Η φρενήρης ανοδική «κούρσα» του Bitcoin φαίνεται να ανατρέπεται τη Δευτέρα, καθώς η διήμερη πτώση του ψηφιακού νομίσματος προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές που εκτιμούν ότι η δυναμική της αγοράς κρυπτονομισμάτων τείνει να εξαντλείται.

Το Bitcoin, το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα, υποχώρησε έως και 18% την Κυριακή και τη Δευτέρα, με την αξία του να διαμορφώνεται στις 33.500 δολάρια ΗΠΑ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συνερχόμενη διήμερη πτώση από τον περασμένο Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι στις στις 8 Ιανουαρίου σημείωσε την τιμή ρεκόρ των 42.000 δολ. που σημείωσε.

«Μένει να φανεί αν αυτή είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης διόρθωσης, αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας αυτό το σπάσιμο του ανοδικού σερί, και θα μπορούσε να μην είναι τίποτα παραπάνω από αυτό», δήλωσε ο Βιτζέι Αγιάρ, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Luno στη Σιγκαπούρη.

Η τιμή του Bitcoin υπερδιπλασιάστηκε το 2020, θυμίζοντας τη φρενήρη ανοδική πορεία του 2017 που έκανε τα κρυπτονομίσματα για πρώτη φορά ευρέως γνωστά, προτού οι τιμές τους καταρρεύσουν εξίσου γρήγορα.

Οι θιασώτες του Bitcoin υποστηρίζουν ότι η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει ωριμάσει με την είσοδο θεσμικών επενδυτών και καθίσταται όλο και πιο ελκυστική λόγω και της αδυναμίας του δολαρίου αλλά και του κινδύνου πληθωρισμού.

Άλλοι ανησυχούν ότι το ράλι στερείται λογικής και τροφοδοτείται από την πληθώρα φορολογικών και οικονομικών κινήτρων που έχουν θεσπιστεί. Οι τελευταίοι μάλιστα θεωρούν απίθανο το Bitcoin να λειτουργήσει ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα φυσικά νομίσματα.

Τα δύο σενάρια

«Το Bitcoin είναι σχεδόν σίγουρα άλλη μία «φούσκα» και ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξής του δεν είναι βιώσιμος», ανέφερε ο Χάουαρντ Γουάνγκ, συνιδρυτής της Convoy Investments LLC σε σημείωμά του στις 10 Ιανουαρίου.

«Το Bitcoin έχει ξεπεράσει τις πρόσφατες πτώσεις και μπορεί να το κάνει ξανά, ενδεχομένως να επανέλθει στις 44.000 δολ. «πριν από την πραγματική διόρθωση», δήλωσε ο Αγιάρ του Luno.

Το νόμισμα περιόρισε τις απώλειες τη Δευτέρα. Στις 2:03 μ.μ. (ώρα Τόκιο) η τιμή του αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις 35.600 δολ. περίπου. Τα ανταγωνιστικά ψηφιακά νομίσματα παρουσιάζουν επίσης πτώση, με το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Ether να κινείται πτωτικά έως και 20%.

Διαβάστε ακόμη:

Ανοίγει κι άλλο η «ομπρέλα» προστασίας για τις επιταγές

Οι εκπτώσεις τελευταία ευκαιρία για το εμπόριο

Καπραβέλος – Παγώνη: Ολέθριες οι συνέπειες για ΕΣΥ και κοινωνία με ένα 3ο κύμα