Ακόμα και στην Ελβετία, στη χώρα όπου κυκλοφορεί ελεύθερα το χαρτονόμισμα των 1.000 φράγκων (περίπου 1,087 δολάρια), οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις πληρωμές χωρίς μετρητά γεγονός που προκαλεί … εντύπωση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, το ποσοστό των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν με μετρητά στη χώρα, έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και κυρίως όμως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Πιο αναλυτικά, έρευνα που διεξήχθη από την εθνική τράπεζα της Ελβετίας, διαπίστωσε πως ενώ η πληρωμή με χαρτονομίσματα και κέρματα εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι η πρώτη επιλογή των Ελβετών πολιτών, παρόλα αυτά το ποσοστό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω κάρτας ή άλλων ψηφιακών εφαρμογών αυξήθηκε αισθητά.

Σε χώρες όπως η Ελβετία όμως, στις οποίες τα χαρτονομίσματα χαρακτηρίζονται ως ο «βασιλιάς των συναλλαγών» –  γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι το 40% και πλέον των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον ένα χαρτονόμισμα 1.000 φράγκων στην κατοχή τους τον τελευταίο χρόνο – εντύπωση προκαλεί πως ακόμα και στη συγκεκριμένη χώρα, οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στα μετρητά.

Ο πραγματικός λόγος

Η στροφή προς το πλαστικό χρήμα, ωστόσο, οφείλεται σύμφωνα με την έρευνα κυρίως στο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αυξημένη ανησυχία από την πλευρά των πολιτών για την εξάπλωση του ιού μέσω των χρημάτων, τους οδήγησε στο να ξεχάσουν για λίγο τις παλιές τους συνήθειες και να υιοθετήσουν άλλες πιο ασφαλείς λύσεις και συγκεκριμένα το πλαστικό χρήμα. 

Διαβάστε ακόμη:

Βασίλης Φουρλής στο newmoney: Αυτό είναι το σχέδιο για το Retail Park στο Ελληνικό

Μετρό: Πότε ξεκινούν τα έργα για τη Γραμμή 4 – Η «ακτινογραφία» των 15 σταθμών

ΕΦΚΑ: Πώς γίνεται η αναγνώριση των χρόνων ασφάλισης με εξαγορά – Αναλυτικά παραδείγματα