Αγορές

Βαριές απώλειες σε Χονγκ Κονγκ και Σανγκάη

  • newsroom


Αιτία τα μέτρα που λαμβάνουν οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, που επιβάλλουν περιορισμούς στις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου

Απώλειες άνω του 3% καταγράφηκαν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ και στο χρηματιστήριο της Σανγκάης η πτώση ξεπέρασε το 2%, λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, που επιβάλλουν περιορισμούς στις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.

Τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού κινήθηκαν σε μεικτό έδαφος, με το χρηματιστήριο του Τόκιο να σημειώνει κέρδη.

Πιο αναλυτικά ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 3,24%. Η μετοχή της Tencent υποχώρησε κατά 7,61% ενώ και η Alibaba υποχώρησε κατά 5,17%. Η  Meituan έγραψε απώλειες 9,15%. Ο τεχνολογικός Hang Seng έκανε βουτιά 6,58%.

Οι απώλειες αυτές συνέβησαν μετά την εντολή των αντιμονοπωλιακών αρχών της Κίνας στην Tencent να παραιτηθεί των αποκλειστικών μουσικών δικαιωμάτων της ενώ επέβαλε και ένα πρόστιμο για πρακτικές που πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι αρχές της Κίνας επέβαλαν και σε αυτούς περιορισμούς. Βουτιά 30% σημείωσαν οι μετοχές των New Oriental Education & Technology Group, Koolearn Technology  και  China Beststudy Education Group.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο  Shanghai composite υποχώρησε κατά 2,48% ενώ ο Shenzhen component έχασε 2,963%.

Στην ψυχολογία των επενδυτών επιδρούν και οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, καθώς μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς.

Όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Κίνας οι σχέσεις των δύο χωρών αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο Kospi στη Νότια Κορέα έχασε 0,91% ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 είχε οριακές απώλειες.

Σε αντίθετο κλίμα οι μετοχές στην Ιαπωνία, οι οποίες σημείωσαν κέρδη. Ο δείκτης Nikkei έκανε άλμα 1,04% μετά από τη διήμερη αργία της Πέμπτης και της Παρασκευής, ενώ ο ευρύτερος Τοpix σημείωσε άνοδο 1,1%.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 1,75%.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Εκτίξευση τιυ Mobile banking- Στα 3,8 εκατ. οι ενεργοί χρήστες

Στη δίνη της μετάλλαξης «Δέλτα» η Ελλάδα – Ανεμβολίαστοι το 80% των εισαγωγών

Λινού: Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν – Παγώνη: Ανοίγουν ξανά κλινικές COVID