Με ανταλλαγή επιστολών και κατηγορίες από πλευράς του δήμου για εμπορευματοποίηση και «μπίζνες» της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη «τρέχει» η διαγωνιστική διαδικασία έως τον Δεκέμβριο από πλευράς του «Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών» για την προσέλκυση επενδυτών σε τμήμα των εκτάσεων του Ορφανοτροφείου στο «Μεγάλο Καβούρι» της Βουλιαγμένης κοντά στον Αστέρα, που διατίθεται προς μακροχρόνια μίσθωση 99 ετών.

Η έκταση βρίσκεται εδώ και… χρόνια στο επενδυτικό «ραντάρ» όσων ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στη συνεχώς αναπτυσσόμενη Αττική Ριβιέρα, πολύ περισσότερο δε που στην ευρύτερη περιοχή του Μεγάλου Καβουριου υπάρχει η «σφραγίδα» του εμβληματικού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης και της «Four Seasons», ενώ επίκειται από το 2023 και η έλευση στη Γλυφάδα του πολυσυζητημένου «One & Only Aesthesis» για την αναβίωση 5* των Αστεριών Γλυφάδας από την Grivalia Ηospitality.

Τώρα, από την πλευρά του, ο δήμος κατηγορεί τη διοίκηση του Ορφανοτροφείου ότι ετοιμάζεται να το παραδώσει «σε επιχειρηματικά συμφέροντα κερδοσκοπώντας», κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή και κοινωνικά ανάλγητη απόφαση να κλείσει το ιστορικό ορφανοτροφείο που λειτουργεί στην πόλη περισσότερα από 100 χρόνια.

Ο λόγος για τον οποίο παραχωρήθηκε προς το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης η έκταση των 97 στρεμμάτων ήταν αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να εξυπηρετήσει τον σκοπό του και να αποτελέσει μια φωλιά για ορφανά παιδιά που χρειάζονται βοήθεια και όχι για να αποτελέσει αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Για τον ίδιο λόγο οι υφιστάμενες χρήσεις γης δεν επιτρέπουν… μπίζνες», αναφέρεται από τον δήμο.

Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο, καλώντας να αναρτήσει ο δήμος την επιστολή του «με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος», επισημαίνει ότι ο ισχυρισμός του δήμου περί προσπάθειας κλεισίματος του Ορφανοτροφείου είναι παντελώς ανακριβής, ενώ «οι χρήσεις γής της περιοχής είναι γνωστές και αναφέρονται με κάθε σαφήνεια στο κείμενο της διακήρυξης.

Το σύνολο των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση της περιουσίας του Ορφανοτροφείου προορίζεται και διατίθεται αποκλειστικά για την επίτευξη των φιλανθρωπικών και κοινωνικών σκοπών που προβλέπονται στο καταστατικό αυτού, όπως άλλωστε προβλέπεται και στη διακήρυξη.

Ειδικότερα, ρητώς επισημαίνεται ότι όλες οι μέχρι σήμερα λειτουργίες του Ορφανοτροφείου θα εξακολουθήσουν να επιτελούνται κανονικά μέχρι και υπό τον όρο πλήρους και προσήκουσας μετεγκατάστασης των εν λόγω λειτουργιών, καθώς και των ορφανών τέκνων σε έτερο, πλέον κατάλληλο και εντός αστικού ιστού ακίνητο, που θα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται επίσης ρητά ότι ο μισθωτής των ακινήτων θα αναλάβει μεταξύ άλλων εξ’ ολοκλήρου και το κόστος μετεγκατάστασης των τέκνων που φιλοξενούνται και τις εργασίες της πλήρους ανακαίνισης και επισκευής του νέου ακινήτου, το οποίο θα διαθέτει όλους τους απαραίτητους και κατάλληλους χώρους για τη φιλοξενία των τέκνων, καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση καινούργιου σχετικού εξοπλισμού.

Είναι σαφώς ότι το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο των επιτελούμενων φιλανθρωπικών σκοπών, προέταξε την αναντίρρητη ανάγκη μετεγκατάστασης των φιλοξενούμενων ορφανών τέκνων σε πλέον κατάλληλο οίκημα με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, εντός του αστικού ιστού, όπως άλλωστε επιτάσσουν οι σύγχρονες τάσεις διαπαιδαγώγησης, αφενός μεν προς αναβάθμιση της φιλοξενίας, περίθαλψης, μόρφωσης και χριστιανικής ανατροφής στα ορφανά παιδιά και αφετέρου προς τον σκοπό φιλοξενίας πολλαπλάσιου αριθμού ορφανών τέκνων απαντώντας στις ανάγκες των καιρών».

Σε σχέση με τα προς εκμίσθωση ακίνητα επισημαίνεται ότι ανήκουν «στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα του Ορφανοτροφείου που απέκτησε δια αγοράς το 1927 καταβάλλοντας μάλιστα σεβαστό τίμημα και όχι δι’ απαλλοτριώσεως όπως αναληθώς και παραπλανητικά ισχυρίζεται ο δήμος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης. Η απαλλοτρίωση, όπως γνωρίζουν τα αρμόδια όργανα του δήμου είχε πραγματοποιηθεί σε προγενέστερο χρονο υπέρ του Ταμείου Περιθάλψεως Προσφύγων και η αποζημίωση καταβλήθηκε με χρήματα του Ορφανοτροφείου».

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός που δημοσιεύτηκε προ ημερών αφορά τη μακροχρόνια εκμίσθωση, τριών ακινήτων εντός της έκτασης του γνωστού Ορφανοτροφείου, στο «Μεγάλο Καβούρι» Βουλιαγμένης Αττικής, κοντά στον Αστέρα. Από πλευράς της ίδιας της Εκκλησίας ο διαγωνισμός για τις εκτάσεις στο Μεγάλο Καβούρι, που έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από εγχώρια -εφοπλιστικά και μη- επιχειρηματικά, αλλά και ξένα κεφάλαια, έρχεται σε μία περίοδο όπου είναι δεδηλωμένη κεντρικά και μάλιστα από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η βούληση για πιο συντονισμένες προσπάθειες αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Άλλωστε, είναι γνωστή η διαμάχη που μαίνεται εδώ και χρόνια εντός κι εκτός δικαστικών αιθουσών κι έχει φουντώσει εκ νέου τελευταία στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για εκκλησιαστικές εκτάσεις που παραμένουν πολεοδομικά αρρύθμιστες, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνουν επίσης μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε αυτή τη φάση, η διαγωνιστική διαδικασία που «τρέχει» στο Μεγάλο Καβούρι το «Εκκλησιαστικό Οργανοτροφείο Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών» για τη μακροχρόνια εκμίσθωση 99 ετών, αφορά τμήμα της έκτασης των 97 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας στην περιοχή και συγκεκριμένα τρία ακίνητα, τα οποία θα μισθωθούν μαζί, ως «ενιαία και αδιαίρετα» επί της Απόλλωνος 28 στον Λαιμό. Το υπόλοιπο τμήμα, που αφορά περιβάλλουσα έκταση με παλαιούς οικίσκους, δεν περιλαμβάνεται, δεδομένου ότι -κατά τις πληροφορίες- δεν έχει την απαιτούμενη ωρίμανση σε νομοτεχνικό επίπεδο, ώστε να βγεί σε διαγωνισμό.

Τα τρία ακίνητα που απαρτίζουν το συνολικό μίσθιο είναι α) ακίνητο επιφανείας 11.836 τ.μ., όπου στεγάζονται οι κύριοι χώροι του Ορφανοτροφείου, β) ακίνητο επιφανείας 1.627 τ.μ., όπου βρίσκεται και το κτίριο του εκμισθούμενου εστιατορίου «ΙΘΑΚΗ» και γ) ακίνητο επιφανείας 3.885 τ.μ., όπου έχουν ανεγερθεί τέσσερις κατοικίες, οι οποίες εκμισθώνονται σε ιδιώτες. Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης ιδρύθηκε το 1920 για να φιλοξενήσει παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους στη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ στη συνέχεια ορφανά από τον πόλεμο του ’40 και αργότερα παιδιά για λόγους κυρίως οικονομικούς.

Τώρα, ο ανάδοχος θα πρέπει το αργότερο εντός δύο ετών από την υπογραφή της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης με το Ορφανοτροφείο, να εκπονήσει και να υποβάλλει στο τελευταίο προς αρχική έγκριση το επενδυτικό σχέδιο αξιοποίησης με την προτεινόμενη επένδυση, το ύψος, το χρονοδιάγραμμα, τη διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης αυτής, το επιχειρηματικό πλάνο με τις προτεινόμενες χρήσεις, τα αναμενόμενα κέρδη κτλ.

Στη διακήρυξη δε δίνεται συγκεκριμένη κατεύθυνση όσον αφορά το επενδυτικό πλάνο, που πάντως, φαίνεται ότι μπορεί να υποστηρίξει χρήσεις πολυτελούς φιλοξενίας με την εκπόνηση και Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Επισημαίνεται ότι όλες οι λειτουργίες και υπηρεσίες του Ορφανοτροφείου, που παρέχονται μέχρι σήμερα εντός του πρώτου ακινήτου (φιλοξενία, παροχή στέγης και σίτισης, μόρφωσης και
διαπαιδαγώγηση τέκνων, λειτουργία των υπηρεσιών του Ορφανοτροφείου κτλ), θα εξακολουθήσουν να επιτελούνται κανονικά «μέχρι και υπό τον όρο πλήρους και προσήκουσας μετεγκατάστασης των εν λόγω λειτουργιών, των οικείων υπηρεσιών του Ορφανοτροφείου καθώς και των ορφανών τέκνων και του οικείου προσωπικού του Ορφανοτροφείου σε έτερο ακίνητο, που θα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θα υποδειχθεί σχετικώς από το Ορφανοτροφείο».

Το κόστος μετεγκατάστασης θα περιλαμβάνει, ενδεικτικώς, και τις εργασίες πλήρους ανακαίνισης και επισκευής του υποδειχθέντος από το Ορφανοτροφείο νέου ακινήτου, ανερχόμενου κατά προσέγγιση σε 300 χιλ. ευρώ.

Οι γραπτές προσφορές θα υποβληθούν μέσα στον Δεκέμβριο και η αποσφράγιση των οικονομικών φακέλων έχει οριστεί για τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ θα υπάρξει και στάδιο προφορικών βελτιωτικών προσφορών. Σε σχέση με το οικονομικό προφίλ των ενδιαφερομένων, απευθύνονται σε «γερά πορτοφόλια», δεδομένου ότι τα συμμετέχοντα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν μέσο ετήσιο όρο κύκλου εργασιών, κατά την τελευταία τριετία, κατ’ ελάχιστον 25 εκατ. ευρώ, τα δε φυσικά πρόσωπα, αντίστοιχα, τραπεζικές καταθέσεις κατ’ ελάχιστον ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού (συνιστά το ελάχιστο προσφερόμενο βασικό ετήσιο μίσθωμα, καθώς και το ελάχιστο ποσοστό της ετήσιας αναπροσαρμογής) ορίζεται σε 1,619 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά το πρώτο ακίνητο, ήτοι εκεί όπου στεγάζονται οι κύριοι χώροι του Ορφανοτροφείου, ποσό το οποίο θα αναπροσαρμόζεται.

Στο επενδυτικό σχέδιο που θα υποβάλλει ο μισθωτής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και εκτίμηση του ετήσιου ποσοστιαίου μισθώματος, το οποίο θα καταβάλλεται στο Ορφανοτροφείο, επιπλέον του βασικού ετήσιου μισθώματος, με την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης και θα υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ακαθαρίστων ετησίων εσόδων του μισθωτή. Ενδεικτικά, τα έσοδα μπορεί να είναι από την εκμίσθωση, κατοχή ή χρήση δωματίων, καταστημάτων, γραφείων, κάθε είδους χώρου εκθέσεων ή πωλήσεων, εσόδων από συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις, από υπηρεσίες και προϊόντα εστίασης, εσόδων από συμμετοχές μελών κ.ο.κ..

Επίσης, κατά την υπογραφή της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης, ο μισθωτής υποχρεούται να καταβάλλει το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, που θα συμψηφιστεί με τα ετήσια βασικά μισθώματα των επόμενων ετών. Με βάση τους όρους, δεν επιτρέπεται η υποβολή ενστάσεων κατά της διακήρυξης και των επιμέρους όρων της, ούτε κατά της διαδικασίας του διαγωνισμού ή/και του αποτελέσματος του διαγωνισμού, αν και σε κάθε περίπτωση «υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια βάσει της κείμενης νομοθεσίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του δήμου

Στην απάντησή του ο δήμος αναρωτιέται «ποια είναι τα χρηματικά ποσά που εισπράττονται από τη σημερινή εκμετάλλευση των ακινήτων και γιατί δεν επαρκούν για την συντήρηση και αναβάθμιση των
υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Ορφανοτροφείου», χαρακτηρίζοντας τη διακήρυξη «υπέρτατη πρόκληση για την κοινωνία της πόλης μας.

Αντί να προβαίνετε σε υποδείξεις προς το δήμο και να προσδοκάτε υπερκέρδη από επιχειρήσεις για VIPS, επικεντρωθείτε στην εκπλήρωση του σκοπού του Νομικού Προσώπου που ταχθήκατε να υπηρετήσετε, μην βεβηλώνετε μια ιστορία ενός αιώνα και μην προσβάλλετε την μνήμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των προκατόχων σας που υπηρέτησαν το Ορφανοτροφείο με πίστη και αρχές».

Διαβάστε ακόμη

Νέες μειώσεις τιμών σε προϊόντα της λίστας του «καλαθιού του νοικοκυριού»

Deutsche Bank – JP Morgan: Τι σηματοδοτεί η κατάρρευση του FTX για τα crypto

Η ένορκη κατάθεση Μαρινάκη και τα «παιδιά», οι Ιταλοί και η ΖeniΘ, η Coca Cola… ψάχνει την μπύρα και η διάσωση της Βαράγκης