Κέρδη και έσοδα πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο η Amazon, με στήριξη από την ανάπτυξη της διαφήμισης και του cloud computing. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν πάνω από 200% την εξεταζόμενη περίοδο στα 15,3 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση των εσόδων. Το 62% των συνολικών λειτουργικών κερδών αφορούσε στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Τα καθαρά κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν στα 10,4 δισ. δολάρια ή 98 σεντς ανά μετοχή, από 3,17 δισ. δολάρια ή 31 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% από 127,4 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Amazon αναμένει συνέχιση του άλματος στην κερδοφορία για το δεύτερο τρίμηνο, αλλά με πιο μετρημένο ρυθμό. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα λειτουργικά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 10-14 δισ. δολάρια, από 7,7 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου αναμένεται να κυμανθούν στα 144-149 δισ. δολάρια, όπως εκτιμά η Amazon, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 7% έως 11%.

Τα αποτελέσματα της Amazon.com Inc. έκαναν ορισμένους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου και του cloud computing θα πληρώσει μέρισμα ή θα αγοράσει μετοχές όπως έκαναν νωρίτερα φέτος οι Meta Platforms Inc. και Alphabet Inc. Αυτό δεν συνέβη.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με αναλυτές μετά τα αποτελέσματα την Τρίτη, ο οικονομικός διευθυντής Μπράιαν Ολσάβσκι επανέλαβε τη μακροχρόνια φιλοσοφία της Amazon να επανεπενδύει στην επιχείρησή της. Ανέφερε την αποπληρωμή του χρέους και την κατασκευή των κέντρων δεδομένων που απαιτούνται για να καρπωθούν τα οφέλη από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επενδύσουμε, να υποστηρίξουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις εντός των επιχειρήσεών μας, και γενικά εξακολουθούμε να έχουμε πολλές ευκαιρίες για τη χρήση αυτού του κεφαλαίου που θα αποφέρει σημαντικές αποδόσεις», δήλωσε ο Olsavsky.

Διαβάστε ακόμη

Χτίζει «άμυνες» αλλά και… παροχές η κυβέρνηση

AEGEAN: Περισσότερες θέσεις και δρομολόγια το 2024 – Ποιους προορισμούς ενισχύει φέτος

Φωτοβολταϊκά: Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» για τα 400άρια σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ