Διαφορετική όψη φαίνεται πως έχει φέτος η Γαλλική Ριβιέρα, αφού τα ρωσικά σούπερ γιοτ τα οποία συνήθως κατακλύζουν τα λιμάνια της έχουν γίνει άφαντα.

Οι κυρώσεις κατά του Πούτιν και των Ρώσων ολιγαρχών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει τους περισσότερους εξ αυτών στη φυγάδευση των πολυτελών γιοτ τους σε μέρη τα οποία δεν μπορεί να φτάσει το «μακρύ χέρι» της Δύσης.

«Είναι πολύ σπάνια η αγκυροβολία ενός σούπερ-γιοτ σε κάποιο λιμάνι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι μεγιστάνες θέλουν να κάνουν επίδειξη του πλούτου τους στη Γαλλική Ριβιέρα», τόνισε ο influencer Denis Suka γνωστός και ως Yacht Mogul.

Μία ειδική ομάδα η οποία επικεντρώνεται στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών έχει ήδη κατασχέσει ή «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία αξίας $30 δισ. συμπεριλαμβανόμενων και πολυτελών σκαφών και ακινήτων μέσα σε μόλις 100 ημέρες, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι κινήσεις αυτές έχουν περιορίσει σημαντικά τα ασφαλή αγκυροβόλια των γιοτ, όπως τονίζει ο Suka.

Ιδού ορισμένα παραδείγματα ρωσικών γιοτ τα οποία παραμένουν «κρυμμένα» σε ασφαλή λιμάνια, μακριά από τις κυρώσεις της Δύσης:

My Solaris και Eclipse

O πρώην κάτοχος της Chelsea, Roman Abramovich, έχει έναν πραγματικό στόλο από σούπερ-γιοτ, συμπεριλαμβανομένου του My Solaris των $600 εκατ., των οκτώ καταστρωμάτων και των 48 καμπινών, το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Βαρκελώνης λίγες εβδομάδες μετά την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και έδεσε στο λιμάνι του Yalikavak στην Τουρκία στις 4 Απριλίου. Το γιότ δεν έχει κινηθεί από τότε.

Το Eclipse, άλλο ένα γιοτ του Abramovich πλέει στα ανοιχτά της τουρκικής παράκτιας πόλης του Gocek από τα τέλη Απριλίου. Κατέφτασε στην περιοχή στις αρχές Μαρτίου, έχοντας ξεκινήσει από το νησί της Καραϊβικής St. Maarten.

Τα περσινά ταξίδια του My Solaris ήταν πολύ διαφορετικά. Έχοντας αποπλεύσει από τη Βαρκελώνη με τελικό προορισμό τις Κάννες, έδεσε κοντά στη χερσόνησο Saint-Jean-Cap-Ferrat, γνωστό «καταφύγιο» των δισεκατομμυριούχων γεμάτο με ιδιωτικές παραλίες και πολυτελή ακίνητα. Το Eclipse, παράλληλα, «έκοβε βόλτες» κοντά στο γνωστό και μη εξαιρετέο Saint-Tropez.

H Τουρκία έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους ασφαλείς προορισμούς των Ρώσων ολιγαρχών φέτος. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι ολιγάρχες αυτοί είναι καλοδεχούμενοι τόσο ως επενδυτές όσο και ως τουρίστες.

Τόσο η Βρετανία όσο και η Ε.Ε. έχουν ασκήσει κυρώσεις κατά του Abramovich, ενώ ένας Αμερικανός δικαστής διέταξε την κατάσχεση του ιδιωτικού του Boeing 787-7 Dreamliner και του ιδιωτικού του Gulfstream G650ER.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden προωθεί νομοσχέδια τα οποία θα επιτρέψουν στις αρχές των ΗΠΑ την κατάσχεση περαιτέρω περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών, την πώλησή τους και τη χρήση των εσόδων για υποστήριξη της Ουκρανίας. Η Ε.Ε. μελετά κι αυτή παρόμοιες κινήσεις.

Nirvana

Το Nirvana των σχεδόν 100 μέτρων το οποίο ανήκει, όπως όλα δείχνουν, στον Ρώσο ολιγάρχη Vladimir Potanin, έχει δέσει στο λιμάνι του Ντουμπάι από τις 7 Μαρτίου. Πέρυσι, το γιοτ των $300 εκατ. έκανε κρουαζιέρα στην Αδριατική κοντά στην Κροατία, με στάσεις στις πόλεις Pula και Vodice αλλά και στο λιμάνι του Vis.

H Βρετανία επέβαλε κυρώσεις κατά του Potanin την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειωτέον πως ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είναι ο πλουσιότερος Ρώσος και πρόεδρος της MMC Norilsk Nickel PJSC, με εκτιμώμενη περιουσία που αγγίζει τα $31,5 δισ, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Ο Potanin φαίνεται πως μελετά συγχώνευση της MMC Norilsk με τον κολοσσό United Co Rusal International PJSC λόγω των κυρώσεων. 

Sea Rhapsody

Το Sea Rhapsody το οποίο φαινομενικά ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Andrey Kostin κατέφτασε στις Σεϋχέλλες στον Ινδικό Ωκεανό στις αρχές Μαρτίου και δεν έχει αποπλεύσει ακόμα. Το 2021, το Sea Rhapsody έπλεε στα ανοικτά της νότιας Ιταλίας κοντά στη Νάπολη και το Capri, ενώ κατευθύνθηκε στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία στα τέλη του περσινού καλοκαιριού.

Διαβάστε ακόμα 

Η ακρίβεια «τρώει» τις χρυσές λίρες – Πόσα τεμάχια… σκότωσαν οι Έλληνες μέσα σε 6 μήνες (πίνακας) 

Το «ξεφούσκωμα», το φλερτ CVC με ΔΕΗ, η κόντρα Βακάκη με τους Πολωνούς και τα δύο ραντεβού του Μητσοτάκη  

Τεντ Σαράντος: Ο μάνατζερ με τις ελληνικές ρίζες που θέλει να αλλάξει το Netflix