Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι traders και οι αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, στέλνει νέα μηνύματα πως επιδιώκει να αποτρέψει μια περαιτέρω απότομη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων, τις οποίες η αγορά ερμηνεύει ως προσπάθεια να περιοριστούν οι πιέσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, μετά την εκτίναξη των μακροπρόθεσμων επιτοκίων σε υψηλό 19 ετών, εξέλιξη που αυξάνει το κόστος δανεισμού από τους αγοραστές κατοικιών μέχρι μεγάλο μέρος των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Αρχικά, προχώρησε στην πρώτη παρέμβαση των ΗΠΑ στην αγορά συναλλάγματος για τη στήριξη του γεν από το 1998, περιορίζοντας τον κίνδυνο η Ιαπωνία να αναγκαστεί να πουλήσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα για να εξασφαλίσει τα δολάρια που θα χρειαζόταν προκειμένου να στηρίξει μόνη της το νόμισμά της. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έναν μηχανισμό της Federal Reserve στον οποίο θα μπορούσε να προσφύγει στο μέλλον το Τόκιο.

Στη συνέχεια, κατά την ανακοίνωση του προγράμματος των τριμηνιαίων δημοπρασιών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, μια διακριτική και απροσδόκητη αλλαγή στη διατύπωση του υπουργείου Οικονομικών θεωρήθηκε ότι ανοίγει τον δρόμο για πιθανή μείωση των εκδόσεων μακροπρόθεσμου χρέους.

Ο Μπέσεντ έχει επίσης εμφανιστεί σε τηλεοπτικά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υπερασπιστεί τη νέα επικοινωνιακή στρατηγική του προέδρου της Federal Reserve, Κέβιν Γουόρς, ο οποίος προκάλεσε άνοδο των αποδόσεων μετά τη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, όταν δεν εξήγησε πώς – ή πότε – η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να κινηθεί για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Συνολικά, οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι ο Μπέσεντ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει για να ανακόψει την άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, τα οποία έχουν ενισχυθεί εξαιτίας του επίμονου πληθωρισμού και των ετήσιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων που προσεγγίζουν τα 2 τρισ. δολάρια, οδηγώντας σε συνεχώς αυξανόμενη προσφορά νέου χρέους.

«Η Fed και το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αρχίζουν να ανησυχούν για το επίπεδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων», δήλωσε η Πρίγια Μίσρα, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην JPMorgan Asset Management.

Όπως σημείωσε, η παρέμβαση σε συνεργασία με την Ιαπωνία, η στήριξη στον Γουόρς και μια πιθανή μείωση της προσφοράς μακροπρόθεσμων ομολόγων μπορούν να θεωρηθούν προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να δείξει ότι παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της αγοράς επιτοκίων και είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία.

Τα όρια της παρέμβασης Μπέσεντ

Η επιρροή του Μπέσεντ, ωστόσο, είναι περιορισμένη απέναντι στις ευρύτερες δυνάμεις που καθορίζουν την αγορά.

Την Παρασκευή, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, μετά τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που έδειξαν σημαντική εξασθένηση της αγοράς εργασίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται. Μια μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω αυτή την κίνηση.

Ωστόσο, οι τελευταίες ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούνται ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει το κόστος δανεισμού, κάτι που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει προτεραιότητα. Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο.

Στις αρχές του περασμένου έτους, μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Μπέσεντ είχε δηλώσει ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης ήταν η μείωση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια και πολλές άλλες μορφές χρηματοδότησης.

Είχε υποστηρίξει ότι η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης θα βοηθούσε στην επίτευξη αυτού του στόχου μέσω της μείωσης των κρατικών δαπανών και, κατά συνέπεια, της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Τον Νοέμβριο, αναφερόμενος στον εαυτό του ως «τον κορυφαίο πωλητή ομολόγων της χώρας», ο πρώην διαχειριστής hedge fund είχε δηλώσει ότι οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων αποτελούν «ισχυρό βαρόμετρο για τη μέτρηση της επιτυχίας».

Ωστόσο, οι περικοπές δαπανών της κυβέρνησης είχαν περιορισμένο αντίκτυπο, ενώ οι φορολογικές μειώσεις αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το δημόσιο χρέος την επόμενη δεκαετία.

Παράλληλα, οι επιθέσεις του Τραμπ κατά της Fed – ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επανέφερε την απειλή να αποπέμψει τη διοικήτρια Λίζα Κουκ – έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Ταυτόχρονα, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω του πολέμου με το Ιράν έχει δημιουργήσει ένα νέο πληθωριστικό σοκ, συμβάλλοντας στην άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου περίπου στο 4,65%, υψηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας Τραμπ.

«Με τη δημοσιονομική πολιτική που έχει υιοθετηθεί και τον πόλεμο, θα είναι δύσκολο να περιοριστούν οι πιέσεις στο μακροπρόθεσμο άκρο της καμπύλης», δήλωσε ο Τζον Βέλις, επικεφαλής στρατηγικής για την αμερικανική μακροοικονομία στην BNY.

Η παρέμβαση στο γεν

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι πρόσφατες κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών ερμηνεύονται ως προσπάθεια να αποτραπεί μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Η απόφαση του Μπέσεντ να αγοράσει γεν είχε επισήμως στόχο να βοηθήσει έναν σύμμαχο. Ωστόσο, η κίνηση θα μπορούσε παράλληλα να μειώσει τις πιέσεις στην ιαπωνική αγορά ομολόγων, όπου η άνοδος των αποδόσεων έχει συμβάλει πρόσφατα στις πωλήσεις αμερικανικών κρατικών τίτλων.

Θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την ανάγκη της Ιαπωνίας να πουλήσει αμερικανικά ομόλογα για να αποκτήσει τα δολάρια που απαιτούνται για την υπεράσπιση του γεν.

Ο Μπέσεντ τάχθηκε επίσης υπέρ της διεύρυνσης του Foreign and International Monetary Authorities Repo Facility (FIMA) της Fed, μέσω του οποίου οι ξένες κεντρικές τράπεζες μπορούν να δανείζονται δολάρια χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν.

«Φαίνεται ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο τέτοιας ευθραυστότητας στην αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων, λόγω της ανόδου των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ώστε ενθαρρύνουμε τους ξένους κατόχους να μην πουλήσουν», δήλωσε ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων στην Onepoint Bfg.

Το μήνυμα από τις δημοπρασίες ομολόγων

Λίγες ημέρες μετά την παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν σε μια απροσδόκητη αλλαγή στη διατύπωση των κατευθύνσεών τους προς την αγορά ομολόγων, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας ανακοίνωσης για την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Αντί να αναφέρουν, όπως προηγουμένως, ότι συνεχίζουν να εξετάζουν πιθανές μελλοντικές «αυξήσεις» στις εκδόσεις ομολόγων με κουπόνι και τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου, δήλωσαν ότι εξετάζουν πιθανές «αλλαγές».

Οι επενδυτές ομολόγων εξέλαβαν αυτή τη διαφοροποίηση ως σήμα ότι το υπουργείο ενδέχεται να μειώσει τις εκδόσεις μακροπρόθεσμων τίτλων, οι οποίοι έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Περίπου το 61% των πελατών που συμμετείχαν σε έρευνα της BMO Capital Markets αναμένουν πλέον ότι η επόμενη μεταβολή στο μέγεθος των δημοπρασιών 30ετών ομολόγων θα είναι μείωση και όχι αύξηση.

Τέτοιες αλλαγές στις διάρκειες των εκδόσεων, εφόσον υλοποιηθούν, μπορούν ωστόσο να έχουν μόνο περιορισμένο αποτέλεσμα. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θα χρειαστούν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει υπό έλεγχο, έπειτα από πέντε χρόνια κατά τα οποία υπερέβαινε τον στόχο του 2% της Fed, ώστε οι επενδυτές να πειστούν να δανείζουν την αμερικανική κυβέρνηση με χαμηλότερα επιτόκια.

Μετά τις δηλώσεις του Κέβιν Γουόρς στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση της Fed, οι οποίες προκάλεσαν πωλήσεις ομολόγων και αμφιβολίες για την αξιοπιστία του στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ο Μπέσεντ έσπευσε να υπερασπιστεί τον νέο πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας.

Σε συνέντευξή του στο CNBC την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι αγορές χρειάζονται μια «αποτοξίνωση» από τα σχόλια της Fed, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος πως η κεντρική τράπεζα «θα εξισορροπήσει την εντολή της για ανάπτυξη με την εντολή της για τον πληθωρισμό».

Η Φίμπι Γουάιτ, επικεφαλής στρατηγικής αμερικανικών επιτοκίων στην UBS Group, εκτίμησε ότι οι πρόσφατες κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο.

Ωστόσο, όπως τόνισε, δείχνουν ότι «εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να εμποδίσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις να κινηθούν υψηλότερα, θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του».

Διαβάστε επίσης

ΑΑΔΕ: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι χωρίς τοπικές… γνωριμίες

Ancient Greek Sandals: Πώς το ελληνικό σανδάλι έγινε διεθνές brand και έφτασε στην Camper

Kanakis Plexiglass 1949: Η εταιρεία που έφερε και καθιέρωσε το πλεξιγκλάς στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ