Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ εστιάζουν οι επενδυτές στη Wall Street, οδηγώντας σε ισχυρά κέρδη τους αμερικανικούς δείκτες, και βάζοντας στην άκρη -προς το παρόν τουλάχιστον- τον εμπορικό «πόλεμο» που ξέσπασε χθες μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-Καναδά-Μεξικό.

Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε, αφού η ανεργία στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε χαμηλό 18 ετών (!), ενώ οι εργοδότες αυξάνουν σταθερά τις θέσεις εργασίας, μακροοικονομικά υπεραρκετά για να υποστηρίξουν μια άνοδο υπό οποιεσδήποτε σχεδόν συνθήκες.

Άλλωστε, οι συζητήσεις των επενδυτών περιστρέφονται γύρω από το σενάριο «μπλόφας» του Τραμπ σε ότι αφορά τους δασμούς, προκειμένου οι ΗΠΑ να πιέσουν τους εμπορικούς συμμάχους τους για καλύτερα deals.

Με άλλα λόγια οι επενδυτές ποντάρουν σε αποκλιμάκωση του εμπορικού «πολέμου», ενώ υποστηρικτικά δρα και το πολιτικό κλίμα στον ευρωπαϊκό Νότο, μετά και το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για την απασχόληση, ο πρόεδρος της Minneapolis Fed Neel Kashkari τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλοί άνεργοι Αμερικανοί, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε χαμηλό 18 ετών τον Μάιο. “Ακόμη πιστεύω ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στην αγορά εργασίας”.

Δείκτες – Στατιστικά

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κερδίζει 215 μονάδες ή 0,88% στις 24.631 μονάδες, ο S&P σημειώνει άνοδο 23 μονάδων ή 0,85% στις 2.728 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται κατά 65 μονάδες ή 1,08% στις 7.522 μονάδες.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ενισχύθηκε στο 2,92% μετά τα στοιχεία για την απασχόληση, ενώ η απόδοση του διετούς ενισχύθηκε στο 2,49%.

Οι μετοχές των τραπεζών επίσης κινήθηκαν ανοδικά, με τις J.P. Morgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America να κερδίζουν περισσότερο από 1%.

Ισχυρά τα αμερικανικά μάκρο

Αναλυτικά στο μέτωπο της οικονομίας, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 223.000, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,8%, αντίστοιχα με τον Απρίλιο του 2000, που αποτελεί το χαμηλότερο από το 1969.

Οι μισθοί το Μάιο αυξήθηκαν 2,7% σε σχέση με το περασμένο έτος. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 190.000 νέες θέσεις εργασίας και ανεργία 3,9%.

Παράλληλα, η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε ισχυρή τον Μάιο, αν και επιβράδυνε οριακά από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε στις 56,4 μονάδες τον Μάιο από 56,5 μονάδες τον Απρίλιο.

“Οι δύο τελευταίοι μήνες έχουν δει την ισχυρότερη βελτίωση στα βιβλία παραγγελιών από το φθινόπωρο του 2014, με οδηγό την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Ακόμη, αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι συνολικές κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,8% τον Απρίλιο από τον Μάρτιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,310 τρισ. δολ. μετά την υποχώρηση του Μαρτίου.