Η Ρωσία έγινε η κύρια πηγή χρυσού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πέρυσι, μετά την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα από τη Δύση λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισήγαγαν πέρυσι 96,4 τόνους χρυσού από τη Ρωσία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Comtrade των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται περίπου για το ένα τρίτο της ετήσιας παραγωγής των ορυχείων της Ρωσίας, και μια υπερδεκαπενταπλάσια αύξηση σε ετήσια βάση των εισαγωγών χρυσού των ΗΑΕ από τη Μόσχα.

Τα ΗΑΕ αποτελούν εδώ και καιρό βασικό κόμβο για πολύτιμα μέταλλα, ιδίως από την Αφρική και την Ινδία, αλλά πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εμπορία ρωσικού χρυσού. Πριν από τον πόλεμο, σχεδόν όλοι οι ρωσικοί ράβδοι στέλνονταν στο Λονδίνο, την κορυφαία αγορά παγκοσμίως, αλλά γρήγορα έγινε «ταμπού» για τις τράπεζες που διαχειρίζονταν το πολύτιμο μέταλλο.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν κόψει τις συνήθεις εξαγωγικές οδούς της Ρωσίας, αναγκάζοντας τους μεταλλωρύχους της χώρας να αναζητήσουν νέους τρόπους για να πουλήσουν το μέταλλό τους. Λιγότερο γνωστοί έμποροι στο Ντουμπάι, στην Κωνσταντινούπολη και στο Χονγκ Κονγκ έχουν αναλάβει το εμπόριο, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα φέτος.

Άλλοι βασικοί προμηθευτές χρυσού στα ΗΑΕ πέρυσι ήταν το Μάλι και η Γκάνα, οι οποίες απέστειλαν 95,7 τόνους και 81 τόνους αντίστοιχα. Η Ελβετία ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τις εξαγωγές χρυσού του αραβικού έθνους, λαμβάνοντας 145 τόνους.

Διαβάστε ακόμη

J.P. Morgan και Citi αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες (πίνακας)

Μπακογιάννης: Νέα οριζόντια μείωση 5% σε δημοτικά τέλη στην Αθήνα

Χατζηδάκης: Χαμηλότοκα δάνεια μέσω funds ειδικού σκοπού για στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ