Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν την Πέμπτη οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, φτάνοντας σε νέο υψηλό, με τον Dow Jones να ξεπερνά για πρώτη φορά τις 39.000 μονάδες και με τον Nasdaq να παρουσιάζει την καλύτερη ημερήσια επίδοση μετά τον Φεβρουάριο 2023, κλείνοντας πάνω από τις 16.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Το ράλι στη Wall Street πυροδότησαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 12,29 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο ή 4,93 δολάρια ανά μετοχή, αυξημένα κατά 769% σε σχέση με πέρυσι.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με άνοδο 456 μονάδων ή 1,18% στις 39.068 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 105 μονάδων ή 2,11% κλείνοντας στις 5.087 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq εκτοξεύτηκε κατά 460 μονάδες ή 2,96%, κλείνοντας στις 16.041 μονάδες.

Την Πέμπτη η μετοχή της Nvidia εκτοξεύτηκε κατά 16,4% σε ιστορικό υψηλό, καθώς η εταιρεία κατασκευής τσιπ ανακοίνωσε έσοδα με αύξηση 265% για το δ’ τρίμηνο. Από τις αρχές του 2024 η μετοχή της Nvidia έχει κάνει ράλι περίπου 36%, ενώ η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται ένα βήμα πριν τα 2 τρισ. δολάρια.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και οι μετοχές άλλων τεχνολογικών εταιρειών. Η Meta ενισχύθηκε κατά 3,87%, η Amazon κέρδισε 3,55%, η Microsoft διευρύνθηκε κατά 2,35% και η Netflix πρόσθεσε 2,64%.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια τέλεια θετική καταιγίδα του πλεονεκτήματος που έχει ο πρωτοπόρος, σε συνδυασμό με μερίδιο αγοράς 80% και θετικές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη σε έναν τομέα που θα μπορούσε να μεταμορφώσει όχι μόνο τον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας πολλών βιομηχανιών», δήλωσε στο CNBC ο Gerald B. Goldberg, διευθύνων σύμβουλος της GYL Financial Synergies.

Ο ενθουσιασμός που υπάρχει για την τεχνητή νοημοσύνη έχει τροφοδοτήσει κατά το τελευταίο έτος το εντυπωσιακό ράλι της Nvidia, καθώς και άλλες μετοχές των Big Tech, ενώ το εξαιρετικό τρίμηνο της εταιρείας κατασκευής τσιπ θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στον χώρο, ο οποίος έχει ωφελήσει την ευρύτερη αγορά.

Εξάλλου, αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για αρχική δημόσια εγγραφή κατέθεσε την Πέμπτη η Reddit, η οποία σχεδιάζει να μπει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το σύμβολο RDDT για τη μετοχή της. Σύμφωνα με το CNBC, το ντεμπούτο της Reddit στην αγορά αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο, στην πρώτη εισαγωγή από τον χώρο των social media έπειτα από εκείνη του Pinterest το 2019.

Παράλληλα, αύξηση σημείωσε τον Φεβρουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό μετά τον Σεπτέμβριο 2022, έπειτα από την ισχυρότερη άνοδο των παραγγελιών. Ο δείκτης PMI της S&P Global ενισχύθηκε στις 51,5 μονάδες, από 50,7.

Την ίδια στιγμή, χαμηλότερα βρέθηκε ξανά ο αριθμός των πολιτών στις ΗΠΑ που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις υποχώρησαν στις 201.000, από 213.000 μία εβδομάδα νωρίτερα, έναντι προβλέψεων για άνοδο στις 218.000 αιτήσεις.

Στα εμπορεύματα, οριακές απώλειες κατέγραψε ο χρυσός, κλείνοντας στα 2.032 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου, πρόσθεσε 0,8%, κλείνοντας στα 78,54 δολάρια το βαρέλι. Κατά 0,66% στα 83,58 δολάρια το βαρέλι ενισχύθηκε το συμβόλαιο Απριλίου για το brent.

Άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων προκάλεσε η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, όπου διαφαίνονται οι επιφυλάξεις για τη μείωση των επιτοκίων σύντομα. Το αμερικανικό 10ετές ανέβηκε στο 4,32% ενισχυμένο κατά μία μονάδα βάσης, ενώ το 2ετές διαμορφώθηκε στο 4,71%, κατά τέσσερις μονάδες βάσης υψηλότερα.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ισορρόπησε» μεταξύ του profit taking και του παγκόσμιου μετοχικού ράλι

Ιστορικό υψηλό για τον Stoxx 600 – Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Reddit: Κατέθεσε αίτηση στη SEC για αρχική δημόσια εγγραφή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ