Πρόσφατα ο Economist υποστήριξε πως πιθανόν η εκρηκτική άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων να πλησιάζει στο τέλος της, καθώς σημειώνεται υποχώρηση των τιμών σε εννέα σημαντικές οικονομίες (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Σουηδία κ.λπ.). Η πτώση των τιμών κατά το δημοσίευμα δεν προμηνύει και κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Τα χαμηλά επιτόκια και η περιορισμένη προσφορά τροφοδότησαν σταθερή άνοδο των τιμών των κατοικιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και τώρα η αύξηση των επιτοκίων αντιστρέφει την άνοδο των τιμών.

Ο Economist, μεταξύ άλλων, επικαλείται ως παράδειγμα τη Νέα Ζηλανδία, όπου τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων ξεπέρασαν το 7% για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια ή και τη Βρετανία, όπου το μέσο πενταετές δάνειο σταθερού επιτοκίου ξεπερνά σήμερα το 6% για πρώτη φορά εδώ και δώδεκα χρόνια.

H τάση που καταγράφει διεθνώς ο Economist με την άνοδο των επιτοκίων αναπόφευκτα θα έρθει και στη χώρα μας στην αγορά οικιστικών ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η συνολική ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκε, η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ για τα στεγαστικά μειώθηκε, σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν από την έρευνα του προηγούμενου τριμήνου της ΤτΕ. Η κεντρική τράπεζα σημειώνει πως οι παράγοντες που επηρέασαν τη μείωση της ζήτησης των στεγαστικών δανείων ήταν αφενός το επίπεδο των επιτοκίων και αφετέρου η επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στα ακίνητα. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ο δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής αυξήθηκε κατά 12,4% (από 12% τον Αύγουστο) και ο δείκτης Κόστους Κατασκευής αυξήθηκε 9,5% από 8,9% τον Αύγουστο. Η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και η αύξηση του κόστους υλικών και κατασκευής, εφόσον συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς και κατά τους επόμενους μήνες, θα περιορίσει τη ζήτηση καθώς ακίνητα και δάνεια θα γίνονται όλο και ακριβότερα. Τα κατασκευαστικά projects για οικιστικά ακίνητα θα περιοριστούν και το όνειρο της απόκτησης κατοικίας θα είναι εφικτό από όλο και λιγότερους.

Η άνοδος που συντελέστηκε τελευταία στις τιμές των ακινήτων σταδιακά κι εφόσον τα υψηλά επιτόκια διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα, θα ανακοπεί, με τις τιμές να ισορροπούν πάνω κάτω στα σημερινά επίπεδα, καθώς η ελληνική αγορά δεν έχει ούτε το μέγεθος, ούτε και τον έντονο ανταγωνισμό των ξένων αγορών.