(Last upd 22.00) Aπώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να αντιδρούν, τουλάχιστον αρχικά, με σχετική… ψυχραιμία στην υποβάθμιση – έκπληξη του Fitch, διατηρώντας το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου. Αν και σταδιακά προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης οι απώλειες στους δείκτες διευρύνθηκαν!

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 307 μονάδες ή 0,86% και διαμορφώνεται στις 35.323 μονάδες. Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση στο -1,24% και τις 4.519 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq δέχεται και τις μεγαλύτερες πιέσεις χάνοντας 1,95% στις 14.006 μονάδες.

Ο οίκος Fitch, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, προχώρησε στην υποβάθμιση του αμερικανικού αξιόχρεου, το οποίο απώλεσε την κορυφαία αξιολόγηση «AAA» για πρώτη φορά έπειτα από το 1994. Πριν μία 10ετία, δε, σε αντίστοιχο «χτύπημα» είχε προβεί και ο S&P, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή μόνο ο Moody’s να παρέχει στις ΗΠΑ την αξιολόγηση «3Α».

Σύμφωνα με το report του Fitch, η χθεσινή υποβάθμιση αντανακλά την εκτιμώμενη δημοσιονομική επιδείνωση για την επόμενη 3ετία, την αυξανόμενη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους, αλλά και το έλλειμμα διακυβέρνησης των τελευταίων 20 ετών, το οποίο έχει εκδηλωθεί με επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις σε ό,τι αφορά το όριο χρέους.

Όμως, οι επενδυτές δεν δείχνουν να αντιδρούν υπερβολικά στην παραπάνω εξέλιξη. «Εάν και είναι απογοητευτικό, δεν νομίζω ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία. Πρόκειται απλώς για μια προειδοποιητική βολή προς την Ουάσιγκτον» σχολιάζει ο Μπρουκ Μάι, εταίρος στην Evans May Wealth, μιλώντας στο CNBC.

«Η τελευταία υποβάθμιση δεν αντανακλά κάποια νέα δημοσιονομική επιδείνωση και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην αγορά» συμπληρώνει ο Μαρκ Χέφελε, αναλυτής της UBS, σε σύντομο σχόλιο στο Bloomberg.

Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, στην αγορά συναλλάγματος και ομολόγων επικρατεί προς το παρόν… ηρεμία, με την υποβάθμιση του Fitch να μην πυροδοτεί αναταράξεις.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,02%. Αντίστοιχα, το κόστος δανεισμού στη 2ετίας μειώνεται κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,86%.

Την ίδια στιγμή, το δολάριο είναι αμετάβλητο τόσο έναντι του ευρώ, όσο και έναντι των υπόλοιπων σημαντικών νομισμάτων (στερλίνα, φράγκο, γεν).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές διατηρούν το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, με τις Advanced Micro και CBS να ανακοινώνουν κέρδη καλύτερα του αναμενόμενου. Αντίθετα, η SolarEdge απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών, με αποτέλεσμα η μετοχή να κατρακυλά κατά 15%.

Αυτήν την εβδομάδα, περισσότερες από 160 εισηγμένες του S&P 500 έχουν δημοσιεύσει ή πρόκειται να δημοσιεύσουν τα τριμηνιαία τους μεγέθη. Απ’ όσες το έχουν ήδη πράξει, το 82% παρουσίασε επιδόσεις καλύτερες του προβλεπόμενου.

Κι αυτό, αναμφίβολα, ενισχύει τις προσδοκίες ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

«Το σενάριο της “ομαλής προσγείωσης” γίνεται κυρίαρχο και οι μετοχές ενδεχομένως κάνουν ένα διάλειμμα, πριν το επόμενο ισχυρό ράλι» επισημαίνει ο Εμανουέλ Κάου, αναλυτής της Barclays.

Στο μεταξύ, λίγο πριν την έναρξη των συναλλαγών, έγινε γνωστό ότι οι νέες θέσεις εργασίας στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα ανήλθαν σε 324.000 τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας αισθητά τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Διαβάστε ακόμα

Η «ακτινογραφία» του α’ εξαμήνου για Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα

Πότε «κλειδώνει» η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική Οικονομία – H Scope και τα κρίσιμα «ραντεβού»

Goldman Sachs: Τι πραγματικά σημαίνει η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ