Η πόλη της Αθήνας έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα ζωντανό μουσείο λόγω της ιστορίας της, αλλά η πρωτεύουσα και η Ελλάδα γενικότερα μπορεί σύντομα να αποτελέσουν ακόμη ένα success story χάρη στις τεχνολογικές επενδύσεις. Σε εκτενές του ρεπορτάζ το πρακτορείο Bloomberg, κάνει αναφορά στις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα μας και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να γίνει Ελλάδα τεχνολογικός κόμβος. Παραθέτει μάλιστα παραδείγματα επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται πλέον στον εν λόγω κλάδο στην Ελλάδα.

Όταν ο 41χρονος σήμερα Επαμεινώνδας Γερολυμάτος, πήρε το πτυχίο του στα οικονομικά το 2003, υπέθεσε, όπως πολλοί άλλοι Έλληνες, ότι μια καριέρα στον τραπεζικό κλάδο θα του εξασφάλιζε εργασιακή σταθερότητα. Η οικονομική κρίση του 2010 και οι επιπτώσεις της στις τράπεζες κλόνισαν την εμπιστοσύνη της χώρας στον κλάδο. Ωστόσο, ο κ. Γερολυμάτος και πολλοί άλλοι αποτελούν πλέον κομμάτι ενός άλλου κλάδου που ρίχνει θεμέλια για να γίνει ένας από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας, αυτόν της τεχνολογίας.

Όντας εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων, ο Γερολυμάτος συμμετείχε σε ένα δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης της Microsoft. Έναν μήνα αργότερα, ήταν ένας από τους 25 στους 150 που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τον κύκλο μαθημάτων, ο οποίος αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Microsoft για την εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες ενός ανθρώπινου δυναμικού 100.000 πολιτών μέχρι το 2025. Τρεις μήνες και ένα ακόμη πρόγραμμα της Microsoft αργότερα, ο Γερολυμάτος αξιολογούσε τις θέσεις εργασίας που του προσφέρονταν και έγινε τελικά μηχανικός ασφαλείας σε μια παγκόσμια λογιστική εταιρεία.

Καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα, η ιστορία του Επαμεινώνδα Γερολυμάτου μπορεί σύντομα να μην είναι κάτι καινούργιο. Παρά την άνοδο του πληθωρισμού και τους αυξανόμενους φόβους για ύφεση της οικονομίας που θα μπορούσαν να φρενάρουν τις διεθνείς επενδύσεις, ο κλάδος μέχρι στιγμής δείχνει δυναμικό παρόν.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Το 2020, η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή τριών data centers εκτός Αθηνών, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων της στην Ελλάδα σε λίγο πάνω από 300 μέχρι στιγμής. Στη Θεσσαλονίκη, η Cisco δημιουργεί ένα διεθνές κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και ψηφιακών δεξιοτήτων και η Pfizer χτίζει ένα δίκτυο ερευνητικών κόμβων που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Tον Σεπτέμβριο, η Google ανακοίνωσε την ανάπτυξη περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud και αποθήκευσης δεδομένων στην Ελλάδα με αποτύπωμα 2 δισ. ευρώ στην οικονομία, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας έως το 2030.

Η κυβέρνηση έχει στηρίξει οικονομικά τον κλάδο: τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζει να αναπτύξει κέντρα καινοτομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα στεγάζουν μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, startups.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκτός από τις ομορφιές της χώρας μας και τη γεωγραφική της θέση που προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε Αφρική και Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί παίκτες προσελκύονται επίσης από γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και μια «αφθονία» ανανεώσιμης ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Αν και τα νούμερα παραμένουν σχετικά χαμηλά – λίγο πάνω από τα 330 εκατομμύρια ευρώ το 2021 – οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών της Ελλάδας έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του συνολικού ΑΕΠ της. Το πρακτορείο κάνει αναφορά σε πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει ο κλάδος της τεχνολογίας κατά 10% στην οικονομική παραγωγή της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια. Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, όταν η χώρα άρχιζε να βγαίνει από τη δεκαετή κρίση, ο Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα τον κλάδο της τεχνολογίας για την άνθηση της οικονομίας, σημειώνει το Bloomberg.

Με τη χώρα να εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να δώσει κίνητρα στους πολίτες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης προκειμένου επιστρέψουν στη χώρα Η αύξηση των καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας έχει συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

«Περίπου το 20% των νέων προσλήψεων αφορούν άτομα που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό», δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Προκειμένου να προσελκύσει εξειδικευμένα ταλέντα από το εξωτερικό, η κυβέρνηση ξεκίνησε το 2021 ένα πρόγραμμα χορήγησης βίζας για ψηφιακούς νομάδες και μέχρι στιγμής έχει εκδώσει περίπου 450 βίζες. Για όσους κατοικούν στην Ελλάδα, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αναλάβει να εκπαιδεύσουν υποψήφιους υπαλλήλους. Εκτός από τα προγράμματα κατάρτισης της Microsoft, περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν ωφεληθεί από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της Google στην Ελλάδα. «Η τεχνολογία δεν μπορεί να είναι χρήσιμη αν δεν υπάρχουν ψηφιακές δεξιότητες», δήλωσε η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια της εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Φυσικά, η Αθήνα απέχει πολύ από το να είναι η μόνη πόλη που φιλοδοξεί να γίνει τεχνολογικός κόμβος, αναφέρει το πρακτορείο. Η Λισαβόνα κατέβαλλε για χρόνια ανάλογες προσπάθειες, με περιορισμένη επιτυχία. Αλλά με την Ελλάδα να έχει πλέον σταθερή πολιτική και οικονομική βάση, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βλέπουν ότι η επένδυση σε αυτήν δεν είναι μια δύσκολη απόφαση. Η χώρα έχει επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια, διαθέτει υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό του οποίου οι μισθολογικές προσδοκίες δεν σχετικά συμφέρουσες για τους διεθνείς εργοδότες και φημίζεται για την εκπληκτική φυσική ομορφιά και την ποιότητα ζωής της. Όπως είπε η κ. Αντωνάκου για την επένδυση της Google, «αν όχι τώρα, τότε πότε;».

Διαβάστε ακόμη

10 ερωτήσεις – απαντήσεις για το σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων

Binance: Στα ύψη οι φόβοι των επενδυτών για «ντόμινο» στην αγορά των crypto

Πλειστηριασμοί: Για ποια παραλιακά ακίνητα-φιλέτα «κληρώνει» (pics)