Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, απέρριψε τα αιτήματα για αύξηση του στόχου του πληθωρισμού πάνω από το 2%, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αλλαγή του στόχου θα έπληττε την αξιοπιστία της τράπεζας αλλά και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί.

Όπως μεταδίδει  το Bloomerg ο Μπέιλι δήλωσε σε συνέδριο στην Aix-en-Provence της Γαλλίας, ότι η BOE διαθέτει ευελιξία στις αρμοδιότητές της, η οποία μπορεί να δώσει στην κεντρική τράπεζα περισσότερο χρόνο για να περιορίσει την αύξηση των τιμών, αλλά ότι είναι «κρίσιμο η ευελιξία να μην συγχέεται με τη μη επιδίωξη του 2%».

Η BοE βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν υψηλό πληθωρισμό, στο 8,7%. Τον περασμένο μήνα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στο 5%. Οι αγορές αναμένουν τώρα ότι θα τα αυξήσει στο 6,5%.

Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προτείνει την αύξηση του στόχου για τον πληθωρισμό στο 3% για να αποσυρθεί άμεσα η πίεση από τις κεντρικές τράπεζες και να αποτραπεί μια ύφεση από την αύξηση επιτοκίων. Εάν η BοE αυξήσει τον δείκτη αναφοράς στο 6,5%, οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη.

Ο Μπέιλι παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα είναι «πιο σοβαρά στο Ηνωμένο Βασίλειο» από ό,τι στην Ευρώπη, αλλά επέμεινε: “Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο” και ότι “έχουμε κάποια ευελιξία σχετικά με το πόσο γρήγορα θα τον επαναφέρουμε στο στόχο”.

Διαβάστε ακόμη

Ιούλιος 2023: Οι ξενοδοχειακές τιμές σε δημοφιλείς πόλεις παγκοσμίως

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Επιθεώρηση Εργασίας θα ξεπεράσει τον στόχο των 66.000 ελέγχων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο και οι προτεραιότητές του για την τετραετία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ