Στις 12 Δεκέμβρη, εκείνο που ξεχώριζε ως ένα από τα βασικά συστατικά της καθαρής εντολής, που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ ήταν -και- οι οργανωτικές του ικανότητες.

Και αυτό γιατί κατάφερε, όπως αποδείχτηκε να οργώσει όλες τις περιφέρειες και να οργανώσει συστηματικά πυρήνες και δίκτυα ανθρώπων, να δώσει εγκαίρως βάρος σε περιοχές που οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία είχαν το πλεονέκτημα, να μπει σε κάποια «άβατα» ψηφοφόρων στην πολυπληθή Αττική και να διεισδύσει με τη «σημαία» της ανανέωσης στις μικρότερες γενιές- έστω και αν οι κάτω των 30 που προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες του πρώτου γύρου δεν ξεπέρασαν το 7% των 270 χιλιάδων ψηφοφόρων.

Είναι ωστόσο προφανές ότι η μεγάλη νίκη Ανδρουλάκη στην κορυφαία μάχη του κόμματός του εξασφαλίστηκε, καθώς κατάφερε να προσέλθει στον αγωνιστική στίβο με καθαρά μηνύματα- τρία από αυτά παρέπεμπαν στην ανανέωση του κόμματος με πρόσωπα και πολιτικές, στην διατήρηση της ενότητας και στην περιφρούρηση της πολιτικής αυτονομίας. Σύντομα, από τις πρώτες δημοσκοπήσεις, η εσωκομματική του νίκη συνδέθηκε με τη δυναμική εξέλιξη του χώρου, του άλλοτε ισχυρού κόμματος που κατέρρευσε εκλογικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αρκετοί αναλυτές σημείωσαν για το ΚΙΝΑΛ δυναμική δεύτερου κόμματος και περισσότεροι είδαν να εμφανίζεται ένας νέος παίκτης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Όπως ήταν φυσικό οι προσδοκίες των μελών και των στελεχών του κόμματος αυξήθηκαν και πλέον καταγράφονται σε όλα τα γκάλοπ, που δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης της Χαριλάου Τρικούπη στη νέα «πίστα» με τα διψήφια ποσοστά.

Το στοίχημα του Κινήματος Αλλαγής (για ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο πια στη Χαριλάου Τρικούπη) αλλά και του ίδιου του αρχηγού είναι να αξιοποιήσει το δημοσκοπικό μομέντουμ και να δημιουργήσει την ικανή και την αναγκαία συνθήκη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, που υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους τους ότι θα υπηρετήσουν στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν. «Θέλει ο Ανδρουλάκης εκλογές άμεσα ή τον συμφέρει το σενάριο με ορίζοντα το ’23;», είναι το ερώτημα που απασχολεί και εύλογα τους κομματικούς του φίλους. Η αλήθεια είναι ότι διατηρεί και για τα δύο σενάρια συγκριτικά πλεονεκτήματα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χάσει ευκαιρίες και θα αποφύγει τις διάφορες «παγίδες» στη διαδρομή.

Η πρώτη ευκαιρία είναι να καταθέσει αξιόπιστη κεντροαριστερή πρόταση, πείθοντας ότι το περίγραμμα του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου, που μέχρι τώρα περιγράφει, παραπέμπει σε συγκεκριμένες πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας, που ταλανίζεται από τις απανωτές κρίσεις και τις νέες αβεβαιότητες, από τις μεγάλες αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με γενικόλογες ή λαϊκίστικες αναφορές θα απομακρυνθεί ο στόχος- και σίγουρα δεν είναι αυτό που περιμένουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και η μεσαία τάξη που βλέπουν να συρρικνώνονται ξανά οι προσδοκίες τους από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Η πρώτη ευκαιρία συνδέεται και με την διεξαγωγή του Συνεδρίου, η επιτυχία του οποίου θα κριθεί από την δυνατότητα της νέας ηγεσίας, όχι να επιβεβαιώσει τις οργανωτικές της δεξιότητες, αλλά να κάνει το άλμα προς τα εμπρός με ξεκάθαρα μηνύματα προς την κοινωνία. Να παρουσιάσει ένα σχέδιο διακυβέρνησης, αλλά και να αποσαφηνίσει την στάση του κόμματος μπροστά στα εκλογικά διλήμματα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης εθνικής κάλπης. Να αποφύγει εν’ ολίγοις τις «παγίδες».

Η δεύτερη ευκαιρία συνδέεται επίσης με το δημοσκοπικό μομέντουμ και αφορά στην ανάγκη ισχυροποίησης των ψηφοδελτίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν ότι ο Κρητικός πολιτικός ποντάρει στην ανανέωση και στην στελέχωση της Χαριλάου Τρικούπη με νέα πρόσωπα. Όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο εμπλουτισμός των ψηφοδελτίων, χωρίς ηλικιακούς ή άλλους απολίτικους αποκλεισμούς, είναι στο χέρι της νέας ηγεσίας, αφού σημειώνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετοχής, ακόμη και σε «δύσκολες» για την εκλογή έδρας περιοχές.

Η τρίτη ευκαιρία -σε απόλυτη σύνδεση με τις δύο πρώτες- παραπέμπει στην καθημερινή μάχη, εντός και εκτός βουλής. Ο χώρος διαθέτει, βουλευτές, στελέχη και προσωπικότητες με ευρεία απήχηση στα διάφορα πεδία δράσης, που μπορούν να συμβάλουν στο εγχείρημα. Είτε οι εκλογές γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες, είτε επιβεβαιωθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για κάλπες το ’23. Το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ, τώρα και αύριο, είναι να «κλειδώσει» διαρροές ψηφοφόρων, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα επιμείνουν και θα κλιμακώσουν όσο πλησιάζουν οι κάλπες, τις σκληρές μάχες περικυκλώνοντας τις κεντροαριστερές δεξαμενές ψηφοφόρων.