Η ενασχόληση μέρους του πολιτικού κόσμου με τις απόψεις της δεσποινίδος Λατινοπούλου σχετικά με το αν πρέπει να ξυρίζουμε τις τρίχες του σώματός μας, αν πρέπει να φοράμε φαρδιά ρούχα ή στενά κολάν, αν πρέπει να αφαιρούμε ή τουλάχιστον να κρύβουμε επιμελώς με μέικ απ τις ρυτίδες μας αποτελεί μια ισχυρότατη ένδειξη της παρακμής του επιπέδου της πολιτικής συζήτησης.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ευκαιρία να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση επειδή η δεσποινίς Λατινοπούλου έχει εκφράσει την επιθυμία να γίνει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος αποδεικνύει την επιπολαιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη ροπή της προς τον λαϊκισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεκάδες θέματα στα οποία θα μπορούσε να εντρυφήσει για να τεκμηριώσει αντιπολιτευτικές θέσεις. Το ότι δεν το κάνει δείχνει την επιπολαιότητα της ηγεσίας του και τη φυγοπονία των στελεχών του, που δεν θέλουν να κουράζονται για να διαμορφώσουν επιχειρήματα και πολιτικές θέσεις. Η αντιπολίτευσή του καθορίζεται από τα θέματα που επιλέγουν οι χρήστες των social media να σχολιάσουν.

Το ότι του απάντησε η Ν.Δ. δείχνει ότι ούτε αυτή μπορεί να αντισταθεί στα κελεύσματα των social media. Σημείο των καιρών, θα μου πείτε, να επηρεάζεται ο πολιτικός διάλογος από το τι συζητούν στα social media οι πολίτες. Ναι, και παλιότερα επηρεαζόταν ο πολιτικός διάλογος από το τι συζητιόταν στους ανά την επικράτεια καφενέδες, αλλά δεν έφταναν να συζητάνε για τρίχες μέσα στη Βουλή όπως έγινε τώρα!

Και για να μην καταντήσω και εγώ να γράφω άρθρα για τρίχες, ας αλλάξω θέμα. Σήμερα η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις. Εχοντας βγει από μια δωδεκαετή οικονομική κρίση και από τα μνημόνια έπεσε στην κρίση του κορωνοϊού. Με τα εμβόλια φαίνεται ότι η πανδημία θα αντιμετωπιστεί και θα επανέλθουμε αργά ή γρήγορα σε μια κανονικότητα – με προσοχή. Οι επιπτώσεις της πανδημίας όμως στην οικονομία, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν παγκοσμίως με τύπωμα χρήματος και χαλάρωση όλων των δημοσιονομικών περιορισμών, θα αρχίσουν να ξεπροβάλλουν τώρα, καθώς οι στηρίξεις σταματάνε.

Η χώρα μας παρουσιάζει πάλι μεγάλο έλλειμμα στον Προϋπολογισμό και το χρέος είναι μεν διαχειρίσιμο λόγω μεγάλης διάρκειας, αλλά και πάρα πολύ υψηλό. Η δημοσιονομική υγεία μας εξαρτάται από το αν η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίσει να παραμείνει χαλαρή στην τήρηση των κανόνων και για πόσο χρόνο ακόμη. Αν αποφασίσει να σφίξει τα λουριά, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση.

Πέραν των δημόσιων οικονομικών, ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται επίσης στην κόψη του ξυραφιού. Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις κατάφεραν μέσα στην πανδημία να αυξήσουν τον τζίρο και τα κέρδη τους. Περιμένουμε άνοδο του Χρηματιστηρίου και ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, το σύνολο σχεδόν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στηρίχτηκε για την επιβίωσή του στις κρατικές ενισχύσεις, που σταματάνε τώρα. Το ίδιο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιτρέψει την πραγματική ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πότε. Η Τράπεζα της Ελλάδος χτυπάει εδώ και καιρό το καμπανάκι ότι πλήθος μικρομεσαίων θα πτωχεύσει μόλις σταματήσουν οι στηρίξεις.

Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει… Αυτό που σίγουρα ξέρουμε ότι θα γίνει είναι ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν επειδή τα δάνειά τους πουλήθηκαν σε ξένα funds και επειδή οι εισπρακτικές εταιρείες ξεκίνησαν ήδη με λύσσα τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των περιουσιών δανειοληπτών και εγγυητών μετά την άρση του παγώματος των πλειστηριασμών που έχει επιβληθεί λόγω κορωνοιού.

Το τσουνάμι των πλειστηριασμών από τις εισπρακτικές και τα funds πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες (σε 200.000 εκτιμούν οι εισπρακτικές τα ακίνητα που θα φτάσουν αναγκαστικά σε πλειστηριασμό, αφού οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν). Καταλαβαίνει κανείς το τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και τελικά πολιτικό πρόβλημα που δημιουργεί η απόφαση να πουληθούν σε ξένα funds τα κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει θεσμικό όργανο ελέγχου των πρακτικών που χρησιμοποιούν οι εισπρακτικές εταιρείες στη διεκδίκηση από τους δανειολήπτες του συνόλου των δανείων που οφείλουν, παρότι τα funds τα αγόρασαν στο 1/5 της αξίας τους. Διεκδικούν κέρδη της τάξεως του 500% από τα κόκκινα δάνεια εφόσον υπάρχει ακίνητο για κατάσχεση. Η αισχροκέρδεια σε όλο της το μεγαλείο!

Τα προβλήματα αυτά ασφαλώς και τα έχει αντιληφθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά η επίλυσή τους δεν εναπόκειται στις δικές της αποφάσεις αλλά σε νομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Και είναι να απορεί κανείς και να προβληματίζεται γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέριμνα ελέγχου των εισπρακτικών εταιρειών και των funds, αλλά και γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με το θέμα. Ισως επειδή γνωρίζει ότι οι πλειστηριασμοί και οι πτωχεύσεις θα έχουν τόσο μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση που θα είναι καθοριστικό για τις επόμενες εκλογές. Συνεπώς, το αφήνει απλώς να συμβεί για να καρπωθεί ψήφους από τον πόνο και την οργή.

Η πτώχευση πολλών επιχειρήσεων λόγω πανδημίας που θα αρχίσει να εκδηλώνεται σταδιακά μετά το τέλος των στηρίξεων, η πτώχευση άλλων επιχειρήσεων από τη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, οι πλειστηριασμοί των περιουσιών δανειοληπτών και εγγυητών θα προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν αυτές κληθούν να πληρώσουν μαζεμένες και όλες τις υποχρεώσεις τους που είχαν παγώσει λόγω μέτρων στήριξης, ο ρυθμός πτωχεύσεων θα επιταχυνθεί δραματικά.

Σε κάθε περίπτωση, θα πέσουμε στην κατάσταση στην οποία οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν για κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις και για το Χρηματιστήριο, αλλά για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι επόμενοι μήνες θα είναι κόλαση.

Αντί, λοιπόν, να ασχολούνται με τρίχες -τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση- καλά θα κάνουν να αντιμετωπίσουν τα αληθινά προβλήματα, τα οποία όλοι μαζί σήμερα παραχώνουν κάτω από το χαλί.