Κύμα ανεμβολίαστων πολιτών που συνεχώς υψώνεται καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ, τη δημόσια υγεία, την οικονομία, τον τουρισμό. Οι εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα αφορώντας στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστα άτομα.

Την ίδια ώρα, η χώρα βρίσκεται -όπως και δεκάδες άλλες χώρες- στη δίνη της μετάλλαξης «Δέλτα», με την κινητικότητα λόγω των διακοπών αλλά και της διασκέδασης, τη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων και την επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών να μετατρέπονται σε επιβαρυντικούς παράγοντες στην τεράστια επιχείρηση που διεξάγεται για τον έλεγχο της επιδημίας.

Ο προβληματισμός και η αγωνία όλων έχουν χτυπήσει κόκκινο μετά και τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν προχθές, Παρασκευή, για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» από το Ισραήλ και τη Βρετανία. Τα στοιχεία αποτυπώνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων ενάντια στο κυρίαρχο πλέον στέλεχος «Δέλτα», ωστόσο οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ως εξαιρετικά θετικό ότι το σημαντικότερο ζητούμενο των εμβολίων, δηλαδή η πρόληψη της σοβαρής νόσησης αλλά και της εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και της διασωλήνωσης, συνεχίζει να επιτυγχάνεται σε πολύ υψηλό βαθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις νοσηλείες COVID στο ΕΣΥ, που έχει στη διάθεσή του αποκλειστικά το «ΘΕΜΑ», σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες που νοσηλεύονται πλέον με λοίμωξη COVID-19, παρότι μπορούσαν, δεν έχουν θωρακιστεί έναντι του κορωνοϊού. Από τις τρεις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων, 18-39, 40-64 και 65 χρόνων και άνω, που χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία στα μέσα Ιουλίου έχοντας μολυνθεί με κορωνοϊό, την αρνητική πρωτιά διεκδικούν οι δύο πρώτες ομάδες με ποσοστό ανεμβολίαστων πάνω από 82%. Δύο στους δέκα νοσηλευόμενους με λοίμωξη COVID έχουν πλήρη ή μερική ανοσία, γεγονός που φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά και στην ήπια συμπτωματολογία που εμφανίζουν.

Στη δίνη της μετάλλαξης

Η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με το στέλεχος «Δέλτα», που σαρώνει προκαλώντας χιλιάδες νέες μολύνσεις καθημερινά, απειλούν τη στατικότητα του υπό κατασκευή τείχους ανοσίας: μόλις το 52% των ενηλίκων πολιτών στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της λοίμωξης COVID-19. Η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» -τουλάχιστον 80% πιο μεταδοτικό σε σχέση με το αρχικό στέλεχος κορωνοϊού της Γουχάν που κυριαρχούσε πέρυσι το καλοκαίρι- είναι δεδομένη. Στο 65,5% βρίσκεται η διασπορά της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τον έλεγχο 334 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που ολοκλήρωσε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για την περίοδο 10 Ιουνίου – 12 Ιουλίου.

Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην κοινότητα γίνεται αντιληπτή και μόνο από το γεγονός ότι μόλις έναν μήνα πριν, όταν άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, το τότε ποσοστό επικράτησής της περιοριζόταν μόλις στο 5,5% επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων. Το ινδικό στέλεχος επικρατεί πλέον ξεκάθαρα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στην Κρήτη, όπου αγγίζει το 80% (79,59%), στην Ηπειρο (50%), στα νησιά του Ιονίου (33,33%) και την Αττική (25,13%).

Αυτό στο οποίο εστιάζει τώρα η επιστημονική κοινότητα είναι αφενός η ανταπόκριση των εμβολίων στη μετάλλαξη «Δέλτα» και αφετέρου αν η συγκεκριμένη παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει βαρύτερη λοίμωξη ή όχι. Από αυτά θα καθοριστεί και η πίεση που θα ασκηθεί στο σύστημα υγείας. Στο υπουργείο Υγείας οι συσκέψεις για την ενεργοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για το τέταρτο επιδημικό κύμα στα δημόσια νοσοκομεία είναι συνεχείς και οι οδηγίες προς τους επικεφαλής είναι να δεσμεύονται σταδιακά και πάλι κλίνες για ασθενείς με COVID-19. Ηδη στην Αττική από αύριο δίνονται 151 κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας σε έξι νοσοκομεία («Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», Ιπποκράτειο, Σισμανόγλειο, «Γεννηματάς» και «Ερυθρός Σταυρός»), ενώ ανάλογος σχεδιασμός δρομολογείται και στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αλλάζουν τα κίνητρα για πλαστικό χρήμα – Πού και πώς «χτυπά» η Εφορία

«Μπλόκο» (ξανά) στην Εκκλησία από τον δήμο για τα ιερά φιλέτα της Βουλιαγμένης

Airbnb για πισίνες: Tο νέο trend που ανέδειξε ο κορωνοϊός – Ζευγάρι έβγαλε $111.000 σε έναν χρόνο