Οι επενδυτές, παρότι η αβεβαιότητα στην αγορά παραμένει υψηλή σήμερα, είναι σημαντικό να μη χάσουν από τα μάτια τους τη μακροπρόθεσμη προοπτική, αναφέρει η UBS σε report για την επενδυτική της στρατηγική.

Οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι:

– Οι μετοχές υποβαθμίστηκαν σε λιγότερο προτιμώμενες στις προτιμήσεις τους ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

– Η εστίαση πρέπει να είναι σε στρατηγικές που δημιουργούν ανθεκτικότητα, μετριάζουν τους κινδύνους, επωφελούνται από τις περιφερειακές αποκλίσεις και διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό των επενδύσεων.

Παράλληλα, πρόσθεσε πιο αμυντικά χαρακτηριστικά στις τοποθετήσεις που προτείνει, αναβαθμίζοντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και υποβαθμίζοντας την ενέργεια.

Οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μειωθεί σε ουδέτερες, αλλά συνεχίζει να προτιμά τους ωφελημένους από την επαναλειτουργία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αγορών, της Αυστραλίας και επιλεγμένων περιοχών της Ευρώπης.

Οι τιμές στόχοι που προτείνει ο οίκος είναι:

  • Οι 460 μονάδες για τον δείκτη Euro Stoxx στην Ευρώπη ή ανοδικό περιθώριο 3%.
  • Οι 3.800 μονάδες για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 ή πτωτικό περιθώριο 5%.
  • Για τις αναδυόμενες αγορές και τον δείκτη MSCI ΕΜ, οι 1.050 μονάδες ή ανοδικό περιθώριο 11%.

«Με την αβεβαιότητα στον τραπεζικό τομέα να παραμένει υψηλή και τα ερωτηματικά σχετικά με τις προοπτικές από τις κεντρικές τράπεζες, οι αγορές μετοχών είναι πιθανό να παραμείνουν ευμετάβλητες τους επόμενους μήνες. Βλέπουμε περιορισμένη άνοδο των μετοχών μέχρι το τέλος του έτους, προβλέποντας ότι η παγκόσμια αύξηση των μετοχών θα είναι μόλις 2% στο βασικό μας σενάριο. Ως εκ τούτου, σε μια προσαρμοσμένη στον κίνδυνο βάση, θεωρούμε ότι τα ομόλογα ως πιο ελκυστικά από τις μετοχές και έχουμε υποβαθμίσει τις μετοχές σε λιγότερο προτιμώμενες στις προτιμήσεις μας ανάμεσα στις κατηγορίες των περιουσιακών στοιχείων», εξηγεί η UBS.

«Σε αυτό το πλαίσιο, επικεντρωνόμαστε σε στρατηγικές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα, μετριάζουν τους κινδύνους, διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκια και εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις περιφερειακές αποκλίσεις. Προσθέσαμε μια πιο αμυντική κλίση στις προτιμήσεις μας για τους τομείς, αναβαθμίζοντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ως τους πλέον προτιμώμενους. Έχουμε επίσης υποβαθμίσει την ενέργεια σε ουδέτερη καθώς έχουμε λιγότερο θετική άποψη για τον τομέα, υποβαθμίσαμε τώρα και την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε ουδέτερη. Πιστεύουμε ότι η αναπτυξιακή απόκλιση Ανατολής-Δύσης μπορεί επίσης να στηρίξει τις αυστραλιανές μετοχές και επιλεγμένα μέρη της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και τις ευρωπαϊκή μετοχές καταναλωτικών εταιρειών», συνεχίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου.

«Αναφορικά με τα διαφορετικά στυλ επένδυσης, προτιμούμε την αξία και το ποιοτικό εισόδημα για να βοηθήσουν στην παροχή προστασίας έναντι των κινδύνων για τις αποτιμήσεις και την οικονομική αβεβαιότητα. Παρόλο που η αβεβαιότητα στην αγορά είναι υψηλή σήμερα, είναι σημαντικό να μην χάνουμε από τα μάτια μας τη μακροπρόθεσμη προοπτική. Οι ανησυχίες μπορεί να εξασθενήσουν εξίσου γρήγορα όπως έχουν προκύψει και τα πιθανά σημεία καμπής θα μπορούσαν να βρίσκονται στον ορίζοντα. Μπορεί τώρα να αξιολογούμε τις μετοχές ως λιγότερο προτιμώμενες, αλλά οι ευκαιρίες εξακολουθούν να υπάρχουν και δεν πρέπει να αγνοούνται», καταλήγει ο ελβετικός οίκος.

Διαβάστε ακόμη

Fitch – Moody’s: Πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για «κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμούς, επιτόκια και αποεπένδυση ΤΧΣ

Binance:  Απροσδόκητη και απογοητευτική η μήνυση από την CFTC