Μπορεί να χαμογελάς ειρωνικά με αυτό το δημοσιογραφικό κλισέ, αλλά όταν μαθαίνεις τις εξελίξεις δεν ξέρω πόση διάθεση σου μένει για να χλευάσεις τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία μεταδίδουν όλες τις πληροφορίες που γεννά το ρεπορτάζ για την Κιβωτό του Κόσμου.

«Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν, πλέον, οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας» και κανένα κλισέ δεν μπορεί να περιγράψει τη φρίκη που μπορεί να νιώσεις όταν μαθαίνεις για κακοποιητικές συμπεριφορές, κλουβιά απομόνωσης, για τον πολυτελή βίο τον οποίο απολάμβαναν οι ιθύνοντες αυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Το στομάχι σου σφίγγεται όταν ακούς για τις δωρεές ανθρώπων με μεγάλη κοινωνική «επιφάνεια» και δακρύζεις όταν μαθαίνεις ότι άνθρωποι δίχως οικονομική άνεση έδιναν από τον υστέρημά τους για να βοηθήσουν τα παιδιά αυτού του κόσμου, που η μοίρα τα έβαλε σε μια μονάδα φροντίδας για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Τα χέρια σφίγγονται γροθιές όταν ακούς ότι οι ισολογισμοί αυτής της δομής έχουν χρόνια να περάσουν από τα κιτάπια της Εφορίας και πως η διακίνηση χρημάτων γινόταν εν κρυπτώ.

Πώς να μην οργιστείς όταν τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο πατήρ Αντώνιος κυκλοφορούσε με αμαξάρα πανάκριβη, όπως και η πρεσβυτέρα, ενώ η εξαιρετικά σοβαρή  καταγγελία -πως λειτουργούσαν χωρίς άδεια οι δομές σε Πωγωνιανή και Κόνιτσα- σου φαίνεται ως το πιο light στην όλη ιστορία;

Μια ιστορία που, όσο περνά ο καιρός, αναδίδει μια απίστευτη δυσωδία και είναι εξαιρετικά πιθανό να φέρει κι άλλες αποκαλύψεις. Μια ιστορία που δεν θα υπήρχε στην επικαιρότητα, στην περίπτωση κατά την οποία υπήρχε έλεγχος από το κράτος, εδώ και 25 χρόνια που είναι εν ζωή η Κιβωτός.

Είναι γεγονός πως όλοι παρακαλάμε -σε όποια ανώτερη δύναμη πιστεύει ο καθένας από εμάς- να μην είναι τίποτα από όλα αυτά αλήθεια και να μην γκρεμιστεί όλη αυτή η εικόνα που είχαμε πλάσει μέσα μας, εδώ και πολλά χρόνια. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψεις πως -αφού το Δημόσιο είναι απόν- υπήρχε μια Κιβωτός που στέγασε τόσες ψυχές και επιτελούσε ένα -κυριολεκτικά- θεϊκό έργο. Είναι αδύνατο να σκεφτείς πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, αντί να προστατεύουν αυτά τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, τα εκμεταλλεύτηκαν με τον τρόπο που γίνεται καρέ στις οθόνες μας και παρακαλάς να είναι όλα ψέματα.

Με τις προσευχές, όμως, δεν μπορεί να βγει κάποιο αποτέλεσμα, με την επίκληση στα Θεία δεν πέφτει φως προκειμένου να μην αφήσει καμία σκιά στα όσα έγιναν ή δεν έγιναν μέσα στην Κιβωτό του Κόσμου. Πρέπει, μέσω της εισαγγελικής έρευνας, να μάθουμε ακριβώς τι έχει συμβεί και να αναδειχθούν όλοι οι ένοχοι, εάν υπάρχουν. Και τότε, κανένας ανθρώπινος νόμος και κανένας Θεός δεν θα μπορέσει να τους δώσει άφεση αμαρτιών…