Βαριές απώλειες προκαλεί στις διεθνείς αγορές η απόφαση του Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, η οποία πλέον δεν διαθέτει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ -για πρώτη φορά από το 1994.

Η αιφνίδια εξέλιξη, η οποία έγινε γνωστή αργά το βράδυ της Τρίτης, πυροδοτεί ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια, εγκαταλείποντας άρον – άρον τα πιο ριψοκίνδυνα assets.

Στην Ευρώπη, η κάμψη για τον γενικό δείκτη Stoxx 600 ανέρχεται στο 1,5%, καταγράφοντας τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Η πορεία του Stoxx 600 στη συνεδρίαση της 2ης Αυγούστου

Δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανικός DAX, ο βρετανικός FTSE 100, ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB χάνουν έως 1,8%, ενώ ακόμη εντονότερες αποδεικνύονται οι πιέσεις στην Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης κατρακυλά έως 3%.

Στην Ασία, η οποία ήταν η πρώτη που «υποδέχθηκε» τα κακά μαντάτα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες κοντά στο 2,5%, ενώ στο «κόκκινο» βρέθηκαν και τα Χρηματιστήρια σε Κορέα (-1,9%), Χονγκ Κονγκ (-2,47%), Σαγκάη (-0,89%) και Αυστραλία (-1,29%).

Οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες μέσα στο 2023 για τις ασιατικές μετοχές

Στις ΗΠΑ, όπου η αγορά θα «ανοίξει» στις 16.30 ώρα Ελλάδος, οι κινήσεις στην pre-market είναι αναμενόμενα καθοδικές, με τα προσυμβόλαια του Dow Jones να υποχωρούν κατά σχεδόν 300 μονάδες. Με πτώση 1% επίκειται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και των S&P 500 – Nasdaq.

Ο οίκος Fitch «χαντάκωσε» τις ΗΠΑ, επικαλούμενος την εκτιμώμενη δημοσιονομική επιδείνωση για τα επόμενα τρία χρόνια, την αυξανόμενη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και το έλλειμμα διακυβέρνησης των τελευταίων 20 ετών, το οποίο έχει εκδηλωθεί με επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις σε ό,τι αφορά το όριο χρέους.

Η υποβάθμιση, όπως είναι εύλογο, δημιουργεί ακόμη έναν προβληματισμό στους επενδυτές, οι οποίοι ήδη ανησυχούσαν για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, ως απόρροια του επίμονου πληθωρισμού και της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

«Κάποιοι θεωρούσαν ότι η αγορά έψαχνε μια δικαιολογία για να κατοχυρώσει ορισμένα κέρδη. Όμως, μετά την υποβάθμιση του Fitch, πιστεύω ότι αυτό που θα αποτιμηθεί είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος μιας οικονομικής επιβράδυνσης» εξηγεί ο Αλεξάντερ Μπαραντέζ, αναλυτής της IG, μιλώντας στο Bloomberg.

Ηρεμία σε ομόλογα και δολάριο

Πάντως, στην αγορά συναλλάγματος και ομολόγων επικρατεί προς το παρόν… ηρεμία, με την υποβάθμιση του Fitch να μην πυροδοτεί αναταράξεις.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,02%. Αντίστοιχα, το κόστος δανεισμού στη 2ετίας μειώνεται κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,86%.

Την ίδια στιγμή, το δολάριο είναι αμετάβλητο τόσο έναντι του ευρώ, όσο και έναντι των υπόλοιπων σημαντικών νομισμάτων (στερλίνα, φράγκο, γεν).

Σχεδόν αμετάβλητο το δολάριο έναντι του ευρώ

Η εν λόγω «ψυχραιμία», σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδεται στην εκτίμηση ότι η υποβάθμιση δεν θα πλήξει το status των αμερικανικών τίτλων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, λόγω της έλλειψης επενδυτικών εναλλακτικών και της ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, όταν ο Standrd & Poor’s είχε επίσης υποβαθμίσει τις ΗΠΑ, στερώντας (μέχρι και σήμερα) την κορυφαία αξιολόγηση, είχε υπάρξει μια αντίστοιχη τάση, με το sell off να πλήττει τα υψηλού ρίσκου assets, ωφελώντας ταυτόχρονα τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο, τα οποία θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων.

«Η τελευταία υποβάθμιση δεν αντανακλά κάποια νέα δημοσιονομική επιδείνωση και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην αγορά» σχολιάζει στο Bloomberg ο Μαρκ Χέφελε, αναλυτής της UBS.

Διαβάστε ακόμα

Η «ακτινογραφία» του α’ εξαμήνου για Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα

Πότε «κλειδώνει» η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική Οικονομία – H Scope και τα κρίσιμα «ραντεβού»

Goldman Sachs: Τι πραγματικά σημαίνει η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ