Ένας νέος καλός κύκλος έχει ήδη ξεκινήσει για την ελληνική οικονομία δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες για άρση όλων των αγκυλώσεων που κρατούσαν καθηλωμένη την οικονομία σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη νέα κυβέρνηση είναι πολύ υψηλή και αυξάνεται συνεχώς αποτελώντας την βασική προωθητική δύναμη τις πρώτες εβδομάδες ανάληψης των καθηκόντων της, αλλάζοντας πλήρως το σκηνικό που είχε δημιουργηθεί πριν τις εκλογές του Μαίου. Η συζήτηση για δημοσιονομικά ελλείμματα τείνει να εξαφανιστεί από την δημόσια συζήτηση, όλοι οι δείκτες έμμεσοι και άμεσοι οικονομικής εμπιστοσύνης καταγράφουν άλματα από τον πρώτο κιόλας μήνα, ενώ χρόνιες αδυναμίες που δεν επέτρεπαν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας υπάρχει η προσδοκία ότι θα ξεπεραστούν.

Επιπλέον η αισιοδοξία ενισχύεται από έξι καταρχάς θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα:

– Οι τράπεζες κινούνται γρήγορα και θα κινηθούν ακόμη ταχύτερα για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους μέσω σημαντικών τεχνικών διαχωρισμού των κόκκινων από τα εξυπηρετούμενα δάνεια και μεταφοράς κινδύνου.

– Οι εταιρείες SPV με ιδιωτική κεφαλαιοποίηση αγοράζοντας τα δάνεια, θα εκμεταλλευτούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, θα τροφοδοτήσουν την αγορά με πολλά δισεκατομμύρια προκειμένου να αναστήσουν τα δάνεια που αγόρασαν.

– Η απόκτηση αυτής της εγγύησης από τους δανειολήπτες θα κάνει τα δάνεια τους ξανά εξυπηρετήσιμα δημιουργώντας νέα δανειοδοτική ικανότητα για τους ίδιους και προθυμία αντίστοιχα από το τραπεζικό σύστημα και το συνολικό πιστωτικό σύστημα προκειμένου να τους χρηματοδοτήσουν. Θα τους επαναφέρει δηλαδή “λευκούς” στο τραπεζικό σύστημα.

– Οι στόχοι του SSM συνεπάγονται μείωση του NPE’s κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, τουλάχιστον το ήμισυ των οποίων θα προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις. Για το υπόλοιπο μισό έχουν ληφθεί προβλέψεις, ενώ περίπου το ένα τέταρτο, περίπου 12 δισ.. ευρώ διαθέτουν “σκληρές” εμπράγματες εξασφαλίσεις.

– Αυτή η σκληρή εγγύηση των 12 δισ. πρέπει να βρει το δρόμο της για τους νέους τελικούς χρήστες να απορροφηθούν από την αγορά και να μην εκτροχιάσουν την ανοδική πορεία.

– Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει ομαλοποιημένους όρους διαθεσιμότητας πίστωσης, που θα υποστηρίζονται από άφθονη ρευστότητα και κονδύλια χαμηλού κόστους. Το QE θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτόν τον στόχο εφόσον καταφάρει η Ελλάδα είτε με πολιτική απόφαση είτε μέσω αναβαθμίσεων να ενταχθεί σε αυτό.

Επιπλέον η ελληνική οικονομία διαθέτει δύο μοναδικά πλεονεκτήματα.

-Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που πήρε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τεράστιο κοινωνικό πόνο, ελάφρυνση του χρέους, μαζική προσαρμογή επιπέδου περιουσιακών στοιχείων και καθαρισμό πιστώσεων.

-Χρηματοδοτεί επίσης το προγραμμά της μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων εξοικονομώντας δηλαδή μέσω των φόρων των πολιτών τα απαραίτητα ποσά για την πληρωμή των τόκων της.

Με αυτά τα όπλα και με αυτές τις προοπτικές, πλέον δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν αν όλη αυτή η βαθιά παρεμβατική χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα, έχει τελικά όχι απλά πολύ καλά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας την σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά είναι πιθανό να εμπνεύσει και άλλες χώρες στην κατεύθυνση υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων και βαθιών αλλαγών στην λειτουργία τους.