Σε υψηλό 5 μηνών αυξήθηκαν οι τιμές spot του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία (στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου) καθώς οι εισαγωγείς της περιοχής συνέχισαν να αγοράζουν φορτία για παράδοση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το σημείο αναφοράς της Βόρειας Ασίας διαπραγματευόταν περίπου στα 11,5 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (Btu), σύμφωνα με το Bloomberg. Οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% την τελευταία εβδομάδα.

Οι κινήσεις των ασιατικών εισαγωγέων, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου ενόψει του καλοκαιριού επιτείνουν τη στενότητα της προσφοράς που προκαλείται από τις διαταραχές στις εγκαταστάσεις στη Μαλαισία και την Αυστραλία. Ένας καύσωνας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία έχει ενισχύσει τη ζήτηση LNG, και ακόμη και οι εισαγωγείς στην Ινδία – όπου το φυσικό αέριο παίζει μικρό μόνο ρόλο στο μείγμα ενέργειας – αγόραζαν φορτία.

Η Gujarat State Petroleum Corp. αγόρασε ένα φορτίο για παράδοση στην Ινδία στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου σε τιμή περίπου 11,2 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu, σύμφωνα με εμπόρους. Η Indian Oil Corp. αναζητά ένα φορτίο για τον Ιούνιο σε διαγωνισμό που κλείνει την Τρίτη, και η GAIL India Ltd. αναζητά επίσης ένα φορτίο για τον Ιούνιο που λήγει την ίδια ημέρα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα συνεχιστούν οι αγορές.

Το άλμα στις τιμές σημαίνει ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι πλέον πιο αποδοτικές στις αναδυόμενες αγορές. Οι κινεζικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επιλέξουν φθηνότερο εγχώριο φυσικό αέριο, ενώ οι ινδικές βιομηχανίες μπορεί να επιλέξουν προϊόντα πετρελαίου αντί για LNG.

Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι, οι αγορές ενέργειας θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με την Woodside Energy. Ενδεικτικά, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου ήταν γεμάτες κατά 67% την Κυριακή, σε σύγκριση με τον 5ετή εποχικό μέσο όρο του 53%. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να ανέλθει στο 50% των αναγκών της Κίνας σε εισαγωγές, από 40% που είναι σήμερα.

Η δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, η οποία αντιπροσωπεύει το 4,3% των συνολικών εγκαταστάσεων της Κίνας, έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί σε 300 GW από 126 GW που είναι σήμερα, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Ενοίκιο δυο και τρεις φορές επάνω ζητάει το Δημόσιο για τις παραλίες σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη

Συμψηφισμοί για όσους «κάηκαν» από τα υψηλά επιτόκια της ρύθμισης οφειλών στην εφορία

ΔΕΗ: Mπίζνες και στα data centers και πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων μετόχων έως 10%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ