Αγορές

Wall Street: Ισχυρό «ριμπάουντ» με… Moderna ώθηση από ελπίδες για εμβόλιο

  • newsroom


To άλμα της μετοχής της φαρμακευτικής Moderna, που ανακοιίνωσε θετικές ενδείξεις από την έρευνα για εμβόλιο Covid-19 δίνει τον τόνο και προκαλεί την καλύτερη έναρξη συνεδρίασης εδώ και ένα μήνα για τη Wall Street

Οι δείκτες της Wall Street σημειώνουν ισχυρή άνοδο κατά την έναρξη της συνεδρίασης καθώς τα νέα από τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών εμβολίου της Moderna είναι ενθαρρυντικά.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 710 μονάδες ή σε ποσστό 3%. Ο S&P 500 σημειώνει κέρδη κατά 2,4% ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1,7%.

Οι μετοχές της Moderna σημειώνουν ράλι κατά 26% μετά την ανακοίνωση «θετικών» αποτελέσματων στην φάση 1 σε πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μετά από δύο δόσεις εμβολίου και οι 45 συμμετέχοντες στην μελέτη είχαν αναπτύξει αντισώματα κορωνοϊού.

Άνοδο καταγράφουν επίσης και οι μετοχές εταιρειών που θα επωφεληθούν άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας. Η Disney σημειώνει κέρδη κατά 6,3%, ενώ η MGM Resorts κατά 8,7%. Η μετοχή της Carnival σημειώνει άνοδο κατά 7,4%. Η Delta και η United Airlines σημειώμουν άνοδο κατά 10%.

Σημαντική άνοδο σημειώνουν και οι τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της Wells Fargo σημειώνει άνοδο άνω του 6%, ενώ η Bank of America και η Citigroup καταγράφουν άνοδο κατά 5%. ΗJPMorgan Chase σημειώνει άνοδο 3,9%.

Θετικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα είχαν και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε στο CBS ότι «υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε» για να βοηθήσουμε την οικονομία. «Έχουμε κάνει ότι μπορούμε ως τώρα. Αλλά μπορώ να πω ότι δεν μας έχουν τελειώσει τα πυρομαχικά. Πραγματικά δεν υπάρχει όριο στο που μπορούμε να φτάσουμε με αυτά τα προγράμματα δανεισμού που έχουμε» πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας είπε επίσης ότι είναι «πολύ σίγουρος» ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιστρέψει από την τρέχουσα υποχώρηση, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην ανακάμψει πλήρως έως ότου ολοκληρωθεί το εμβόλιο Covid-19.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν χάρη στην εν μέρει χαλάρωση των περιορισμών. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου κινείται ανοδικά κατά 9,32%, στα 32,27 δολ. το βαρέλι, ενώ το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αργό τύπου brent παράδοσης Ιουλίου, κερδίζει 6,98%, στα 34,77 δολ. το βαρέλι.

Οι Nasdaq και S&P 500 υποχώρησαν κατά 1,1% και 2,2%, αντίστοιχα, την περασμένη εβδομάδα. Ο Dow Jones ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με πτώση 2,65% καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα από τις 3 Απριλίου.