Η πρωτοφανής ύφεση της Γερμανίας και των ΗΠΑ και μια σειρά από απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν σήμερα σήμα για ανασύνταξη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11,7% το β΄ τρίμηνο του 2020 που είναι η χειρότερη ανάγνωση του εν λόγω μακροοικονομικού δείκτη από το 1971 όταν και άρχισαν να αρχειοθετούνται τα στοιχεία για τον εν λόγω δείκτη.

Ακόμη χειρότερη ήταν η επίδοση της αμερικανικής οικονομίας βουλιάζοντας κατά 32,9%, η χειρότερη μεταπολεμική επίδοση.

Παρά τις χθεσινές απώλειες οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν χαράξει πορεία να κλείσουν τον Ιούλιο με κέρδη, καθιστώντας τον, τον 4ο διαδοχικό μήνα με θετικό πρόσημο.

Κι αυτό γιατί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν ανακάμψει σημαντικά από το αιμάτωμα του Μαρτίου που προήλθε από την εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς στο διάστημα αυτό ο πακτωλός των τρισεκατομμυρίων των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης και οι ελπίδες για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού, επανέφερε τους επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές.

Επιπλέον σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα, μερικών εκ των εταιρειών βαρόμετρων του ευρωπαϊκού επιχειρείν, τα οποία μόνο θετική ψυχολογία δεν δημιούργησαν.

Η Renault σημείωσε ζημίες ρεκόρ 7,29 δισ. ευρώ κατά το α΄ εξάμηνο του 2020, η Volkswagen κατέγραψε απώλειες 800 ευρώ το β΄ τρίμηνο του έτους, της Shell τα κέρδη έκαναν βουτιά στο κενό υποχωρώντας κατά 82% το ίδιο διάστημα, ενώ ζημίες σημείωσε και η ιταλική ενεργειακή Eni.

Αντίστοιχα δυσοίωνα αποτελέσματα ήρθαν και από τον τραπεζικό κλάδο, με τη Lloyds, να παρουσιάζει ζημίες το α΄ εξάμηνο του 2020 -σπάνιο φαινόμενο για τη βρετανική τράπεζα- και την ισπανική BBVA να ανακοινώνει βουτιά σχεδόν 50% στα καθαρά της κέρδη.

Οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και ο τραπεζικός προπορεύθηκαν των απωλειών με 3,49% και 4,26% αντίστοιχα, τραβώντας προς τα πίσω τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOX 600 κατά 2,16%.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 3,45%, με αυτό του Μιλάνου να ακολουθεί υποχωρώντας 3,28%, ενώ Λονδίνο και Παρίσι απώλεσαν 2,31% και 2,13% αντίστοιχα.