Γνώμες

Ανεμβολίαστοι και κυνηγοί σε ανεμογεννήτριες με νέα επεισόδια

  • Σπύρος Σεραφείμ


Το πιο βασικό -και όχι κλισέ, ρητορικό- ερώτημα, αλλά κάτι που θα μας απασχολήσει στο επόμενο διάστημα, είναι το εξής: πού θα πέσει η ψήφος αυτών των ανθρώπων, ποια ακραία μορφώματα θα αναδυθούν στο πολιτικό σκηνικό, όταν σημάνει η ώρα για εκλογές

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν στην Τήνο, στην είσοδο του χωριού Τριπόταμος. Κάτοικοι της περιοχής έφτασαν στο σημείο, από όπου θα περνούσαν τα φορτηγά που θα μετέφεραν ανεμογεννήτριες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να εμποδίσουν την είσοδό τους. Στο νησί είχε φτάσει διμοιρία των ΜΑΤ που βρέθηκε στο σημείο, καθώς είχαν εκφραστεί από νωρίς αντιδράσεις των πολιτών. Ακολούθησε συμπλοκή κατοίκων και αστυνομικών, ενώ υπήρξαν τραυματίες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Τήνου για τις πρώτες βοήθειες.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στη Θέρμη, ο πατέρας αρνητής των self test στο 2ο Δημοτικό όπου πηγαίνει το παιδί του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με δύο κατηγορίες: απειλή της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και έργω εξύβριση. Ο ίδιος, όπως δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες, θα υποβάλει μήνυση κατά της διευθύντριας του σχολείου και θα αξιώσει το ποσό των… 2.700.000 ευρώ. «Τη μήνυση θα την κάνω επειδή αυτό αρμόζει στις παράνομες και εγκληματικές πράξεις που κάνουν οι εκπαιδευτικοί και το υπουργείο Υγείας», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε ότι υπάρχουν προσφυγές και μηνύσεις από αρνητές στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε βάρος εκπαιδευτικών και γιατρών. Μάλιστα, έχουν ακουστεί από τους μηνυτές διάφορα… «όμορφα», όπως «εσχάτη προδοσία» ή «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ευτυχώς, υπάρχει απόφαση του ΣτΕ η οποία ξεκαθαρίζει πως «είναι απολύτως συνταγματικός ο έλεγχος στα διαγνωστικά τεστ», καθώς το δικαίωμα στα προσωπικά δεδομένα δεν είναι απόλυτο, αλλά συνεκτιμάται και υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο συμφέρον της δημόσιας υγείας. Επίσης, υπάρχει και παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος είπε πως όταν έχουμε συμπεριφορές εκτός ορίου θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, δηλαδή και οι μηνυτές να διώκονται όταν λένε παράλογα πράγματα και όταν χρησιμοποιούν τρόπο εκτός των ορίων και των περιθωρίων του νόμου.

Από την άλλη, με τελματωμένο το ποσοστό εμβολιασμών -από το καλοκαίρι και μετά- η κυβέρνηση εμμένει στην «εκστρατεία πειθούς» και προχωρά στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Αυτή, όμως, δεν καθίσταται υποχρεωτική, ούτε καν για τους υγειονομικούς, ενώ το Μαξίμου έχει αφήσει στην άκρη το ερώτημα περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους. Την ίδια στιγμή, μέρος από την αντιπολίτευση κλείνει το μάτι σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Είναι από τις φορές που σκέφτομαι ότι αυτή η χώρα δεν έχει σωτηρία. Και το πιο βασικό -και όχι κλισέ, ρητορικό- ερώτημα, αλλά κάτι που θα μας απασχολήσει στο επόμενο διάστημα, είναι το εξής: πού θα πέσει η ψήφος αυτών των ανθρώπων, ποια ακραία μορφώματα θα αναδυθούν στο πολιτικό σκηνικό, όταν σημάνει η ώρα για εκλογές.

Κάποιοι άλλοι φρονούν πως, πάντως, μέχρι να έρθει αυτή η ώρα, η πανδημία -και μαζί της το αντιεμβολιαστικό κίνημα με όλα τα παραφερνάλια- θα έχουν «ξεφουσκώσει», ενώ όλα τα σχετικά γεγονότα θα τα έχει πάρει ο άνεμος από τις φτερωτές στις ανεμογεννήτριες. Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα μπορέσει να τιμωρήσει όσους κινούνται εκτός νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, με όλα αυτά που θα συμβούν μέχρι τότε -με αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν το… «μπόλι με το τσιπάκι του Γκέιτς» και αυτούς που σαν άλλοι Δον Κιχώτες δεν κυνηγούν ανεμόμυλους, αλλά ανεμογεννήτριες- δεν υπάρχει περίπτωση να πλήξουμε.

Έρχονται νέα επεισόδια -κυριολεκτικά και μεταφορικά- στην Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Φτιάξτε ποπ κορν…