Μία δανέζικη εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά της ενέργειας αναλύει περίπου 30 εκατομμύρια διαφορετικά δεδομένα καθημερινά, έτσι ώστε να προβλέψει τον τρόπο με τον οποίο η συννεφιά στην Ισπανία και η αυξημένη θερμοκρασία στη Γερμανία ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμές της ενέργειας στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εταιρείες όπως η MFT Energy A/S και πολλές άλλες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της κερδοφορίας τους αλλά και στον καθορισμό των τιμών των οποίων θα καταλήξουν να πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Περίπου το ήμισυ των συναλλαγών της MFT στην αγορά του ηλεκτρικού πέρυσι έλαβαν χώρα βάσει αλγορίθμων. Αυτή η στρατηγική, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ολοένα και πιο δημοφιλής.

Στην Epex Spot SE του Παρισιού, η οποία είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων ενεργειακών συναλλαγών της Ευρώπης, οι αυτοματοποιημένες συμφωνίες αποτέλεσαν το 60% του συνόλου, από το 55% του 2021.

«Οι αλγοριθμικές συναλλαγές πρόκειται να αποδειχθούν κύριο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας», τόνισε ο Μπραντ Μπλέζι, Chief Investment Officer του Trailstone Group το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να διαχειριστεί τα assets ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών και των τιμών. «Είναι κάτι το δύσκολο, αλλά πιστεύουμε πως υπάρχει μέλλον», συμπλήρωσε.

Η όλη προσπάθεια έχει επιταχυνθεί τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος έχει προσηλωθεί στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Η προσφορά μπορεί να αλλάξει σημαντικά εάν υπάρχει συννεφιά πάνω από τα πάρκα των φωτοβολταϊκών ή εάν υπάρξουν ούριοι άνεμοι από τον Ατλαντικό.

Στη Γερμανία, μάλιστα, οι τιμές του ηλεκτρικού μειώθηκαν σε αρνητικό ρεκόρ μείον 500 ευρώ/μεγαβατώρα για μικρό χρονικό διάστημα πρόσφατα όταν η σημαντική αύξηση της παροχής ηλιακής ενέργειας ξεπέρασε κατά πολύ την ζήτηση.

Η αυξημένη μεταβλητότητα αυτή και ο τεράστιος αριθμός των δεδομένων τα οποία είναι αναγκαία για να παρακολουθηθούν η αγορά και η ζήτηση, δημιουργούν ευκαιρίες για τους επενδυτές οι οποίοι μπορούν να κάνουν χρήση των δορυφορικών εικόνων, των μετεωρολογικών εκτιμήσεων και ακόμα και των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προβλέψουν τις αλλαγές στις τιμές.

Οι εταιρείες αυτές είναι μέρος του περίπλοκου δικτύου το οποίο διαχειρίζεται την εύρυθμη λειτουργία της ευρωπαϊκής ενέργειας. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των ελλείψεων, ιδιαίτερα σε περιόδους μεταβλητότητας όπως η περσινή ενεργειακή κρίση, κατά την οποία οι εταιρείες αυτές κατέγραψαν κέρδη όπως αυτό της MFT το οποίο οχταπλασιάστηκε στα 576 εκατομμύρια ευρώ, ή 4,4 εκατομμύρια ανά εργαζόμενο.

Τα αυτοματοποιημένα συστήματα αυτά, όμως, δεν είναι τέλεια ή αλάνθαστα. Κατά τη διάρκεια της αυξημένης προσφοράς ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, ο ανθρώπινος παράγοντας έπρεπε να παρέμβει έτσι ώστε να διαχειριστεί μία κατάσταση η οποία ήταν υπερβολικά περίπλοκη για τα συστήματα και μόνο. 

«Θα μπορούσαμε να πούμε πως λιγότεροι αλγόριθμοι θα χρησιμοποιούνται για αυτές τις κοσμοϊστορικές περιπτώσεις», σημείωσε το στέλεχος της Danske Commodities A/S, Τιμ Κούμερφελντ, προσθέτοντας πως «ακόμα και σε αυτά τα σενάρια, όμως, οι αλγόριθμοι θα παρέχουν ρευστότητα και θα περιορίσουν την μεταβλητότητα των τιμών».

Αν και η στρατηγική του αυτοματοποιημένου trading λαμβάνει χώρα σε πολλές αγορές, είτε αυτές πρόκειται για μετοχές, είτε για ομόλογα ή εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα, ο αριθμός των δεδομένων γύρω από την προσφορά, την ζήτηση και τις υποδομές είναι αυτός ο οποίος κάνει την αγορά της ενέργειας εξαιρετική ευκαιρία, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου οι διασυνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών εθνικών δικτύων δημιουργούν προβλήματα και καθυστερήσεις.

Ακόμα και σε περιπτώσεις ανάγκης, όταν υπάρχει πιθανότητα διακοπών ρεύματος, οι υπολογιστές αναμένεται να παίξουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο.

«Το καλό με τους αλγόριθμους είναι πως συνεχίζουν και μαθαίνουν βάσει των δεδομένων», σημείωσε ο Κούμερφελντ, υπογραμμίζοντας πως «την επόμενη φορά που θα δημιουργηθεί μία τέτοια συγκυρία όπως αυτή στη Γερμανία, οι αλγόριθμοι θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη δραστηριότητα και επίδραση».

Οι πιο εξελιγμένοι επενδυτές μελετούν και τα αδόμητα δεδομένα τα οποία δεν καταλαβαίνουν εύκολα τα συνήθη συστήματα. Αυτό συμπεριλαμβάνει κείμενα σε διαφορετικές γλώσσες, εικόνες και ισολογισμούς από μέρη τα οποία δεν ακολουθούν τα διεθνή στάνταρ της λογιστικής, ή ακόμα και ανέκδοτες πληροφορίες.

Οι αναλυτές της MFT λαμβάνουν πληροφορίες μέσω διαφορετικών λογισμικών σε δέκα και πλέον οθόνες στα γραφεία τους. Οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζονται ως γραφικά δεδομένα, αριθμοί ή απλά κείμενα. Μπορεί να αποτελούν ιδέες για επενδύσεις ή απλά προειδοποίηση για τη δημιουργία κάποιου προβλήματος στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, η αγορά κινείται τόσο γρήγορα που ο ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανάλυση όλων των δεδομένων, για παράδειγμα την κίνηση και την αλλαγή των συννεφών. Δεδομένου του ότι η χώρα αποσκοπεί στην αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής μέσω χρήσης ηλιακής ενέργειας από τα 69 γιγαβάτ στα 200 γιγαβάτ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, τα στοιχεία αυτά αποτελούν, προφανώς, καίριο μέλημα για τους αναλυτές.

Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των παραγγελιών στις αγορές της Epex έχει αυξηθεί άνω των 7 εκατομμυρίων καθημερινά σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό υπό του 1 εκατομμυρίου.

Στην MFT, τα μοντέλα των δεδομένων αυτών δημιουργούν πάνω από 1.300 ειδοποιήσεις καθημερινά. Σύμφωνα με το στέλεχος της εταιρείας, Τζέικομπ Γκούλντμπεργκ, η κατανόηση των δεδομένων και η επίδραση την οποία θα έχουν στις αγορές είναι το κύριο θέμα το οποίο μας απασχολεί.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει εναλλακτική για τον ανθρώπινο παράγοντα και την εμπειρία του. Οι επενδυτές πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται και να διαχειρίζονται τα αλγοριθμικά μοντέλα. Όπως συμπλήρωσε ο Γκούλντμπεργκ, «χρειαζόμαστε ακόμα να έχουμε καλή γνώση των αγορών έτσι ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα προγράμματα αυτά».

Διαβάστε ακόμη

Aυτό είναι το νέο resort 5* με την υπογραφή του ομίλου Hilton στα Χανιά – Έτοιμο το 2026 (pics)

Δημόσιο: Αυτοί είναι οι «πρωταθλητές» στις αυξήσεις 2023-2024 – Κέρδη 1 ή 2 μισθούς και άνω (πίνακες)

Οι ακτοπλόοι στη σέντρα (αναμένουμε…), το όχι του Γαβριήλ, η τέχνη του Μιρό και η Αττική Οδός, οι Ιταλοί στις ασφάλειες και το χρυσό μέρισμα του Αστέρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ