Γνώμες

Πανδημία και οικονομικοί κίνδυνοι

  • Αλέξανδρος Κασιμάτης


Η Κυβέρνηση έχει το όπλο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχύσει την οικονομία, αλλά όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά με αξιοσημείωτα θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς για τη χώρα, αλλά την παγκόσμια οικονομία.

Οι προσδοκίες είναι ότι θα διαμορφωθεί το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές αρχίζουν να σκιάζονται κυρίως λόγω της πανδημίας που επανήλθε δριμύτερη και απειλεί με νέα lockdowns, αλλά και εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού που παρουσιάζεται στις μεγαλύτερες οικονομίες, αν και διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για τα αίτια.

Oι αβεβαιότητες αντί να υποχωρούν εντείνονται, γεγονός το οποίο μπορεί σε κάποιο βαθμό να μας ωφελεί, υπό την έννοια ότι η ζυγαριά θα γύρει υπέρ της συνέχισης της ποσοτικής χαλάρωσης και της χρονικής επέκτασης στη συμφωνημένη παραβίαση των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ακόμη όμως κι αν παραταθεί η χαλάρωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, η φετινή χρονιά κληροδοτεί μια σειρά προβλημάτων. Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, όπως άλλωστε και οι τιμές στην ενέργεια.

Η εφοδιαστική αλυσίδα έχει διαταραχθεί και στο μεταξύ πυκνώνουν οι προβλέψεις ότι το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα εξάμηνο. Ταυτόχρονα, αυξάνονται και οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας και τα προβλήματα σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός-οικιστικός.

Καθώς το ’22 η μεγέθυνση της οικονομίας θα είναι μικρότερη από τη φετινή (καθώς η οικονομία εκκινεί από υψηλότερο σημείο λόγω των καλών εφετινών επιδόσεων), το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, αποτελεί βάσιμο δημοσιονομικό κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει τον προϋπολογισμό.

Βέβαια, η Κυβέρνηση έχει το όπλο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχύσει την οικονομία, αλλά όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας το 2022 και τον βαθμό που αυτή θα επηρεάσει τις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες.

Ούτως ή άλλως, την εξέλιξη του τέταρτου κύματος, κατά τον τρόπο που βιώνουμε σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς ούτε που τη φανταζόμασταν.