Οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες ανέκαμψαν τον Μάιο, δίνοντας σήμα ότι η καθοδική πορεία της μεταποίησης μπορεί να υποχωρήσει, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει από την ύφεση.

Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 6,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, πολύ περισσότερο από την αύξηση 1% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg, με αυξήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι συνολικές παραγγελίες εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στους κατασκευαστές οχημάτων κάθε είδους. Οι παραγγελίες στην κατηγορία «λοιπός εξοπλισμός μεταφορών», η οποία περιλαμβάνει από πλοία μέχρι στρατιωτικό υλικό – σημείωσαν άλμα 137%.

Τα εν λόγω στοιχεία αποτελούν μία σπάνια καλή εείδηση για τη βιομηχανία, σε μια εποχή που οι γερμανικές επιχειρήσεις δείχνουν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, παρασύροντας την οικονομία σε ένα δεύτερο τρίμηνο αρνητικής παραγωγής νωρίτερα φέτος.

Οι προσδοκίες των αυτοκινητοβιομηχανιών βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ενώ μια ακόμη έκθεση έδειξε ότι οι εταιρείες μηχανημάτων δεν βλέπουν κανένα σημάδι βελτίωσης των επιχειρηματικών προοπτικών.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες πλήττονται ιδιαίτερα από τη μειωμένη ζήτηση στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία χάνει και η ίδια τη δυναμική της έπειτα από μήνες συρρίκνωσης της μεταποίησης.

Μεταξύ των γερμανικών εταιρειών που πλήττονται από τις επιδεινωμένες προοπτικές, η χημική εταιρεία Lanxess AG επικαλέστηκε τον περασμένο μήνα αδύναμη ζήτηση από βιομηχανικούς πελάτες.

Τα πράγματα δεν είναι πιθανό να βελτιωθούν σύντομα για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική είναι πιθανό να εμποδίσει την ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ, η πτώση της στάθμης του νερού του ποταμού Ρήνου αυξάνει τις ανησυχίες για μια νεά κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ενώ η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπάρχει μια μεικτή εικόνα σε όλο το βιομηχανικό σκηνικό της περιοχής. Ο δείκτης PMI στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι η μεταποίηση είχε τον χειρότερο μήνα της από το αποκορύφωμα των lockdown της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Αντίθετα, τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι η παραγωγή των εργοστασίων στη Γαλλία εκτινάχθηκε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Η ισπανική παραγωγή αυξήθηκε επίσης.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα εφαρμοστεί η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ασφαλίζονται

O Ζούκερμπεργκ τουιτάρει για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια και τρολάρει τον Μασκ

Δίκη Καμπανού: Ομόφωνα ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ