Βουτιά κατά 9,9% εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2023 οι τιμές κατοικιών στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη κάμψη από το 2000, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.

Η πτώση -για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο- ήταν ιδιαιτέρως έντονη κυρίως στις μεγαλύτερες πόλεις, όπως έδειξαν τα δεδομένα της γερμανικής στατιστικής αρχής.

Μεγάλη μείωση σημειώθηκε και σε επίπεδο τριμήνου, δηλαδή σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023, με τις τιμές να περιορίζονται κατά 1,5%.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο αύξησης των τιμών στα ακίνητα, ως απόρροια των μηδενικών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, το real estate πλήττεται αισθητά από την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, εφαρμόζοντας μια επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού.

Πέραν του υψηλότερου κόστους δανεισμού, στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η αβεβαιότητα γύρω από την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δεδομένων των προκλήσεων που έχουν διαμορφωθεί από την απώλεια του φθηνού ρωσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμα

Τα φθινοπωρινά γκάλοπ, η Αθήνα και οι περιφέρειες, ο Stefanos η λάσπη και το ξεμάλλιασμα, οι στενοχώριες για τα bonus και οι μετοχές των τραπεζών

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ περνάει από την ασφάλιση στις κατοικίες – Τι ισχύει για ακίνητα και ιδιοκτήτες

Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών – Έως €30 εκατ. το κόστος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ