search icon

Αγορές

Wood: Eπιλέγει Εurobank και Τράπεζα Πειραιώς, αυξάνει τους στόχους σε όλες τις τράπεζες 

Οι βασικοί θετικοί παράγοντες για τις ελληνικές τράπεζες είναι η επιτάχυνση των χορηγήσεων, η ανάπτυξη και τα υψηλότερα επιτόκια

Η Wood αυξάνει τις τιμές στόχους και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και βλέπει ότι οι θετικές αποδόσεις στο ταμπλό του ΧΑ θα έχουν συνέχεια μεσοπρόθεσμα. «Παραμένουμε αγοραστές και των τεσσάρων τραπεζών και αναβαθμίζουμε την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα €2,50 από €2,20 ευρώ και για τη Eurobank σε €1,50 από €1,40 ευρώ και οι δύο αυτές αποτελούν τις τοπ επιλογές μας. Παράλληλα αυξάνουμε την τιμή στόχο και για την Alpha Bank σε €1,50 ευρώ από €1,40 ευρώ πριν και τέλος για την Εθνική Τράπεζα σε €5,20 από €4,70 ευρώ, πριν. Οι top επιλογές μας είναι οι τίτλοι της: α) της Εurobank γιατί εμφανίζει παρόμοιο δείκτη αποτίμησης P/E με την Εθνική Τράπεζα αλλά με υψηλότερη επίδοση ROTE και β) η Τράπεζα Πειραιώς ελέω της εξαιρετικά χαμηλής αποτίμησή της, παρά την προφανή ανάκαμψη και της χαμηλής πιθανότητας νέας αύξησης κεφαλαίου», εξηγεί η Wood.

Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank έχουν υπεραποδώσει φέτος λόγω των ταχύτερων ρυθμών εξυγίανσης, με απόδοση ROTE άνω του 10%, συνδυασμένες με σημαντικά υψηλότερη κάλυψη των NPEs και πιο υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες. Οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν και βραχυπρόθεσμα, λόγω των ανησυχιών για πιθανή ύφεση το επόμενο έτος. Από την άλλη όμως, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύονται τώρα με έκπτωση 40-50% έναντι της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε όρους P/TBV και αυτό είναι υπερβολικά μεγάλο ποσοστό έκπτωσης και η διαφορά θα πρέπει να κλείσει μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Oι θετικοί παράγοντες και η πολιτική αστάθεια

Η Ελλάδα θα διεξάγει εθνικές εκλογές το επόμενο έτος σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο περιβάλλον. Η φιλική προς την αγορά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να προηγείται με άνεση στις δημοσκοπήσεις, αλλά η απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι εύκολη και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταβλητότητα της αγοράς ενόψει των εκλογών (Ιούνιος 2023, αλλά δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ως πιθανές νωρίτερες ημερομηνίες).

Οι βασικοί θετικοί παράγοντες για τις ελληνικές τράπεζες είναι η επιτάχυνση των χορηγήσεων, η ανάπτυξη και τα υψηλότερα επιτόκια. Για το 2023, εκτιμά ισχυρή άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους, αφού η αύξηση του επιτοκίου Euribor θα τροφοδοτεί πλήρως τους αριθμούς, υπεραντισταθμίζοντας τους αρνητικούς παράγοντες όπως η έκδοση MREL, αποενοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ΝPE και την απουσία του εργαλείου της ΕΚΤ TLTRO. Ο θετικός αντίκτυπος από τα αρνητικά επιτόκια στο +1,5% συνεπάγεται επιπλέον καθαρό έσοδο από τόκους NII ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα.

Η αβεβαιότητα για το κόστος των προβλέψεων COR είναι υψηλή, αλλά τα πρώτα σημάδια είναι καθησυχαστικά. O σχηματισμός μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPE) το τρίτο τρίμηνο παρέμεινε οριακός αλλά οι ομάδες διαχείρισης διστάζουν να παράσχουν ρητή καθοδήγηση σχετικά με το κόστος του κινδύνου το 2023. Στο βασικό σενάριο της Wood, το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι σε θετικό έδαφος (1-2% ανάπτυξη), ακόμη και με την Ευρωζώνη σε ύφεση. Αν και αυτό συνεπάγεται ότι COR δεν θα πρέπει να αποκλίνει σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα (70-80 μ.β.), υποθέτει μια αύξηση σε 80-90 μ.β. το 2023, για να λάβει υπόψη τα πιο ήπια μακροοικονομικά.

Διαβάστε ακόμη

«Πόλεμος» με φόντο το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο στη Βουλιαγμένη (pics)

Η ένορκη κατάθεση Μαρινάκη και τα «παιδιά», οι Ιταλοί και η ΖeniΘ, η Coca Cola… ψάχνει την μπύρα και η διάσωση της Βαράγκης

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: Ο συνοικιακός φούρνος στα Τρίκαλα που έγινε βιομηχανία – Πώς τα μπισκότα της έφθασαν στην άκρη του κόσμου (pics)

 

Exit mobile version