Μπορεί το bitcoin να είναι το πιο διάσημο κρυπτονόμισμα στον κόσμo, έχει όμως μερικά ελαττώματα και αυτό κάνει άλλα ψηφιακά νομίσματα να φαντάζουν ως πιο «βιώσιμες» επιλογές, σύμφωνα με έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Κατ’ αρχάς δεν είναι όσο ανώνυμο νομίζει ο κόσμος και η «εξόρυξή» του είναι βλαπτική για το περιβάλλον, τονίζει ο καθηγητής Εσβάρ Πρασάντ. Επίσης δεν λειτουργεί καλά ως νόμισμα, ανέφερε ο ίδιος στο CNBC.

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά του θέματος είναι ότι άλλα κρυπτονομίσματα έχουν βρει τη λύση σε κάποια από τα ελαττώματα του bitcoin, σημείωσε ο Πρασάντ, ο οποίος είναι και πρώην επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του ΔΝΤ για την Κίνα.

1. Η εξόρυξη βλάπτει το περιβάλλον

Η εξόρυξη των bitcoin αναφέρεται σε μια ενεργειακά κοστοβόρα διαδικασία που απαιτείται για να παραχθούν νέα νομίσματα και να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο είναι και επαληθευμνο.

Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία εξόρυξης και συναλλαγής με το Bitcoin «σίγουρα δεν είναι καλή για το περιβάλλον» ανέφερε ο Πρασάντ

Ο Έλον Μασκ  της Tesla είχε ακυρώσει, εξαιτίας αυτού του προβλήματος, τις πληρωμές με το κρυπτονόμισμα για οχήματα της Tesla, οδηγώντας στην πτώση της τιμής του κατά 5% μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Στη συνέχεια πάντως έκανε στροφή 180° και είπε ότι τελικά θα το δεχτεί αν αποδειχθεί ότι γίνεται λογική χρήση και ότι χρησιμοποιείται καθαρή ενέργεια για την εξόρυξή τους.

Ερευνες πάντως έχουν δείξει πως η ενέργεια που καταναλώνεται για το Bitcoin μπορεί να ξεπεράσει την ενέργεια που χρειάζονται χώρες όπως η Φινλανδία και η Ελβετία.

Από την άλλη, το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα που μερικές φορές θεωρείται ως η εναλλακτική του, χρησιμοποιεί διαφορετική μορφή εξόρυξης που απαιτεί λιγότερη ενέργεια, ανέφερε ο Πρασάντ.

Το Ethereum Foundation ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί 99,95% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με παλιότερα.

Αυτό, σύμφωνα με τον Πρασάντ, το κάνει πολύ λιγότερο κοστοβόρο και μπορεί να κάνει τις μεταφορές χρημάτων γρηγορότερες και φθηνότερες.

Οχι και τόσο ανώνυμο όσο νομίζαμε

Η βασική ιδέα του bitcoin ήταν ότι παρέχει ανωνυμία, ανέφερε ο Πρασάντ. Αλλά αποδεικνύεται ότι αν το χρησιμοποιείς πολύ, ειδικότερα για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, τότε είναι πιθανό να συνδέσουν τη διευθύνσή σου ή τη φυσική σου ταυτότητα με την ψηφιακή σου ταυτότητα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν άλλα κρυπτονομίσματα που προσπαθούν να το λύσουν αυτό και που προσφέρουν μεγαλύτερη ανωνυμία. Όπως, σύμφωνα με τον Πρασάντ, το Monero και το Zcash.

Δεν λειτουργεί καλά ως συνάλλαγμα

Θεωρητικά, το bitcoin υποτίθεται ότι θα παρείχε ανωνυμία και θα αποτελούσε ένα αποτελεσματικό μέσο για συναλλαγές, ωστόσο,  έχει αποδειχθεί πως η έντονη μεταβλητότητά του δεν είναι ιδανική για τις πληρωμές καθημερινών αγαθών και υπηρεσιών και η αγορά του είναι πολύ ευμετάβλητη.

Διαβάστε επίσης:

Victoria’s Secret: Λέει «όχι» στους Αγγέλους – Τι αλλάζει

Κορωνοϊός: Νέα πειραματική αντι-ιική θεραπεία με «κοκτέιλ» δύο φαρμάκων σταματά την εξάπλωση του ιού

Στο «μικροσκόπιο» της αμερικανικής κυβέρνησης οι εφαρμογές made in China