Η ΔΕΗ σχεδιάζει να εκδώσει αυτή την εβδομάδα το πρώτο ευρωπαϊκό ομόλογο υψηλής απόδοσης, το οποίο έχει ως στόχο τη βιωσιμότητα, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε μία τάση που αναπτύσσεται γρήγορα στην κεφαλαιαγορά της Ευρώπης, με τη νέα έκδοση να αναμένεται να βαθμολογηθεί με B/BB- από τους S&P και Fitch.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο δημόσιος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, ακολουθεί την  τελευταία τάση στην Ευρώπη, όπου αρκετές εταιρείες εκδίδουν ομόλογα με στόχο τη βιωσιμότητα. Αυτές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν τα λεγόμενα margin ratchets, τα οποία προβλέπουν ότι οι εταιρείες πληρώνουν μικρότερο τοκομερίδιο αν επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους ή μεγαλύτερο αν δεν τους επιτύχουν. Ωστόσο, το νέο ομόλογο της ΔΕΗ προβλέπει την πληρωμή με υψηλότερο κουπόνι 50 μονάδων βάσης, εάν αποτύχει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% έως τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019.

«Η έκδοση ευθυγραμμίζεται με τη συνολική περιβαλλοντική στρατηγική μας, η οποία είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Η περιβαλλοντική στρατηγική της ΔΕΗ συνάδει με τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές εκτιμούν ότι φέτος πρόκειται να εκδοθούν αρκετά ομόλογα των οποίων οι τιμές συνδέονται άμεσα με τις επιδόσεις των εταιρειών σε στόχους βιωσιμότητας. Ενδεικτικά, την προηγούμενη χρονιά είχαν τιμολογηθεί οι εκδόσεις μόλις τριών εταιρειών, ενώ ήδη φέτος τουλάχιστον οχτώ τέτοιες εκδόσεις έχουν τιμολογηθεί έως τώρα το 2021 –  μεταξύ άλλων των Kloeckner Pentaplast, Flender GmbH και Asda Group Ltd.

Διαβάστε ακόμη:

Έφυγε από τη ζωή ο «πατριάρχης» των τραπεζιτών Γιάννης Κωστόπουλος

MFS Investment Management: Το «old money» που απέκτησε το 5% του ΟΤΕ

Σε πανικό ο Ερντογάν: «Ξηλώνει» ξανά το οικονομικό επιτελείο – Κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις