«Άλμα» πάνω από τα 102 δολάρια ανά βαρέλι σημείωσε ο μαύρος χρυσός, καθώς τα στοιχεία από την Κίνα «δείχνουν» μείωση των κρουσμάτων Covid.

Την ίδια ώρα η αγορά αναμένει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate ανέκαμψαν μετά τη «βουτιά» 9% περίπου που πραγματοποίησαν σε διάστημα μόλις δύο ημερών.

Τα κρούσματα COVID σε Σαγκάη και Πεκίνο μειώθηκαν την Τρίτη, προκαλώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης μετά τα lockdown που οδήγησαν σε έξαρση του πληθωρισμού τον Απρίλιο.

Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα. Η αγορά πετρελαίου έχει πληγεί τους τελευταίους δύο μήνες λόγω των lockdown στην Κίνα και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος έχει πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος σχεδόν παντού, από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα.

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περισσότερο από 30% φέτος, με τις οικονομίες να τροφοδοτούν την άνοδο στην προσπάθειά του να ανακάμψουν από την πανδημία. Οι υπουργοί πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προειδοποίησαν ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μειώνεται σε όλους τους ενεργειακούς τομείς καθώς οι παραγωγοί μειώνουν τις επενδύσεις, αυξάνοντας τις τιμές.

«Ένα μεγάλο ποσοστό πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εικασίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed, οι οποίες μπορεί γενικά να περιορίσουν την όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου», δήλωσε ο Χάουι Λι, οικονομολόγος στην Oversea-Chinese Banking Corp. στη Σιγκαπούρη. Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την εξέλιξη της του ζητήματος των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ρωσικό πετρέλαιο, πρόσθεσε.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 2,8% στα 102,52 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent για παράδοσης Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2,9% στα 105,38 δολάρια στο χρηματιστήριο ICE Futures Ευρώπης μετά την πτώση κατά 3,3% την Τρίτη.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,62 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Επιπλέον, αυξήθηκαν τα αποθέματα καυσίμων.

Διαβάστε ακόμα:

Στα ύψη ο πληθωρισμός – Μειώσεις που φτάνουν στον πολίτη μελετά η κυβέρνηση

Κερδισμένοι – χαμένοι και …εκπλήξεις με τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ

Όμιλος Βιοχάλκο: Η Sovel επενδύει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις πλωτών ανεμογεννητριών στον Βόλο