Γνώμες

Κοροϊδευόμαστε με την κατάργηση του SMS για τις μετακινήσεις

  • Σπύρος Σεραφείμ


Γνωρίζω ελάχιστους οι οποίοι πειθαρχούν ακόμα και συνεχίζουν να στέλνουν SMS προκειμένου να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Επομένως, συνεχίζουμε να διατηρούμε ένα μέτρο το οποίο έχει λιώσει σαν σοκολατένιο, πασχαλινό αβγό

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε με ένα νέο το οποίο διακινήθηκε στα δημοσιογραφικά γραφεία, χωρίς βεβαίωση μετακίνησης: «Μεσοβδόμαδα, ο Χαρδαλιάς ίσως ανακοινώσει την κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις». Τελικά, η Μεγάλη Τετάρτη ήρθε και η Ακολουθία του Νιπτήρος δεν χρειάστηκε για να ξεπλύνει τις πληροφορίες και τις φήμες, αφού αυτό έγινε δια στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Όπως θα διαβάσατε στο newmoney, τελικά αποφασίστηκε να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες το ραντεβού στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και η μετάβαση στα μαγαζιά της εστίασης με τα γραπτά μηνύματα – ας τα λέμε SMS, να συνεννοούμαστε. Έτσι, συνδυαστικά με το επόμενο βήμα -επανεκκίνηση στην εστίαση και άνοιγμα στα σχολεία και τον τουρισμό- κρίθηκε ότι θα πρέπει αυτό το μέτρο να παραμείνει σε ισχύ, για δύο ακόμη εβδομάδες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα είπε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45, ενώ για να μετακινηθούν στις καφετέριες και τα εστιατόρια οι πολίτες θα στέλνουν SMS, στο 13033, τον κωδικό 6. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για λόγους υγείας και οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα με τον αριθμό 1 και για τη βόλτα κατοικίδιου τον κωδικό 6. Κατά τα λοιπά, η υποχρέωση των κατοίκων της χώρας μας -όσον αφορά στην αποστολή SMS προς το 13033- παραμένει, καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Στην Πολιτική Προστασία θεωρούν ότι αυτό το μέτρο -η αποστολή γραπτών μηνυμάτων, που εξασφαλίζει τη μετάβασή μας- έχει κριθεί πως συμβάλει αποδεδειγμένα στην τήρηση των κανόνων για ασφαλείς μετακινήσεις.

Αστειότητες. Αυτό συνέβαινε στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και πολύ λιγότερο, έως καθόλου, στη δεύτερη. Όλοι έχουμε δει τι συμβαίνει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες, έχουμε μπλέξει στην κίνηση, περπατάμε δίπλα σε ανθρώπους που ψωνίζουν βγάζοντας τη μάσκα, θέλοντας να πιστεύουν πως νικήσαμε το «χτικιό», βάλαμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας (sic) τον κορωνοϊό. Οι έλεγχοι από την Αστυνομία είναι ελάχιστοι, υποτυπώδεις -μετά και τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη- και, προσωπικά, γνωρίζω ελάχιστους οι οποίοι πειθαρχούν ακόμα και συνεχίζουν να στέλνουν SMS προκειμένου να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Επομένως, συνεχίζουμε να διατηρούμε ένα μέτρο το οποίο έχει λιώσει σαν σοκολατένιο, πασχαλινό αβγό.

Πάσχα είναι, ελπίζουμε σε Ανάσταση της λογικής και ευελπιστούμε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, χωρίς να «κρεμάει» το σύστημα των ραντεβού, να χτιστεί η ανοσία της αγέλης, αν και μέχρι τότε θα συνεχίσει να επικρατεί, ανά περιπτώσεις, η ανοησία της αγέλης. Ναι, είναι εύκολο δημοσιογραφικό κλισέ, όσο εύκολη είναι, άλλωστε, και η περιρρέουσα χαζομάρα που ελλοχεύει στον ανούσιο και τον επικίνδυνο συγχρωτισμό, με πάρτι στις πλατείες και ατελεύτητες μαζώξεις σε σπίτια.

Αλλά, ας μη γελιόμαστε. Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος βρισκόταν στη θέση ευθύνης του Χαρδαλιά δεν θα καταργούσε τη μετακίνηση με τα  SMS τώρα, αφού λόγω Πάσχα θα επικρατούσε το απόλυτο χάος στους δρόμους και ο κορωνοϊός θα έκανε high five με τη διασπορά και τον θάνατο. Άλλωστε, πιο παράλογο από αυτό το μέτρο είναι η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, αλλά κι αυτό λύνεται: αντί για μάσκα, όπως ήδη κάνουν πολλοί, φοράς ωτασπίδες. Όμως, για να πας μέχρι εκεί, προς το παρόν, θα πρέπει να έχεις στείλει SMS…