search icon

Bloomberg

«Ανάσα» στην ενεργειακή κρίση από τις υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη

Στο Λονδίνο ο υδράργυρος εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 20 βαθμούς και στη Μαδρίτη τους 26 βαθμούς

«Ανάσα» στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση δίνουν οι απρόσμενα υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ζουν μέρες… καλοκαιριού. 

Ο υδράργυρος στο Παρίσι θα φθάσει έως τους 25 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, ενώ από το Λονδίνο έως τη Φρανκφούρτη και τη Μαδρίτη ο καιρός αναμένεται να διατηρηθεί ζεστός καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Αυτό, φυσικά, έχει θετικό αντίκτυπο στην «τσέπη» των Ευρωπαίων, καθώς η καθυστερημένη άφιξη του χειμώνα σημαίνει χαμηλότερη ζήτηση για θέρμανση και κατ’ επέκταση χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Μια εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη, η οποία καλείται να διαχειριστεί τη δραστική μείωση των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία αλλά και της παραγωγής των πυρηνικών εργοστασίων της ηπείρου.  

Παράλληλα, το ζεστό φθινόπωρο διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα ενέργειας της Ευρώπης, τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (90% της χωρητικότητας των αποθηκών), παρότι ήδη διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, για τις επόμενες πέντε ημέρες οι μέσες θερμοκρασίες αναμένονται υψηλότερες κατά 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Στο Λονδίνο, ενδεικτικά, ο υδράργυρος εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 20 βαθμούς και στη Μαδρίτη τους 26 βαθμούς.  

Εξίσου καθησυχαστικά είναι και τα μεσοπρόθεσμα στοιχεία, με τους επιστήμονες της Υπηρεσίας Κοπέρνικους να προβλέπουν θερμοκρασίες άνω των συνηθισμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος). 

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο τσιλιμπούρδισμα, η μάχη της Κέρκυρας, η Κομισιόν και τα κανάλια και το όχημα για τα σκουπίδια

Τι κάνει ένας δισεκατομμυριούχος όταν… συνταξιοδοτηθεί; Μια μέρα με τον Τζεφ Μπέζος

Η δημοπρασία της απίστευτης συλλογής του Ιόλα στο Παρίσι

Exit mobile version