Επιθετική ανάκαμψη για τους δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones όχι μόνο να απομακρύνεται απο τα χαμηλά της προηγούμενης συνεδρίασης αλλά να καταγράφει την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από το 1933.

Συγκεκριμένα ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 2,112 μονάδων ή 11,37% επανακατακτώντας το επίπεδο των 20.000 μονάδων και κλείνοντας στις 20.704 μονάδες. Ήταν η καλύτερη ημερήσια επίδοση του δείκτη από το 1933. Ο S&P 500 πραγματοποίησε ράλι 9,4% στις 2.447 που ήταν η καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2008. Ο Nasdaq με άνοδο 8,1% έκλεισε στις 7.417 μονάδες που είναι η καλύτερη επίδοσή του από τις 13 Μαρτίου.

Οι μετοχές της Chevron, της American Express και της Boeing πρωταγωνίστησαν στην άνοδο του Dow Jones καταγράφοντας κέρδη άνω του 20%. Η ενέργεια ήταν ο κλάδος που υπεραπόδοσε για τον S&P 500, με άνοδο 16,3%, ενώ οι κλάδοι της βιομηχανίας και τβιομηχανικοί και των χρηματοοικονομικών σημείωσαν άνδοδο άνω του 12%.

Οι επενδυτές συνειδητοποιούν την νομισματική βοήθεια που εξήγγειλε χθες η Fed ενώ παράλληλα ελπίζουν ότι οι Γερουσιαστές στις ΗΠΑ θα παραμερίσουν τις διαφορές τους και τα συμφωνήσουν σε ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας έναντι της πανδημίας, καθώς όπως αναφέρουν να τεθούν σε εφαρμογή τόσο δημοσιονομικά όσο και νομισματικά κίνητρα για τη στήριξη της οικονομία.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Πρόεδρου της Βουλής Νανσί Πελόζι στο CNBC υπάρχει “πραγματική αισιοδοξία” στο Κογκρέσο ότι μια συμφωνία για το πακέτο τόνωσης θα επιτευχθεί τις επόμενες ώρες. Νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είχε δηλώσει ότι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία σήμερα. Ανάλογες δηλώσεις είχαν κάνει και γερουσιαστές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Galaxy Digital που επικαλείται το CNBC “Από την πλευρά της αγοράς … υπάρχει η αίσθηση ότι σαν να φτάνουμε στο τέλος” και πρόσθεσε ότι ο ίδιος άρχισε να αγοράζει επιχειρηματολογώντας ότι “Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αγορά θα ανέβει, αλλά αρκετή από αυτή την ακραία μεταβλητότητα φαίνεται να υποχωρεί.

Οι σημερινές κινήσεις των δεικτών της Wall Street έρχονται μετά από ακόμα μία μέρα απωλειών χθες κατά τη διάρκεια της οποίας οι επενδυτές εστίασαν στις δύο αποτυχημένες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στη Γερουσία, αγνοώντας σχεδόν τις έκτακτες ανακοινώσεις της Fed για πρόγραμμα QE απεριόριστης διάρκειας.

Με τις χθεσινές απώλειες κατά 582 μονάδες ή 3% ο δείκτης Dow Jones οδεύει στην καταγραφή του χειρότερου μήνα του από το 1931. Οι απώλειες του S&P 500 ήταν στο 2,9% αλλά βρίσκονται πάνω από το 30% συνολικά από τις 19 Φεβρουαρίου.

Πόσο σταθερό είναι το σημερινό καλό κλίμα

Οι επενδυτές σήμερα φαίνεται πως ανταποκρίνονται στις ηράκλειες προσπάθειες κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων να ρίξουν στο τραπέζι ό,τι μέτρα διαθέτουν προκειμένου να απορροφήσουν το σοκ που προκαλεί η ταυτόχρονη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον πλανήτη.

Οι πρωτοβουλίες και ο ρυθμός ανακοινώσεων είναι πιο εντυπωσιακός από ότι ήταν το 2008, ωστόσο είναι πλέον κοινός τόπος ότι η κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι οριζόντια και πιο σοβαρή από κάθε τί που συνάντησε η παγκόσμια οικονομία.

Μέχρι στιγμής ο φόβος για το άγνωστο έδειχνε μεγαλύτερος από την στήριξη που προσέφεραν κράτη και κεντρικές τράπεζες.

Επιπλέον, κάθε μέρα προκύπτουν νέα στοιχεία, εκτιμήσεις και παρατηρήσεις – όπως τα σημερινά τραγικά στοιχεία από την πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης – τα οποία είναι ικανά να κλονίσουν την εύθραυστη αυτοπεποίθηση των αγορών.

Οι δηλώσεις Τραμπ

Αρκετοί αναλυτές αναφέρονται και στη «συνεισφορά» των δηλώσεων Τραμπ στην σημερινή εκρηκτική άνοδο της Wall Street.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι σκέφτεται ήδη την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας πολύ σύντομα. Με νέες δηλώσεις του προσδιόρισε το χρόνο έως το Πάσχα (12 Απριλίου).  Οι δηλώσεις του προκάλεσαν ανησυχία και αντιδράσεις με χαρακτηριστικά τα σχόλια στο twitter ότι σκέφτεται περισσότερο την επανεκλογή του και τον Dow Jones από τους Αμερικανούς πολίτες.

Σχόλια που μάλλον δεν βρίσκονταν και πολύ μακριά από την αλήθεια καθώς αναλυτές που επικαλείται το Market Watch κάνουν λόγο για ενθάρρυνση των επενδυτών ότι αυτή η απομόνωση δεν θα επεκταθεί και στο τρίτο τρίμηνο.