Τον δρόμο της αξιοποίησης μετά από μακρά περίοδο αναμονής και χρονοβόρων εγκρίσεων παίρνει το διατηρητέο επί της οδού Κριεζώτου στο Κολωνάκι, ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του ομίλου Χαραγκιώνη, που μπορεί να αποδώσει μεγάλες υπεραξίες.

Για το κτίριο στην οδό Κριεζώτου 11, το οποίο θεωρείται προνομιούχο όχι μόνο λόγω αρχιτεκτονικής αλλά και λόγω θέσης, το πλάνο αξιοποίησης πάει πίσω πολλά χρόνια, ωστόσο μόλις την περασμένη Παρασκευή το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έδωσε το πράσινο φως για την τροποποίηση – συμπλήρωση προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης του 2010 με τον καθορισμό συμπληρωματικών ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης.

Το ‘’Parliament Lofts’’ όπως ονομάζεται το project του ομίλου (σ.σ. ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης με την κατάρρευση του εγχώριου real estate αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας οδηγώντας τελικά στη συμφωνία με το private equity fund της Fortress για εξαγορά- αναδιάρθρωση δανείων και ρευστοποίηση- αξιοποίηση ακινήτων) περιλαμβάνει εμπορικές χρήσεις στο ισόγειο καθώς επίσης και πολυτελείς, σύγχρονες κατοικίες στους ορόφους.

Πρόκειται για ανάπλαση σε υφιστάμενο κτίριο με διατηρητέα πρόσοψη χαρακτηριστικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και όπως αναφέρεται στην περιγραφή του βρίσκεται «σε κεντρικό σημείο μοναδικής προβολής και πρόκειται για το πλησιέστερο οικιστικό ακίνητο στο Σύνταγμα, ανάμεσα στις δύο μεγάλες εμπορικές αγορές της Αθήνας, με ανοικτή θέα από όλα τα επίπεδα προς τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη Βουλη.

Η οδός Κριεζώτου στα μόλις δεκαέξι νούμερα προλαβαίνει να χαρακτηριστεί μία γειτονιά με το δικό της ανεξάρτητο χαρακτήρα, αποτελώντας μία ισορροπία ανάμεσα στη μόδα. Δίνοντας έμφαση στον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής, ο Ν. Χατζηκυριάκος- Γκίκας δώρισε το κτίριο της οδού Κριεζώτου 3 στο Μουσείο Μπενάκη υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί ως εκθεσιακός χώρος επισκέψιμος από το κοινό».

Η νέα αρχιτεκτονική πρόταση όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΚΕΣΑ συμβάλλει «στην επισκευή, αποκατάσταση και προστασία του διατηρητέου με ταυτόχρονη αξιοποίηση συνολικά του ακινήτου.

Αναδεικνύεται η αρχική μορφή του κτιρίου, με την αποκατάσταση των όψεων και την καθαίρεση της νεωτερικής προσθήκης στον γ΄όροφο, η δε προσθήκη καθ’ ύψος με δυναμική, σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφή, συμπληρώνει το υφιστάμενο κτίριο σε σχέση με το όμορό του επί των οδών Κριεζώτου και Ακαδημίας.

Παράλληλα, τονίζεται η διαφορετικότητα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης της προσθήκης καθ’ ύψος, σε σχέση με εκείνη του αμιγώς διατηρητέου κτιρίου. Με την ανάδειξή του θα αποδοθεί στην περιοχή άλλο ένα δείγμα αναβίωσης ενός κτιρίου με τα χαρακτηριστικά της εποχής του με σύγχρονο τρόπο».

Διαβάστε ακόμη:  

Voucher 200 ευρώ: Θα διευρυνθούν τα κριτήρια – Τι είπε ο Χατζηδάκης (vid)  

Νικόλας Νιάρχος: Ο αντισυμβατικός ρεπόρτερ και το πρώτο εγχείρημα στις business    

Τουρκία: Καταρρέει η τουρκική λίρα επί Ερντογάν – Χωρίς ψωμί 1.000.000 πολίτες (vid)