Η Apple γλίτωσε τα πρόστιμα από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από συμφωνία η οποία επιτρέπει σε άλλους παρόχους να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία mobile wallet ‘tap and go’ των iPhones, δωρεάν για 10 χρόνια.

Ο διακανονισμός βάζει τέλος σε μια έρευνα σχετικά με την αυστηρά φυλασσόμενη τεχνολογία πληρωμών του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα. Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι ο περιορισμός της πρόσβασης στην τεχνολογία ισοδυναμεί με κατάχρηση ισχύος στην αγορά.

«Η Apple δεσμεύτηκε να επιτρέψει στους ανταγωνιστές να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία ‘tap and go’ των iPhones», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον διακανονισμό της ΕΕ, οι καταναλωτές στην Ευρώπη θα μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά ψηφιακά πορτοφόλια για να πληρώνουν αγαθά και υπηρεσίες στα ταμεία. Οι δεσμεύσεις θα διαρκέσουν για 10 χρόνια και η Apple κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της αν παραβιάσει τη συμφωνία.

Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία αμφισβήτησε πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ (2 δισ. δολάρια) της ΕΕ που της επιβλήθηκε για την παρεμπόδιση του θεμιτού ανταγωνισμού από τους ανταγωνιστές της στο streaming μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της Spotify Technology.

Η εταιρεία αναγκάστηκε επίσης να αναθεωρήσει τις προσφορές της στο iOS, το Safari και το App Store στην ΕΕ, προκειμένου να συμμορφωθεί με τον νόμο περί ψηφιακών αγορών- έναν κανονισμό κατά του οποίου έχει καταθέσει σειρά νομικών προσφυγών.

Το ψηφιακό πορτοφόλι της Apple επιτρέπει στους καταναλωτές να αποθηκεύουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες στα iPhone, καθώς και κρατήσεις εισιτηρίων. Η προσφορά της στην ΕΕ θα επιτρέψει σε τρίτους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία πληρωμών της Apple, προκειμένου να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν εναλλακτικά πορτοφόλια για κινητά, δήλωσε την Πέμπτη η Επιτροπή.

Από το ντεμπούτο της πριν από μια δεκαετία, το Apple Pay έχει εξελιχθεί στα πιο κυρίαρχα και ευρέως χρησιμοποιούμενα ψηφιακά πορτοφόλια στην αγορά. Σε όλη την Ευρώπη, οι καταναλωτές στρέφονται πλέον στην εφαρμογή για να πατήσουν και να πληρώσουν γρήγορα τα πάντα, από τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι τα ψώνια και τους λογαριασμούς εστιατορίων.

Αυτή η νέα δέσμευση, λοιπόν, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια θεμελειώδη αλλαγή για τον κλάδο των πληρωμών, ο οποίος επιθυμούσε επί μακρόν τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την τεχνολογία επικοινωνιών της Apple στα δικά του ψηφιακά πορτοφόλια.

Με τη νέα πρόσβαση, παίκτες όπως η PayPal Holdings, το Google Pay της Alphabet ή το Samsung Pay της Samsung Electronics, ίσως μπορέσουν να ανταγωνιστούν καλύτερα και να προσελκύσουν περισσότερους Ευρωπαίους πελάτες.
Σε περίπτωση που η δέσμευση επεκταθεί στις ΗΠΑ – όπου η Apple αντιμετωπίζει παρόμοια καταγγελία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης – θα βοηθούσε επίσης παίκτες όπως η Square της Block να κερδίσουν έδαφος.

Διαβάστε ακόμη

Φωτιές και καύσωνας βάζουν φρένο στην παραγωγή των διυλιστηρίων – Με λιγότερα καύσιμα η Ευρώπη (γραφήματα)

Ισπανία: Η κρίση κατοικιών αυξάνει το ποσοστό των αστέγων – Tο 45% που ζει σε ενοίκιο κινδυνεύει με φτώχεια+

Γαλλία: Καμπανάκι Βιλερουά για το έλλειμμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ