’ τρίμηνο του νέου έτους (από 50 μ.β. η κάθε μία), οι οποίες θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% από 2% σήμερα (και το βασικό επιτόκιο στο 3,5% από 2,5%). 

Εφόσον επιβεβαιωθεί η παραπάνω εκτίμηση, μάλιστα, αυτό θα σημαίνει ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων θα υπερβεί την αρχική πρόβλεψη του 2,75%, σε μια απόδειξη του έντονου ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Άλλωστε, αποκρυσταλλώνοντας τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, η UBS εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα έως και το 2024. «Έτσι, όπως είναι τα πράγματα τώρα, ο κίνδυνος είναι η ΕΚΤ να κάνει περισσότερα και όχι λιγότερα (προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό)» σχολιάζει, ενδεικτικά. 

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Γι’ αυτό, εξάλλου, βλέπουμε τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων να αυξάνονται εκ νέου και να επιστρέφουν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός μήνα.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η UBS θεωρεί αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη (+0,5% το 2023), εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ δεν πρόκειται να υπερβεί το +0,2% το επόμενο έτος. Εξίσου ανεδαφικές χαρακτηρίζει και τις προβλέψεις για το 2024 – 2025 (+1,9% και +1,8%), καθώς η ίδια προεξοφλεί ανάπτυξη μόλις 0,8% και 1,1%, αντίστοιχα.  

Image

Διαβάστε επίσης

J.P. Morgan: Overweight και υψηλές τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες το 2023 (πίνακας)

Τα πετροδολάρια του Κατάρ – Μια μικρή χώρα «μετρ» στην τέχνη του lobbying (pic)

Η Mazars «παγώνει» τη συνεργασία με τις crypto εταιρείες – Νέα βουτιά για Bitcoin και Ethereum