Την απάντηση δίνει η ίδια η ΑΑΔΕ και πώς αντιμετωπίζει την περίφημη «φορολογική ενημερότητα». Αν δεν το γνωρίζετε, έτσι λέγεται είναι ένα «χαρτί» που σας το ζητά η ίδια η εφορία, για να αποδείξετε ότι δεν είστε “ελέφαντας”, δηλαδή ότι δεν είστε μπαταχτσής και δεν χρωστάτε στην εφορία.

Να το πούμε αλλιώς: θεωρείστε εκ προοιμίου εγκληματίας, εκτός αν η ΑΑΔΕ σας δώσει αυτό το «μαγικό χαρτάκι».  Αν σας το δώσει, τότε δεν θα στερηθείτε τα βασικά σας ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι πχ να αποκτήσετε ένα σπίτι ή να το πουλήσετε, να εισπράξετε την αμοιβή σας ή να κάνετε μια επιχειρηματική κίνηση κλπ.

Υπερβολές; Καθόλου! Αντιθέτως. Ιδού γιατί:

Ας  πούμε ότι χρειάζεστε και εσείς μία «φορολογική ενημερότητα». Κάποιο σαδιστικό μυαλό σκέφτηκε ότι πριν κάθε μεταβίβαση, θα πρέπει ο πολίτης να διαβεβαιώσει την ΑΑΔΕ ότι… δεν χρωστάει τίποτε στην ΑΑΔΕ! Λες και δεν το ξέρει αυτό η ΑΑΔΕ.

Αλλά πώς το βεβαιώνουν στην ΑΑΔΕ; Με ένα χαρτί που τους το εκδίδει… η ίδια η ΑΑΔΕ!

Και επειδή αυτά είναι φυσιολογικά και αναγκαία να γίνονται –και όχι «γελοία» αφού χύθηκαν τόνοι φαιάς ουσίας για να στηθεί το φορολογικό σύστημα που έχουμε- ήρθαν και κάποιοι να εμπλουτίσουν με λίγη περισσότερη …διασκέδαση, αυτήν την χρήσιμη διαδικασία:

Δημιούργησαν μια καινοτόμο ηλεκτρονική εφαρμογή, ώστε η ΑΑΔΕ να προσφέρει μέσω ίντερνετ στον φορολογούμενο το “χαρτί” που θα αποδεικνύει ότι είναι  νομοταγής, “κύριος” και νοικοκύρης.

«Για το καλό του» σκέφτηκαν και έφτιαξαν μια φιλική για τους πολίτες εφαρμογή. ΜΠΡΑΒΟ! Μπαίνετε λοιπόν με τους προσωπικούς σας κωδικούς Taxisnet στο MyAADE. Επιλέγετε «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ» και μετά «Αιτήσεις» για να εκδώσετε «Αποδεικτικά Ενημερότητας για Χρέη προς το Δημόσιο».

Εκεί ακριβώς έχει και επιλογή «Εκδοθέντα». Φυσικά για να βρίσκετε εκείνα τα πιστοποιητικά τα οποία έχετε ήδη εκδώσει. Τα «εκδοθέντα»…

Και νομίζετε τώρα εσείς ότι αν επιλέξετε «Εκδοθέντα Αποδεικτικά Ενημερότητας για Χρέη προς το Δημόσιο», θα βρείτε το πιστοποιητικό που εκδώσατε. Αμ δε… Τι το περάσατε; Gov.gr όπου στη «θυρίδα» σας βλέπετε τα πιστοποητικά που έχετε εκδώσει (οικογενειακής κατάστασης, νόσησης, εμβολιασμού κλπ);

Η  ΑΑΔΕ έχει προβλέψει… να μην τηρεί τα «εκδοθέντα» πιστοποιητικά που εκδώσατε ήδη.

Και έτσι,εν έτει 2022, απέκλεισαν με επιστημονικό τρόπο από την φορολογική ενημερότητα, όσους την είχαν ανέκαθεν και δεν την έχσαν ποτέ αλλά –για μια και μοναδική φορά που την χρειάστηκαν – τους έκλεισε το δρόμο η εφορία.

Τυπική παράλειψις μήπως; Ή βάσει σχεδίου; Σκεφτείτε λίγο το εξής:

Την ώρα που η ΑΑΔΕ τρέχει να εκδώσει τα επόμενα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων χρεώνονται φόρους και κόστη μεταβίβασης για συμβόλαια που ξεκίνησαν 5-6 μήνες πριν και καθυστερούν, μόνον και μόνον επειδή το Κράτος τούς αναγκάζει να αποδείξουν ότι δεν χρωστάνε τίποτα για ΤΑΠ, δεν χρωστάνε τίποτα για ΕΝΦΙΑ και δεν χρωστάνε τίποτα άλλο (ή κάτι λίγα ενδεχομένως) γενικά στο Δημόσιο.

Τους φορτώνει δηλαδή ένα γραφειοκρατικό άχθος, κυρίως χαρτιά από Δήμο και ΑΑΔΕ. Αυτά κυρίως «καίνε» τους νομοταγείς, που αλλιώς τα υπολόγιζαν και αλλιώς τα βρήκαν.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αιτία το Δημόσιο: πρώτον οι καθυστερήσεις στο ΤΑΠ, δεύτερον το MyProperty  που δεν άνοιξε όταν έπρεπε και, τρίτον και τελειωτικό χτύπημα, η Φορολογική Ενημερότητα που, ακόμα αν και εκδόθηκε, τελικά δεν… εκτυπώθηκε!

Το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου πολίτες, συμβολαιογράφοι και λογιστές μπήκαν στο «δωμάτιο πανικού» της ΑΑΔΕ . Τότε έληγαν τότε ένα σωρό προθεσμίες αλλά το σάιτ της ΑΑΔΕ  παρέπεε, “κρεμούσε” και κολλούσε. Αν και δεν το λέει καμία ανακοίνωση, το έζησαν στο πετσί τους και το ξέρουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, λογιστές και συμβολαιογράφοι.

Δεν συγκινήθηκε όμως κανένας στην Κυβέρνηση για να δώσει παράταση στις διορίες που έληγαν. Και τι διορίες; Για να κάνουν συμβόλαια! Όχι για να πληρώσουν φόρους. Ούτε να ζητήσουν λεφτά από το Κράτος. Ένα χαρτί μόνο ζητούσαν, που έλεγε απλά ότι δεν χρωστούσαν και έχουν πληρώσει τα πάντα!

Για αυτούς τους συνεπείς ιδιοκτήτες, η διορία για να τελειώσουν τα συμβόλαια έληγε και χρειάζονταν φορολογική ενημερότητα με ημερομηνία πριν την 1η Απριλίου. Αν άλλαζε η ημερομηνία, καταστροφή: “στράφι” και οι πέντε-έξι μήνες που έτρεχαν για συμβόλαια (από Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2021 οι περισσότεροι), νέες διαδικασίες και χρεώσεις, πολύμηνες καθυστερήσεις και έξτρα έξοδα για ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου κλπ –και με αφορμή το θέμα αυτό άλλωστε ξέσπασε και η αποχή των συμβολαιογράφων.

Προσέξτε όμως: κάποιοι κατάφεραν και παρά τα προβλήματα πλοήγησης και χρήσης της πλατφόρμας MyAADE, έκαναν και την αίτηση έκδοσης φορολογικού ενημερότητας. Δεν αδιαφόρησαν, πάλεψαν και την εξέδωσαν. Αλλά ενώ είδαν πως η αίτηση έγινε δεκτή και το αποδεικτικό «εκδόθηκε», το Taxisnet δεν τους εμφάνισε ποτέ το pdf για να το κατεβάσουν και να το εκτυπώσουν.

Οι τυχεροί-άτυχοι αυτοί, έμειναν τελικά στα κρύα του λουτρού: φαίνεται στο σύστημα ότι εξέδωσαν φορολογική ενημερότητα (και άρα δεν χρωστούσαν) αλλά στην επιλογή «Εκδοθέντα», δεν υπάρχουν τα εκδοθέντα για να τα τυπώσουν!

Δεν χρειάζεται να πει κανείς πόσο άδικο είναι αυτό για τους πιο συνεπείς ιδιοκτήτες που το Κράτος τους εμπαίζει όταν τους λέει «πατήστε εδώ» για τα «εκδοθέντα» αλλά… εκδοθέντα δεν βγαίνουν! Και τι τους λένε μετά τα call center της ΑΑΔΕ,όταν καλούν να ζητήσουν βοήθεια; Ότι δεν τηρείται αρχείο για (επαν-) εκτύπωση αλλά «πρέπει να κάνετε ξανά αίτηση» για να εκδοθεί καινούργιο. Θα είναι άχρηστο όμως για τα συμβόλαια και τις παρατάσεις που ενδιαφέρουν τον πολίτη, αφού θα αναγράφει σημερινή  ημερομηνία και όχι εκείνη που είχε όταν εκδόθηκε εμπρόθεσμα τον Μάρτιο.

Και έτσι το μαρτύριο συνεχίζεται και το 2022: για τους συνεπείς ιδιοκτήτες αυτούς, που με δυσκολία βρήκαν συμβολαιογράφο στα τέλη του 2021 για να τους αναλάβει, που με πανικό είδαν ότι εξασφάλισαν παράταση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που επί μήνες  παρακαλάνε κάθε δήμο, εφορία ή κτηματολογικό γραφείο να τους δώσει τα χαρτιά που χρειάζονται για να κάνουν πράξη μία μεταβίβαση μεταξύ ιδιωτών, σε αυτούς τους ανθρώπους έρχεται το κράτος με τις ενέργειές του και τους τιμωρεί να πληρώσουν περισσότερα από όσα υπολόγιζαν.

Φταίει το υπουργείο Οικονομικών που δεν έδωσε ξανά παράταση; Ναι. Φταίει το υπουργείο Περιβάλλοντος που δεν έδωσε άλλη παράταση; Ναι. Φταίει το υπουργείο Εσωτερικών που δεν έδωσε τότε αλλά την δίνει τώρα την παράταση; Ναι. Φταίνε οι Δήμοι που κάνουν μήνες να βρουν αν τους χρωστάς ή όχι; Ναι. Φταίει το Υπουργείο Εργασίας που καθυστέρησε να εκδώσει ασφαλιστικές ενημερότητες; Ναι. Φταίει η ΑΑΔΕ που δεν λειτούργησε παρά για 10-15 μέρες το MyProperty όταν έληγε η πρώτη παράταση; Ναι.

Αλλά τι παρακμή και απελπισία κορυφώνεται, όταν «γονατίζει» το σύστημα Taxisnet και οι αρμόδιοι αφήνουν ξεκρέμαστους εκείνους που επέμειναν και έφτασαν στην πηγή να πιουν νερό, αλλά τώρα τους λένε «όχι! Δεν θα πιείτε»!

Αφού είπαμε: τα «εκδοθέντα» δεν εκδίδονται, ούτε για αυτούς που τα εξέδωσαν!…

Και γιατί παρακαλώ να λειτουργεί σωστά το κακόμοιρο το κουμπάκι αυτό; Ποιος θα πληρώσει το «καπέλο» φόρων και χρεώσεων; Ο νομοταγής που δεν χρωστάει  τίποτα!  Αυτό δεν θεωρείται η τάξη και η ασφάλεια Δικαίου στη χώρα μας;

Τι νομίζατε δηλαδή; Κανένας μπαταχτσής φοροφυγάς μεγαλοφειλέτης θα δώσει τα λεφτά τους στο κράτος; Μα από τα 180 δισεκατομύρια που έχει λαμβάνειν από δαυτούς, «μη εισπράξιμα» θεωρούνται εκ των προτέρων το 90% και βάλε από αυτά.

Ενώ από τους νομοταγείς; Βέβαιη η υπερείσπραξη και τα πλεονάσματα! Η τέλεια παγίδα, επιτελικά  φτιαγμένη…

Ντροπή είπατε; Ναι, στους πολίτες που πίστεψαν ότι ήταν στο χέρι τους να προλάβουν, αλλά τώρα πρέπει να απολογηθούν στην συμβαλλομένους και στους οικείους τους γιατί έμειναν τελικά «στα κρύα του λουτρού».

Ντροπή στους ιδιοκτήτες που αποκλείστηκαν νωρίς (31-12-2021) γιατί τους απέκλεισε το υπουργείο Οικονομικών. Ντροπή στους ιδιοκτήτες που πλήρωσαν διπλάσιο ΤΑΠ και πρόστιμα, εν σχέσει με τους πριν τον Γενάρη και μετά τον Μάρτη. Αλλά κυρίως,  στους τελευταίους αυτούς επίμονους «περίεργους», οι οποίοι έκαναν σωστά, όλα όσα περνούν από τα χέρια τους.

Τους αξίζει να τιμωρηθούν όμως γιατί ξεθάρρεψαν με τις νέες φορολογικές εφαρμογές, πίστεψαν  ότι θα τα καταφέρουν ή ότι το Κράτος είναι με το μέρος τους –και τήρησαν στο έπακρο τις υποχρεώσεις τους.

Ντροπή και στους μηχανισμούς πάντως, που άφησαν και κάποιους απλούς (;) πολίτες και ξέφυγαν από τα εμπόδια αυτά, πληρώνοντας αδρά λογιστές, δικηγόρους και υπηρεσίες..Γιατί αν τους απέκλειαν όλους εξίσου εύκολα, όπως τόσους χιλιάδες άλλους, τουλάχιστον θα είχαν να λένε ότι έκαναν πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία, στέλνοντας «στον κουβά» όλους ανεξαιρέτως όσους ξεκίνησαν μαζί την μεταβίβαση, αλλά στην πορεία τους απέκλεισαν.

Αλλά  τελικά, η μόνη πραγματική μεταβίβαση που έχει γίνει τους τελευταίους 6 μήνες, είναι ίσως η μεταβίβαση των ευθυνών και της ντροπής, από εκείνους που τις έχουν, σε εκείνους που δεν είχαν αλλά τώρα τις απέκτησαν…