Βαριές απώλειες άνω του 10% εμφανίζει σήμερα η μετοχή της Uniper στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς η γερμανική εταιρεία αποτελεί και επισήμως το πρώτο «μεγάλο θύμα» της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.  

Την Παρασκευή «έπεσαν» οι υπογραφές για το πακέτο διάσωσης των 15 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου το δημόσιο θα αποκτήσει το 30% των μετοχών. Η εν λόγω συμφωνία θεωρούταν επείγουσας σημασίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Uniper κινδύνευε με «λουκέτο».  

Κι ο λόγος δεν ήταν άλλως από τις μειωμένες ροές του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες αναγκάζουν τη διοίκηση της εταιρείας να προμηθευτεί αέριο από την σαφώς ακριβότερη spot αγορά, προκειμένου να ικανοποιήσει τη ζήτηση. 

Σήμερα, ενδεικτικά, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ -σημείο αναφοράς στην Ευρώπη- φθάνει στα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Ας σημειωθεί ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Nord Stream 1, δηλαδή ο βασικός αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, λειτουργούσε μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του, ενώ εδώ και μερικές ημέρες έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, μηδενίζοντας τις ροές. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η Uniper, η οποία έχει ως βασικό μέτοχο τη φινλανδική Fortum, προσέφυγε στο γερμανικό δημόσιο, ζητώντας την παροχή έκτακτης ρευστότητας. Ως αντάλλαγμα, συμφώνησε να παραχωρήσει το 30% των μετοχών, με αποτέλεσμα το ποσοστό της Fortum να περιορίζεται στο 56%.  

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, η μετοχή της ενεργειακής εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί σήμερα κατά 10,5% και συρρικνώνεται στα 5,05 ευρώ, κάτι που διευρύνει στο 88% τις σωρευτικές απώλειες μέσα στο 2022. Μόνο το τελευταίο 30ήμερο, άλλωστε, η βουτιά αγγίζει το 30%. 

Διαβάστε επίσης

Morgan Stanley: Ταύρος για την ελληνική οικονομία, αυξάνει τις τιμές στόχους για τις τράπεζες (πίνακες)

Tο «πακέτο Μητσοτάκη», οι Σαουδάραβες ζητούν επισήμως το 20% της Εθνικής Τράπεζας και οι Μπάκοι πάνε για… τραπεζίτες

Ράλι 30% στο φυσικό αέριο – Πώς αντιδρά η Ευρώπη