Γνώμες

Ο ανασχηματισμός θα ξεχαστεί, η ακρίβεια όμως όχι

  • Βασίλης Στεφανακίδης


Στο ζήτημα της οικονομίας και των προβλημάτων της καθημερινότητας θα κριθεί η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα κι εκεί ελπίζουμε να μη δούμε γκάφες τύπου ανασχηματισμού.

Μετά από λίγες μέρες, όλος αυτός ο τραγέλαφος με την ανασχηματισμό, θα αποτελεί μια κακή ανάμνηση, καθώς ακόμα κι αν όλα πήγαιναν πρίμα και δεν είχαν γίνει όλες αυτές οι αστοχίες με τα πρόσωπα που μπήκαν και βγήκαν από την κυβέρνηση, η σκληρή καθημερινότητα έρχεται πάντα να θυμίζει ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα και οι προτεραιότητες της κοινωνίας.

Τα όποια πρόσωπα καλούνται να διαχειριστούν κρίσιμα θέματα και τομείς δεν είναι θαυματοποιοί αλλά επικεφαλής σε οργανισμούς και υπηρεσίες και το όποιο αποτέλεσμα δεν μπορεί να μην είναι συλλογικό.

Το θέμα είναι ο επικεφαλής να δίνει σωστές κατευθύνσεις και να είναι σε θέση να επιλύει τα διαδικαστικά και τεχνικά προβλήματα. Και θα είναι λάθος νομίζω να θεωρήσουμε πως ο Κικίλιας, ο Χρυσοχοΐδης, ο Θεοχάρης και ο Χαρδαλιάς τα έκαναν μαντάρα στους τομείς ευθύνης τους και γι’ αυτή πήραν την άγουσα προς την έξοδο.

Έχουν αφήσει πίσω τους έργο που δεν διαγράφεται τόσο απλά και εύκολα.

Αφού λοιπόν ο ανασχηματισμός δεν κατάφερε να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση, το νέο όραμα και τη φρεσκάδα νέων απόψεων, προχωράμε στην επόμενη μέρα που δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες πέραν των γνωστών της πανδημίας και των πυρκαγιών. Γι’ αυτά, θα περιμένουμε να δούμε τους νεοεισελθόντες και θα τους κρίνουμε εν καιρώ.

Για τους παλιούς και αμετακίνητους όμως, όπως οι υπουργοί στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία, μόλις ξεπεράσουν το αίσθημα ανακούφισης που δεν μετακινήθηκαν, πρέπει να κοιτάξουν τους τομείς ευθύνης τους όπως για παράδειγμα το μπαράζ ακρίβειας που σημειώνεται στην αγορά σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στο καλάθι της νοικοκυράς που περιλαμβάνει από το ψωμί και τα τρόφιμα μέχρι τα κηπευτικά και φρούτα. Ένα κύμα ανατιμήσεων στα βιομηχανικά προϊόντα από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι αυτοκίνητα και από οικοδομικά υλικά (αλουμίνια, σίδερα, τσιμέντο κλπ) μέχρι καύσιμα και φυσικό αέριο αλλά κυρίως στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα φαινόμενα αυτά μπορεί σε κάποιο βαθμό να παρουσιάζουν αντικειμενική αιτιολόγηση από την παγκόσμια αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες και στα μεταφορικά, πλην όμως δεν είναι παντού δικαιολογημένες για να τις βλέπουμε μέχρι και στο κουλούρι! Επομένως, τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες πρέπει να αφήσουν την καλοκαιρινή ραστώνη και να ανασκουμπωθούν στη δουλειά και τους ελέγχους για κερδοσκοπία.

Γιατί είναι απαράδεκτο κάποιοι να προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα του προηγούμενου διαστήματος μόλις άνοιξε η οικονομία. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως μόλις έτρεξε το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” να παρατηρούνται αυτές οι αυξήσεις των τιμών στα υλικά οικοδομής που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 20% ή στην εστίαση να επιχειρούν κάποιοι να ισοφαρίσουν τις ζημιές του lockdown εις βάρος των πελατών τους. Τη στιγμή μάλιστα που τα εισοδήματα των περισσοτέρων είναι παγωμένα χρόνια τώρα και η όποια αύξηση εισοδήματος προκύπτει, αυτή είναι από τις μειώσεις φόρων και εισφορών.

Στο ζήτημα της οικονομίας και των προβλημάτων της καθημερινότητας επομένως θα κριθεί η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα κι εκεί ελπίζουμε να μη δούμε γκάφες τύπου ανασχηματισμού.