Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν! Αυτό έρχεται στο νου παρακολουθώντας τη νέα πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Αφού πρώτα παρουσίασε μια πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σχεδόν από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, την πήρε άρον- άρον πίσω και τώρα έφερε μια νέα «ρηξικέλευθη» πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των Ευρωπαϊκών Εταιρειών ενέργειας με ποσοστό 33%!

Έτσι, εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, πως οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, είναι κατά το κοινώς λεγόμενο, για τα μπάζα. Αφού επί μήνες μελετούσαν την πρόταση παρέμβασής τους, κατέληξαν στο πλαφόν μόνο για το ρώσικο αέριο, για να τιμωρήσουν τον Πούτιν. Δεν σκέφτηκαν όμως από τη βέβαιη οριστική και δια παντός διακοπή παροχής από τη Ρωσία από όλους τους αγωγούς που ελέγχει, ποιοι θα πλήρωναν το μάρμαρο. Οι πάντες. Ακόμα κι εμείς που δεν έχουμε σχέση με τον αγωγό nord stream 1 αλλά προμηθευόμαστε τις όποιες ποσότητες ρώσικου και αζέρικου αερίου μέσω του Turk stream.

Και φυσικά δεν τόλμησε να γενικεύσει το πλαφόν και στις άλλες χώρες προμηθευτές όπως οι αραβικές αλλά και οι ΗΠΑ γιατί τότε, απλά θα έκλειναν όλες οι πηγές προμήθειας για την Ευρώπη. Τόσο μελετημένη πρόταση κατέβασαν τα σαΐνια των Βρυξελλών.

Μετά τις αντιδράσεις των υπουργών Ενέργειας στη συνεδρίασή τους, την πήραν πίσω και επανήλθαν με άλλη που φαντάζομαι δεν χρειαζόταν καμιά μελέτη κι είναι απορία όλων γιατί δεν έπαιρναν εδώ και μήνες μια τέτοια απόφαση και άφηναν τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας να αλωνίζουν και να καταγράφουν τρελά υπερκέρδη που προέρχονται από τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Και σιγά το «χαράτσωμα» που θα τους επιβληθεί. Θα πληρώσουν εκτάκτως το 33% των υπερκερδών που βγάζουν μέσα στην τρέχουσα χρονιά και θα τους μείνει το υπόλοιπο 67% των υπερκερδών που φυσικά δεν είχαν πριν τον πόλεμο και την ενεργειακή αναμπουμπούλα που συγκλονίζει όλο τον πλανήτη.

Δηλαδή, θα τους επιτραπεί να συνεχίζουν να βγάζουν υπερκέρδη που φυσικά θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και στους οποίους θα επιστραφούν εν είδει επιδότησης 140 δισ. ευρώ και βέβαια επ’ ουδενί δεν θα καλύπτει το συνολικό κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν για να μην ξεπαγιάσουν!

Ο σεβασμός στην ελεύθερη αγορά και τους κανόνες που την αυτορυθμίζουν τους μάρανε. Εδώ ο κόσμος χάνεται στην κυριολεξία και η Κομισιόν νοιάζεται να μη διαταραχθεί η ελεύθερη αγορά και να μη θιγούν υπέρμετρα τα κέρδη μερικών δεκάδων εταιριών ενέργειας και των dealers και δεν νοιάζεται για τα 450 εκατ. πολίτες που υποφέρουν χωρίς εναλλακτικές.

Γιατί και η άλλη πρόταση με την εξοικονόμηση, πολύ απλοϊκή μου φαίνεται και με ελάχιστη αποτελεσματικότητα στο τέλος αν σκεφτεί κανείς τις ανατροπές που θα κληθούμε να κάνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος και να τύχουμε μεγαλύτερης επιδότησης!

Και, εν τέλει, δεν ξέρω αν σ’ αυτόν τον δύσκολο χειμώνα είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια ενέργειας και αν δεν θα χρειαστεί Δελτίο στην κατανάλωση από τους Ευρωπαίους, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος πως έχουμε μεγάλη ανεπάρκεια ηγεσίας στην Ευρώπη και μάλιστα στη μεγαλύτερη κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει από συστάσεώς της, η ΕΕ.