Γνώμες

Το 2022 μπορεί να είναι μια καλή χρονιά

  • Αλέξανδρος Κασιμάτης


Οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι το 2022 -εφόσον δεν εκδηλωθεί ένα νέο ισχυρό κύμα της πανδημίας- θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία.

Τα νούμερα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο αιφνιδίασαν ευχάριστα, καθώς η επίδοση -2,4% διέψευσε τις προσδοκίες για διψήφια ύφεση.

Η επανέκδοση του 30ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας έγινε με επιτόκιο 0,9%, ενώ η έκδοση των ετήσιων εντόκων πραγματοποιήθηκε με αρνητικό επιτόκιο.

Οι τράπεζες ενισχύουν τα κεφάλαιά τους μειώνοντας ταυτόχρονα το απόθεμα των κόκκινων δανείων και οι εκτιμήσεις είναι ότι ως τέλος του 2022 θα έχει εκλείψει από το τραπεζικό σύστημα μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές πληγές της κρίσης, τα προβληματικά δάνεια. Οι επόπτες του τραπεζικού συστήματος προσδοκούν ότι τα NPLs μέσα στους επόμενους δεκαοκτώ μήνες θα περιοριστούν σε μονοψήφιο ποσοστό σε όλες τις συστημικές τράπεζες.

Εξέλιξη που αποτελεί πραγματικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς, αφενός πως αποφεύχθηκαν τα ατυχήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κι αφετέρου ότι το 2015 τα κόκκινα δάνεια έφταναν τα 108,6 δισ. και καταλάμβαναν το μισό δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Η πανδημική κρίση υποχωρεί, η οικονομία εκκινεί, ενώ το οικονομικό κλίμα όπως και η εμπιστοσύνη βελτιώνονται, όπως τουλάχιστον δείχνει η εξέλιξη των σχετικών δεικτών. Στην ελληνική αγορά γίνονται επιχειρηματικές κινήσεις μεγάλης κλίμακας που αποδεικνύουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν μια μοναδικά θετική προοπτική τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αλλά και οι μηχανισμοί της αγοράς αντιμετώπισαν αποτελεσματικά και μεθοδικά οικονομικές νάρκες που ήταν διάσπαρτες στην αγορά. Η πορεία της ΔΕΗ αντιστράφηκε, τα ΕΛΤΑ εξυγιαίνονται, η Τράπεζα Πειραιώς θωρακίστηκε κεφαλαιακά, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπαίνει σε νέα τροχιά κ.ά.

Αν η πορεία της οικονομίας δεν διαταραχθεί σοβαρά ή ανακοπεί από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι στο τέλος του 2022 θα καλύψει την υστέρηση των δύο βαθμίδων που έχει σήμερα και θα αποκτήσει επενδυτική αξιολόγηση, εξέλιξη που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα συμβάλει στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.