CEOs και επιχειρηματικά λόμπι προειδοποιούν για την αποβιομηχάνιση της οικονομίας της Γερμανίας και ζητούν την στήριξη των επιχειρήσεων από το κράτος.

Το οικονομικό μοντέλο της χώρας κινδυνεύει λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης, των επιπτώσεων της μετάβασης σε μία παγκόσμια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων και του εντεινόμενου ανταγωνισμού από την Κίνα.

Συρρίκνωση της παραγωγής

Τα μηνιαία στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν μια σαφή πτώση από τα τέλη του 2017, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Στη Γερμανία, είναι σχετικά σαφές ότι η βιομηχανική παραγωγή θα παραμείνει χαμηλότερη από ό,τι πριν από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», λέει στο Reuters ο Torsten Schmidt, οικονομολόγος του Leibniz Institute for Economic Research RWI.

Αντίθετα, τα στοιχεία για την προστιθέμενη αξία της μεταποίησης εμφανίζουν μικρή μόνο μείωση.

«Η Γερμανία πράγματι παράγει λιγότερα αυτοκίνητα, παράγει λιγότερα πράγματα και εξάγει λιγότερα», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding. «Όμως, αν δείτε πόσα βγάζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις όταν το κάνουν, η προστιθέμενη αξία ανά αυτοκίνητο ή ανά μηχάνημα έχει αυξηθεί». Αυτό δείχνει ότι οι επιχειρήσεις ανεβαίνουν στην κλίμακα της ποιότητας.

Άλλωστε, η μεταποίηση αποτελεί το 20% της γερμανικής οικονομικής δραστηριότητας, ποσοστό που παραμένει πολύ υψηλότερο από το 16% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το μερίδιο της βιομηχανίας είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερό, παραμένοντας σε ένα πολύ, πολύ υψηλό επίπεδο», λέει στο Reuters ο οικονομολόγος του Ifo Institute, Timo Wollmershaeuser. «Δεν έχει συμβεί κάτι τα τελευταία χρόνια που να με προβληματίζει».

Οι θέσεις εργασίας μειώνονται, αλλά από υψηλή βάση

Η μεταποίηση ευθύνεται για το 27% της συνολικής απασχόλησης στη Γερμανία, ποσοστό που έχει μειωθεί από το 32% που ήταν πριν από 20 χρόνια, όμως παραμένει το μεγαλύτερο με διαφορά στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, με μοναδική εξαίρεση την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Klaus-Juergen Gern του Kiel Institute, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή απομακρύνεται από τη Γερμανία σε μόνιμη βάση.

Όμως, ο Wollmershaeuser του Ifo σημειώνει ότι οι ελλείψεις προσωπικού ενθαρρύνουν την αυτοματοποίηση, η οποία με τη σειρά της σημαίνει χαμηλότερη απασχόληση στη βιομηχανία.

Αποθαρρύνονται οι επενδύσεις

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Γερμανία εμφάνισαν μείωση 12% στα projects πέρυσι, δείχνει έρευνα της EY, ενώ το ινστιτούτο IW υπολογίζει ότι ξένες επιχειρήσεις επένδυσαν μόνο 22 δισ. ευρώ στη Γερμανία το 2023, το χαμηλότερο ποσό των τελευταίων 10 ετών.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στη Γερμανία και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τις επενδύσεις.

Υπερβολικοί οι φόβοι

Τα στοιχεία δείχνουν μεν μια καθοδική τάση στην γερμανική μεταποίηση, αλλά οι οικονομολόγοι που μίλησαν στο Reuters θεωρούν τις ανησυχίες για την αποβιομηχάνιση υπερβολικές, για την ώρα.

Σύμφωνα με τον Gern του Kiel Institute, η χώρα ακολουθεί μια συνηθισμένη τάση για τις ώριμες οικονομίες, στο πλαίσιο της οποίας η συνεισφορά της βιομηχανικής παραγωγής στη συνολική οικονομική δραστηριότητα μειώνεται.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποβιομηχάνιση ακόμα, αλλά υπάρχουν δομικές προκλήσεις», λέει.

Τόσο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αναγνωρίζουν ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα ως προορισμός για επιχειρήσεις, όμως η προσέγγισή τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών διαφέρει. Ενώ ο οικολόγος Habeck προτείνει επιδοτήσεις για την προώθηση επενδύσεων σε πράσινες οικονομίες, ο φιλελεύθερος Lindner λέει ότι η χώρα χρειάζεται λιγότερη γραφειοκρατία.

Διαβάστε ακόμη

Folli Follie: «Καταπέλτης» για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο ο εισαγγελέας

TτΕ: Άλμα στα έσοδα του προϋπολογισμού – Έφτασαν τα 20,6 εκατ. στο 4μηνο 

Eurobank: Παίρνει τα εύσημα από Jefferies, JP Morgan και Deutsche Bank

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ