Μια γρήγορη µατιά στα γεγονότα, τα ρεπορτάζ και τα στοιχεία του δράµατος που εκτυλίχθηκε αυτές τις ηµέρες µε την εν ψυχρώ δολοφονία ενός Ελληνα οπαδού από µια εισαγόµενη εγκληµατική συµµορία Κροατών σε συνέργεια µε Ελληνες χούλιγκαν δεν αφήνει κανέναν ενδοιασµό για µια σειρά από διαπιστώσεις.

Πρώτον, ότι η ΕΛ.ΑΣ. στο συγκεκριµένο περιστατικό φάνηκε τελείως διαλυµένη, κοιµωµένη, αδρανής, και ό,τι άλλο θέλετε προσθέστε. Προσοχή, για να ξεκαθαρίσουμε, αφορισµοί του τύπου «ένα καφενείο είναι όλη η Αστυνοµία» δεν ταιριάζουν σε 55.000 ανθρώπους που εργάζονται στα Σώµατα Ασφαλείας και φυσικά έχουν βγάλει πολύ πιο δύσκολες αποστολές εις πέρας, από τη συνοριακή φύλαξη στον Εβρο το 2020 -η ΕΛ.ΑΣ. πρωταγωνίστησε στην αντιµετώπιση της υβριδικής επίθεσης µέσω µεταναστών του Ερντογάν στον Εβρο- µέχρι την πανδηµία, το κοινό έγκληµα στους δρόµους κ.λπ.

Το βέβαιο είναι όµως ότι µερικοί αξιωµατικοί δεν έκαναν τη δουλειά τους και πρέπει να φύγουν «σούµπιτοι», όπως επίσης οριακά φαίνεται να τη γλιτώνει ο Αρχηγός της Αστυνοµίας, που έπρεπε να ξέρει. Και φυσικά το ίδιο θα συνέβαινε και µε τον υπουργό αν ήταν µερικούς µήνες στη θέση του και όχι µόνο µερικές ηµέρες, που απ’ ό,τι καταλάβαµε πήρε είδηση τι έγινε αργά το βράδυ. Τα προβλήµατα της ΕΛ.ΑΣ. είναι γνωστά σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήµ και εδώ η ευθύνη γυρνάει πίσω στην κυβέρνηση που ασκεί εξουσία από το 2019. Οπότε τα περιθώρια είναι στενά γι’ αυτήν. Αναξιοκρατία, διαφθορά, πολιτικά και επιχειρηµατικά ρουσφέτια -τα δεύτερα κρύβουν µάλιστα και πολύ µαύρο χρήµα-, καιρός είναι να βρεθεί τρόπος να ξεκαθαρίσουν. Ποιος µπορεί από πολιτικό πρόσωπο στη θέση του υπουργού δεν ξέρω, αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο Μητσοτάκης και θέλει και µπορεί να το κάνει, έστω και «ξοδεύοντας» αρκετό χρόνο ή και πρόσωπα, αλλά όταν υπάρχει βούληση όλα γίνονται.

∆εύτερον, πέραν του ότι πρόκειται για ένα δραµατικό γεγονός που προκλήθηκε από ξένους χούλιγκαν-δολοφόνους, δυστυχώς πριν από λίγους µήνες είχαµε παρόµοιο περιστατικό από Ελληνες χούλιγκαν που σκότωσαν ένα παιδί στη Θεσσαλονίκη, τον Αλκη. Οπότε ποια είναι η διαφορά µεταξύ των δικών µας εγκληµατιών και των Κροατών; Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια οι οικογένειες έχουν φύγει από τα γήπεδα ή έστω διστάζουν να πάνε, οι δε σύνδεσµοι οργανωµένων είναι γεµάτοι από εστίες παραβατικότητας. Χάνουν όλοι από αυτό, πρώτα απ’ όλα οι ίδιες οι οµάδες που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από ένα µάτσο αληταράδες που καταστρέφουν το πιο εµπορικό προϊόν του κόσµου που είναι η µπάλα, το ποδόσφαιρο. Και φυσικά εξευτελίζεται και το κράτος στα µάτια όλων εδώ και πολλά χρόνια.

Απορώ, λοιπόν, τι τους κοιτάνε και δεν τους πετάνε έξω απ’ όλα να τελειώνουν και να λυτρωθούν και οι οµάδες, αλλά και να κάνει αυτό που αρµόζει η Πολιτεία. Τι νοιάζει µια µεγάλη οµάδα, άραγε, οι 3.000 χούλιγκαν που δεν πληρώνουν καν εισιτήρια, τα σπάνε και µε την πρώτη ευκαιρία βρίζουν και τους προέδρους των οµάδων αν κάτι στραβώσει, προκαλούν ζηµιές και πρόστιµα στους συλλόγους, ή τα εκατοµµύρια των φιλάθλων που διψάνε για θέαµα και γεµίζουν τα ταµεία της; Πόσο ανόητοι και µικρονοϊκοί είναι όσοι πιστεύουν ότι οι Εγγλέζοι που έχουν το καλύτερο ποδοσφαιρικό προϊόν στον κόσµο καθάρισαν µε τον χουλιγκανισµό εδώ και δεκαετίες (Θάτσερ); Πόσο δύσκολο είναι να ελέγξει η Αστυνοµία ποιος µπαίνει στο γήπεδο και τι έχει πάνω του και πόσο… απίθανο είναι να βρει τα βεγγαλικά που τα αποθηκεύουν στα γήπεδα από πριν οι κάφροι, µε την ανοχή των αρµόδιων παραγόντων των γηπέδων; Κάθε φορά που συµβαίνει ένα κακό γίνεται κάτι και µετά από λίγο ξεχνιέται, µε αποτέλεσµα να περιµένουµε το επόµενο κακό, δηλαδή, τι, να χαθεί κάποια ζωή ακόµα;

Η Ελλάδα είναι µάλλον η µόνη χώρα της Ευρωζώνης που δεν µπορούν να απολαύσουν ένα µατς οι οπαδοί και των δύο οµάδων στα γήπεδα κι αυτό γιατί απειλούνται επεισόδια µεταξύ 500-1.000 ατόµων τα οποία αποτρέπουν την παρουσία δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων και φυσικά αποστερούν έσοδα και στις οµάδες και στις τοπικές κοινωνίες που µπορεί να προκύψουν από τη µετακίνηση φιλοξενούµενων οπαδών.

Μια µατιά στις τηλεοράσεις σας θα σας πείσει για το τι συµβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά γήπεδα, µε ελάχιστες βαλκάνιες εξαιρέσεις. Είναι ευκαιρία για την κυβέρνηση να το τελειώσει και να εξυγιάνει για πάντα τον χώρο και θα είναι κρίµα να µην το κάνει.