Ενας διαχειριστής κεφαλαίων, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για insider trading βρίσκεται πίσω από το ξεπούλημα των 30 δισ. δολαρίων που αιφνιδίασε τις αγορές την περασμένη Παρασκευή.   O λόγος για τον Μπιλ Χουάνγκ πρώην διευθυντή της επενδυτικής Tiger Asia και ιδρυτή της ιδιωτικής χρηματιστηριακής Archegos Capital Management. Την περασμένη εβδομάδα οι Morgan Stanley, Goldman Sachs και Deutsche Bank ξεφορτώθηκαν τεράστια πακέτα μετοχών στο πλαίσιο ρευστοποίησης θέσεων στην Archegos Capital Management του Χουάνγκ.

Οι ρευστοποιήσεις της τάξης των 30 δισ. δολαρίων πυροδότησαν πτώση 27% στη μετοχή της ViacomCBS- μία απροσδόκητα απότομη βουτιά για μία εταιρεία μεγάλης κεφαλαιοποίησης, για την οποία δεν υπήρχαν ειδήσεις εκείνη την ημέρα. Ανάλογη πτώση κατέγραψαν και οι μετοχές της Discovery, στη χειρότερη ημέρα τους από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν οι αγορές βρίσκονταν στη δίνη της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

H εξέλιξη σηματοδοτεί ακόμη μία μεγάλη πρόκληση για τον  Χουάνγκ ο οποίος το 2012 είχε παραδεχθεί την ενοχή του για απάτη, με την εταιρεία του Tiger Asia να αποδέχεται την καταβολή προστίμου 44 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο διακανονισμού. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές είχε επιδοθεί σε insider trading σε κινεζικές τραπεζικές μετοχές.

Την περασμένη εβδομάδα οι Morgan Stanley, Goldman Sachs και Deutsche Bank ξεφορτώθηκαν τεράστια πακέτα μετοχών στο πλαίσιο ρευστοποίησης θέσεων στην Archegos Capital Management του Χουάνγκ.

Έχοντας σπουδάσει στις ΗΠΑ ο Χουάνγκ έγινε γνωστός στον χώρο της Wall Street τη δεκαετία του 1990 αναλαμβάνοντας διευθυντική θέση στο hedge fund του Τζούλιαν Ρόμπερτσον, Tiger Management. Έχοντας χτίσει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό έφυγε από το fund για να ιδρύσει το δικό του, το οποίο και ονόμασε Tiger Asia το 2001. Και σε αυτή την προσπάθεια φέρεται να είχε την πλήρη στήριξη του Ρόμπερτσον. Το Tiger Asia ανεδείχθη σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις ασιατικές αγορές, διαχειριζόμενο ενεργητικό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο απόγειό του. Μετά την απογείωση ωστόσο ήρθε η απότομη πτώση.

Το 2018 άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές στη Wall Street για την άκρως επικίνδυνη τακτική της εταιρείας. Αλλά το μεγάλο πλήγμα ήρθε μόλις πριν από λίγες ημέρες με την Goldman Sachs να γυρίζει ουσιαστικά την πλάτη στην εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο για το ‘’Parliament Lofts’’ του ομίλου Χαραγκιώνη στην Κριεζώτου (pics)

Αγώνας δρόμου για τις άδειες των online τυχερών παιχνιδιών

Η Pharmathen στο κλαρί, οι… και μπετάδες της Νιγηρίας, ο ευγενής Πατρίκ και η επένδυση στο Γιαλισκάρι