Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Τουρκία δεν θέλει πλέον να ονομάζεται γαλοπούλα», η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αναφέρεται στην αλλαγή της επίσημης διεθνούς ονομασίας της Τουρκίας από «Turkey» (η γαλοπούλα στην αγγλική) σε «Türkiye», που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ στις 2 Ιουνίου.

«Το ζήτημα δεν είναι γλωσσικό, αλλά πολιτικό», δηλώνει στην εφημερίδα ο Μπαϊράμ Μπαλτσί, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών, ενώ ο γλωσσολόγος Σονέλ Μποσναλί, καθηγητής τουρκικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Καζακστάν, αποδίδει το γλωσσικό «λίφτινγκ» στην επιθυμία του Προέδρου της Τουρκίας να κάνει αίσθηση στη διεθνή σκηνή, αλλά και στις εθνικιστικές του τάσεις.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «ενώ ο Ερντογάν δραστηριοποιείται σε όλα τα μέτωπα (επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, προσπάθεια διαμεσολάβησης στον πόλεμο στην Ουκρανία, νέα ένταση με την Ελλάδα), η αλλαγή συμπίπτει με τις προετοιμασίες για την 100ετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία θα εορταστεί τον Ιούνιο του 2023».

Κατά τη γαλλική εφημερίδα, καθώς απομένει ένας χρόνος μέχρι τις προεδρικές εκλογές, είναι επίσης «μια ιδανική ευκαιρία για να ενισχυθεί το τουρκικό εθνικό αίσθημα σε μια εποχή που η χώρα διέρχεται μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Τουρκία τις προηγούμενες εβδομάδες οι τουρκικές Αρχές «ξεκίνησαν μια τεράστια επικοινωνιακή εκστρατεία με την ονομασία «Hello Türkiye», ενώ εργάζονται ήδη για να αντικαταστήσουν τις λέξεις «made in Turkey» με τις λέξεις «made in Türkiye» στα εξαγώγιμα προϊόντα.

Η νέα ονομασία εμφανίζεται ακόμη στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών. Όσον αφορά τις Τουρκικές Αερογραμμές, πυλώνα της τουρκικής «ήπιας ισχύος», ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θέλει να τις μετονομάσει με το τουρκικό της όνομα, Türkiye Hava Yollari.

Αλλά παίζοντας με τις λέξεις, ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει τον τουρκισμό του, σχολιάζει στη συνέχεια η ανταπόκριση. «Το παράδοξο είναι ότι από ετυμολογική άποψη, η λέξη Türkiye δεν είναι τουρκική», αναφέρει ο Μποσναλί, υπενθυμίζοντας ότι η κατάληξη «iye» προέρχεται από τα αραβικά.

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το κωμικό παράδοξο είναι ότι η αγγλική λέξη «Turkey», προέρχεται από την Τουρκία και όχι το αντίστροφο. Γεγονός που, σύμφωνα με την ανταπόκριση ενέπνευσε πολλούς χρήστες του Διαδικτύου να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας για «περιττή κακοφωνία», ενώ άλλοι έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία με αίτημα να μην αλλάξει όνομα η Τουρκία, αλλά να… μετονομαστεί η γαλοπούλα σε «Türkiye».

Διαβάστε ακόμη

Πώς στέκεται η Ελλάδα στη νέα παγκόσμια επενδυτική καταιγίδα

JP Morgan: Παραμένει «φθηνό» το ελληνικό Χρηματιστήριο

EuroAsia Interconnector: Στη Nexans το συμβόλαιο για τη διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης